La ce sunt ROMÂNII cei MAI BUNI din LUME? Povestea olimpicilor care "citesc" în STELE

La ce sunt ROMÂNII cei MAI BUNI din LUME? Povestea olimpicilor care "citesc" în STELE

Elevii români sunt cei mai buni din lume la astronomie. Victoria i-a costat însă o câţiva ani din viaţă

Şi-a petrecut ultimii trei ani uitându-se la stele, iar asta l-a ajutat să devină celebru în lumea întreagă. Paul Draghiş, elevul în clasa a X-a la Colegiul Naţional "Vasile Lucaciu" din Baia Mare, care a obţinut anul acesta medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie din Coreea de Sud, explică cum a ajuns să facă performanţă într-un domeniu unde, în România, nu există nici măcar profesori. "Dintotdeauna m-au fascinat stelele, dar pentru că la şcoală nu se studia nimic despre asta, m-am limitat la a privi documentare" , îşi aminteşte Paul. Abia în clasa a VII-a a înţeles cu ce se mănâncă astronomia, iar descoperirea l-a luat prin surprindere. "Credeam că vom observa constelaţiile prin telescop sau vom desena steluţe. M-am înşelat. E un domeniu care ţine mai mult de rezolvarea problemelor, implică matematică şi fizică", rememorează liceanul prima experienţă la cursurile opţionale de "privit la stele".

  • SCHIMBĂ ROMÂNIA. Modelul american, salvarea şcolii româneşti

Venus, planeta care i-a adus aurul În acelaşi an, s-a calificat la Olimpiada Internaţională. Nu a fost primit însă pentru că era prea mic. "Aveam 13 ani, pragul minim de vârstă fiind de 14", arată băiatul. Dezamăgirea de atunci s-a transformat în ambiţie: în doi ani a strâns medalii de la toate marile competiţile de profil. "În 2010 şi 2011 am luat argint şi bronz la fazele internaţionale din Kazahstan şi Rio de Janeiro. Acum, am plecat hotărât să iau aurul", mărturiseşte elevul băimărean. Victoria a fost şi dulce, şi amară. Ca să se ia la trântă în ale astronomiei cu indienii, chinezii sau reprezentanţii gazdelor sud-coreene, Paul şi-a sacrificat viaţa de adolescent. "Am studiat şi câte 10-11 ore zilnic, cu tot cu observaţiile de noapte", spune băiatul, recunoscător că profesorii de la şcoală au închis ochii atunci când s-a întâmplat să neglijeaze temele în favoarea astrelor. Cu toată pregătirea, proba teoretică era să-i vină de hac. "La 6 iunie 2012, planeta Venus a trecut peste discul Soarelui. Calculaţi data la care va mai avea loc acest fenomen în anul 2117", cam aşa a sunat enunţul menit să-i departajeze pe învingători de învinşi. "Am făcut câteva calcule pornind de la ceea ce ştiam deja şi se pare că m-am descurcat", e modest elevul Draghiş. Conştient că în România nu există şcoli de specialitate, acesta e decis să-şi continue studiile peste hotare. "Până să avem facultăţi, ar trebui să existe mai întâi profesori", pune elevul punctul pe i.

  • Doi elevi români au luat aurul la Olimpiada Internaţională de Astronomie

Şef de planetariu VS cercetător NASA Ar mai fi apoi oferta locurilor de muncă în domeniu, extrem de "subţire" în comparaţie cu numărul aniilor petrecuţi observând stelele. "Pot ajunge, cel mult, şef de planetariu, dar pentru asta n-ai nevoie de prea multă carte. Visul meu e să devin cercetător la NASA" , mărturiseşte Paul Draghiş, care n-a încasat nici acum banii promişi de stat. Ar fi trebuit să primească 2.000 de euro pentru medalia de aur şi 1.000 pentru bronzul de anul trecut. "Nici nu ştiu despre ce sumă e vorba. Am ajuns unde sunt din pasiune, nu pentru bani" , încheie optimist băiatul.

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Dezastrul de la Bacalaureat s-a "AUZIT" tocmai până în Marea Britanie. CE MĂSURI vor lua universităţile de top

"Astronomia e o ştiinţă serioasă. Nu se rezumă doar la uitatul la stele prin telescop, implică matematică şi fizică" PAUL DRAGHIŞ, olimpic român Astronomia, o enigmă pentru români Lucian Stoian, profesor de fizică la Colegiul Naţional "Vasile Lucaciu" din Baia Mare şi coordonatorul lotului naţional de astronomie, recunoaşte că ştiinţa din spatele stelelor e încă un teritoriu virgin pentru cercetătorii  români. Soluţia? Introducerea astronomiei ca disciplină opţională în şcoli. "Trebuie, mai întâi, să le deschidem apetitul. Astăzi, prea puţini elevi sunt interesaţi de studiul stelelor", explică dascălul. Asta ar reprezenta o pistă de pornire pentru următorul pas: investiţia statului în echipamentele necesare. "Suntem cu mult sub dotările impresionante din afară ", arată profesorul Lucian Stoian. Anul acesta, România a participat a şaptea oară la Olimpiada Internaţională de Astrofizică, un concurs cu 17 ani de tradiţie. CITIŢI ŞI:

  • Limba română va fi predată la prestigioasa universitate Oxford
  • Ministerul Educaţiei promite o platformă informatică cu date despre examene, burse şi admitere, din 2013
  • Solutia pentru promovarea probei de matematica la BAC: Centrul de Matematica Bucur
  • BOOM-ul şcolilor private. VEZI cât plătesc părinţii pentru EDUCAŢIA care naşte GENII