IA în medicină - o amenințare la adresa autonomiei pacienților? Mare pericol la orizont
- Dosofteea Lainici
- 16 februarie 2025, 15:27

Inteligența artificială (IA) în medicină reprezintă un pericol pentru capacitatea pacienților de a lua decizii individualizate. Folosind studii de caz din Regatul Unit și California, Dr. Christian Günther, om de știință la Institutul Max Planck pentru Drept Social și Politică Socială, a efectuat o nouă cercetare care examinează dacă și cum poate legea să atenueze această amenințare la adresa autonomiei pacienților.
Cercetătorul juridic a ajuns la concluzia că legea are o dinamică proactivă care îi permite să răspundă foarte bine la evoluții, depășind chiar și tehnicile de reglementare extralegale în această privință.
„Contrar credinței populare, legea nu împiedică doar progresul și aplicarea tehnologiilor de ultimă oră. Dimpotrivă, ea influențează în mod activ această evoluție și este esențială pentru reglementarea tehnologiilor emergente”, afirmă Günther.
Pericolul care decurge din apariția AI
Numeroase sisteme de inteligență artificială clinică așteaptă în prezent aprobarea pentru a fi aplicate în sistemele de sănătate la nivel mondial. Inteligența artificială (IA) este o tehnologie care poate îndeplini sarcini pe care specialiștii umani le-au îndeplinit anterior folosind cunoștințele, abilitățile și intuiția lor. Dezvoltarea inteligenței artificiale clinice cu aceste capacități a fost alimentată în mare măsură de metodologia învățării automate.

Pacient. Sursa foto: Arhiva EVZ
În ciuda tuturor beneficiilor sale, sistemele de inteligență artificială (IA) pot pune în pericol consimțământul informat al pacienților, impus prin lege. Pentru a aborda disparitatea de competențe dintre cele două părți, această obligație impune ca medicul să divulge informații.
Conform cercetării lui Christian Günther, există patru probleme distincte care ar putea apărea în această situație:
Din cauza naturii cunoștințelor generate de inteligența artificială și a provocărilor asociate cu validarea științifică a acestora, există un anumit grad de incertitudine în ceea ce privește utilizarea inteligenței artificiale clinice.
Este posibil ca unele alegeri importante din punct de vedere moral să fie făcute în mare parte singure, adică fără prea multă contribuție din partea pacientului.
Atunci când vine vorba de luarea unor decizii medicale, capacitatea pacienților de a lua decizii raționale poate fi serios compromisă.
Atunci când inteligența artificială înlocuiește expertiza umană în moduri care nu sunt evidente, pacienții ar putea să nu reacționeze corespunzător.
Pentru a răspunde acestor preocupări, Günther a analizat standardele care stau la baza principiului consimțământului informat în Regatul Unit și California. De asemenea, el a folosit o anumită propunere de reglementare pentru a arăta cum pot fi create legi special pentru a proteja drepturile pacienților și pentru a avansa tehnologic.
sursa: medicalxpress.com/