Bani în plus pentru acești români. Sunt expuși unui mare risc și au nevoie de ajutor

Bani în plus pentru acești români. Sunt expuși unui mare risc și au nevoie de ajutor Bani. Sursa foto: Pixabay

Bani în plus pentru acești români. România beneficiază în acest an de un buget de 7,5 miliarde de lei, pentru expertizarea și consolidarea blocurilor vulnerabile la cutremure. Momentan au fost semnate doar 110 contracte de finanțare, în ciuda riscului seismic ridicat și a cutremurelor recente care au afectat țara.

Bani în plus pentru acești români

Ministrul Dezvoltării și Lucrărilor Publice, Cseke Attila, este nemulțumit de ritmul lent în accesarea fondurilor pentru expertizarea și consolidarea blocurilor vulnerabile la cutremure, subliniind că programele necesare sunt disponibile încă din 2022-2023.

Clădirile cu risc seismic din București

Sursă foto: arhiva EVZ

Fondurile vizează atât blocurile de locuințe, cât și instituțiile publice, inclusiv școli și spitale. Bucureștiul este una dintre cele mai expuse capitale la riscul seismic, dar până acum au fost semnate doar 15 contracte de finanțare pentru clădirile din oraș.

Sunt probleme în multe orașe

Nici în alte orașe nu e mai bine. La Ploiești, aproape 200 de imobile sunt în pericol, iar la Pitești, autoritățile abia acum evaluează starea clădirilor din administrarea Primăriei. „Eu sunt nemulțumit de stadiul contractelor de finanțare, pentru că aceste legi, aceste programe sunt create încă din 2022-2023”, a declarat ministrul Dezvoltării și Lucrărilor Publice, Cseke Attila.

Unul dintre cele mai mari obstacole în procesul de consolidare a blocurilor vechi este costul ridicat al expertizelor tehnice. Tariful unei astfel de evaluări variază între 1 și 1,5 euro pe metru pătrat, dar, în absența documentației necesare, costurile pot crește considerabil, ajungând chiar și la 200 de euro sau mai mult. Puțini proprietari își permit să facă expertize tehnice.

Cutremur

Cutremur. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Două cutremure pe 14 februarie

Două cutremure s-au produs vineri, 14 februarie 2025, în zona seismică Vrancea, afectând județele Vrancea și Buzău. Primul seism a avut loc în județul Vrancea, la ora 1:00, la o adâncime de 139,9 kilometri, și a înregistrat o magnitudine de 3,4 grade pe scara Richter.

Cel de-al doilea cutremur, tot de 3,4, s-a produs la ora 6:53, în judeţul Buzău, la adâncimea de 140 de kilometri. Seismul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 51 km vest de Focşani, 52 km nord-vest de Buzău, 67 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 73 km est de Braşov, 81 km nord-est de Ploieşti.

Ne puteți urmări și pe Google News