Numele lunii ianuarie provine de la un zeu roman cu două fețe

Numele lunii ianuarie provine de la un zeu roman cu două fețeSculptură cu Ianus, zeul începutului și al sfârșitului. Sursa Foto- Wikipedia Commons

Cine este Ianus, zeul roman al cărui nume a inspirat prima lună din calendarul modern și ce legătură are cu Revelionul?

Ianus, în religia romană,  este spiritul animist al ușilor (januae) și arcadelor (jani).  Ianus și nimfa Camasene au fost părinții lui Tiberinus. Acesta a murit lângă râul Albula, care a fost redenumit Tiber.

Ianus, zeul cu două fețe

Ianus, zeul cu două fețe, monedă romană - Sursa Foto: Dreamstime

Ianus, zeul cu două fețe, monedă romană - Sursa Foto: Dreamstime

Închinarea lui Ianus datează în mod tradițional de la Romulus încoace. Erau multe jani (adică porți ceremoniale) în Roma. Acestea erau de obicei structuri  de bun augur simbolic.

În mod tradițional, ușile unui altar erau lăsate deschise în timp de război și erau ținute închise când Roma era în pace. Potrivit istoricului roman Titus Livius, porțile altarului dedicat lui Janus Geminus au fost închise doar de două ori în toată perioada lungă dintre Numa Pompilius (sec. VII î.Hr.) și Augustus (sec. I î.Hr.).

Unii savanți îl consideră pe Ianus  drept zeul tuturor începuturilor. Luna ianuarie este numită după el, iar festivalul avea loc pe 9 ianuarie.

Ianus era zeul începutului și sfârșitului

Ianus a prezidat începutul și sfârșitul conflictului și, prin urmare, războiul și pacea.

Ca zeu al tranzițiilor, el avea funcții legate de naștere , călătorii și schimburi, fiind și un zeu asemănător al portului, călătoriilor, comerțului și transportului maritim. El deținea cheile Raiului și era identificat cu lumina, Soarele, Luna, timpul, ușile, podurile și porturile.

Într-unul dintre templele sale, la Forum Holirium , mâinile statuii sale au fost poziționate pentru a semnifica numărul 355 (numărul de zile dintr-un an lunar la romani), mai târziu 365, exprimând simbolic măiestria sa în timp.

 

Bustul lui Ianus, zeul ușilor, al porturilor, al pasajelor și comerțului. Sursa Foto- Wikipedia Commons

Bustul lui Ianus, zeul ușilor, al porturilor, al pasajelor și comerțului. Sursa Foto- Wikipedia Commons

 

Mituri despre zeul cu două fețe

Potrivit lui Ovidiu, Ianus l-a găzduit pe zeul Saturn/Cronos după ce a fost alungat de pe Capitoliu de către Jupiter/Zeus, fiul și succesorul său.  Saturn s-a refugiat pe corabia sa din Janiculum. Drept recomensă, a oferit-o pe nimfa Carna. După ce a violat-o, Carna a născut-o pe Cardea, zeița balamalelor.

Ianus a creat apele izvorului de la poalele Viminalului. După ce primul rege al Romei, Romulus și romanii săi au răpit femeile sabine, sabinii, conduși de regele Tatius, au atacat cetatea. Ianus a provocat erupția unui izvor vulcanic, atacatorii fiind îngropați de vii în apă fierbinte și cenușă. Sabinii și romanii s-ai împăcat și au convenit să se unifice, construind un zid cu o ușă, făr acoperiș, care era deschisă pe timpul războiului, pentru ca un contingent simbolic de soldați să mărșăluiască prin ea, la fel cum fac trupele de azi când mărșăluiesc sub un arc.

Se spune că ușa lui Ianus a fost închisă foarte rar, după Primul Război Punic, de trei ori sub domnia împăratului Augustus și o singură dată sub domnia lui Nero, Imperiul Roman fiind expansionist și militarist.

Luna ianuarie

Ianuarie (în latină, Ianuarius ) poartă numele lui Ianus. În mod tradițional, calendarul era alcătuit din 10 luni/304 zile, din martie până în decembrie. Iarna era anotimpul fără luni. Dar din anul 713 î.Hr., al doilea rege al Romei, Numa Pompilius, a adăugat lunile ianuarie și februarie, anul ajungând la 354 de zile. Martie era prima lună din calendarul roman inițial. Dar din anul 450 î.Hr., ianuarie a devenit prima lună. Începând din 153 î.Hr., anul roman începea de la 1 ianuarie, ziua când își începeau mandatele anuale cei doi consuli, înalți funcționari aleși ai Republicii Romane.

După crearea calendarului iulian de către Iulius Cezar , ianuarie sau Mensis Ianuarius - luna lui Ianus, a devenit prima lună a calendarului roman, având 29 de zile. Cezar i-a adăugat încă două zile din anul 45 î.Hr. În aceea lună, fermierii romani ascuteau țărușii, tăiau sălcii și stuf și ofereau jertfe zeităților tutelare. Era luna cu cele mai scurte zile și cele mai îndelungate nopți.

După apariția și răspândirea creștinismului, dar și a calendarului gregorian, papalitatea a decis ca începutului Anului Nou să fie 1 ianaurie, ziua când i s-ar fi făcut circumcizie pruncului Iisus Christos, adică în a șaptea zi după 25 Decembrie, ziua stabilită ca fiind data nașterii Fiului lui Dumnezeu. 1 Ianuarie este acum celebrat ca fiind prima zi al noului an.  Chiar dacă religia romană a fost interzisă, mitologia nu i-a fost uitată, iar artiștii europeni au continuat să-l ilustreze pe zeul roman Ianus cu două fețe opuse, una îmbătrânită, care privea spre trecut, și cealaltă mai tânără, care privea spre viitor, potrivit Britannica.