Evenimentul Zilei > EVZ Special > I se spune REGINA TORTURII. Alfreda, agenta CIA de care tremură TERORIȘTII!
I se spune REGINA TORTURII. Alfreda, agenta CIA de care tremură TERORIȘTII!

I se spune REGINA TORTURII. Alfreda, agenta CIA de care tremură TERORIȘTII!

Alfreda Frances Bikowsky, al cărei rol în „Zero Dark Thirty” a fost jucat de Jessica Chastain, este considerată ca unul dintre creierele care au conceput sistemul de tortură după atentatele de la 11 spetembrie 2001.

Din întregul raport asupra torturii practicate de CIA, dat publicității de Senatul american acum câteva săptămâni, mai ales rolul unei agente, a cărei identitate a fost păstrată secret, a fost disecat de către presă. Într-o lungă anchetă, NBC News dezvăluie participarea sa activă la programul de tortură și responsabilitatea sa în înșelarea Congresului asupra eficacității practicilor folosite în centrele de detenție ale CIA.

Supranumită de presă „Regina torturii”, femeia a participat la „interogarea intensă” a auto-proclamatului șef al atentatelor de la World Trade Center, Khalid Șeic Mohamed și a asistat la tortura cu apă a suspectului Abu Zubaydah. Ea a ordonat detenția unei persoane bănuite de terorism, fără să existe nici o dovadă a vreunei legături cu Al-Qaida. Tot ea a fost criticată și pentru că a refuzat să spună FBI numele a doi pirați ai aerului, înainte ca avioanele să intre în Turnurile Gemene. Unul dintre cele mai mari eșecuri din istoria serviciilor de informații.

Această femeie a fost identificată de mai multe canale de presă ca fiind cea care a făcut ca administrația Obama să-l găsească pe Bin Laden în ascunzătoarea sa din Pakistan. Ea poate fi văzută în faimoasa fotografie din Situation Room, în dreapta-spate, lângă Obama și Clinton, în timpul operațiunii de lichidare a liderului Al-Qaida. Rolul ei, Maya, din filmul „Zero Dark Thirty”, este interpretat de Jessica Chastain.

Numele femeii a fost divulgat de site-ul The Intercept: Alfreda Frances Bikowsky. Informația a suscitat discuții încinse peste Ocean.

Greu de stăpânit

Potrivit NBC News, o parte a bătăliei dintre Democrații din Senat și CIA dat asupra oportunității dezvăluirii identității acestei femei, dacă aceasta i-ar pune în pericol viața. The Intercept scrie că a decis să-i facă publică identitatea, pentru că a apreciat că rolul ei este prea important pentru a fi ascuns.

Alfreda are 49 de ani și este descrisă de NBC ca fiind una dintre cele mai bune experte ale CIA în chestiunea Al-Qaida. Competențele ei în domeniu sunt, se pare, de neegalat. Potrivit biografiei publicate de canalul american, Alfreda Frances Bikowsky a fost recrutată ca analistă în problemele sovietice, după care a fost transferată la unitatea care se ocupa de Al-Qaida, la mijlocul anilor 1990, atunci când grupul terorist se afla abia la începuturile sale.

După ce a ajuns adjuncta șefului Unității Alec (cum se numea serviciul anti Al-Qaida), ea a devenit o partizană înfocată a torturii. Ca urmare, a fost promovată pentru a conduce unitatea împotriva Jihadului mondial.

Potrivit unui fost coleg, John Maguire, Bikowsky este „o analistă cu o competență extraordinară”:

„Are o personalitate caustică, dar este teribil de inteligentă și știe despre Al-Qaida mai multe decât oricine altcineva din CIA. Este greu de stăpânit, dar aduce beneficii enorme… Nu se temea să greșească…”

Potrivit aceluiași Maguire, Bikowsky este extrem de „furioasă” pentru concluziile raportului Senatului de acum câteva săptămâni.

Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News