„I-am simţit încolţiţi pe cei de la Dinamo“

„I-am simţit încolţiţi pe cei de la Dinamo“

Reprezentanţii Liceului Sportiv „Banatul“ din Timişoara solicită în instanţă suma de 275.000 de dolari de pe urma cedării lui Paul Codrea.

Ramificaţiile în dosarul transferurilor de fotbalişti, caz instrumentat de procurorii DNA, sunt adânci şi, uneori, nebănuite. Una dintre instituţiile care solicită bani de pe urma cedării unui jucător este un liceu din Timişoara. Conducerea Liceului Sportiv „Banatul“ revendică în instanţă de la clubul Dinamo Bucureşti suma de 275.000 de dolari. Banii i se cuvin şcolii în baza unei „cozi“ din contractul de transfer al fotbalistului Paul Codrea, internaţional român aflat în prezent sub contract cu Siena. Înţelegerea invocată de bănăţeni s-a semnat în 1996. Stoenescu a reprezentat partea bucureşteană

Pe 26 februarie, Tribunalul Bucureşti va lua în discuţie cererea formulată de şefii liceului, prin care s-au constituit parte civilă la proces. Bănăţenii se consideră prejudiciaţi de conducerea „câinilor“ şi de impresarii Ioan şi Victor Becali. Directorul a lăsat o „coadă“ în contractul iscălit, din partea „câinilor“, de preşedintele de-atunci Mircea Stoenescu, pe 17 decembrie 1996.

Clauza reprezintă o uzanţă mondială în transferuri şi dă posibilitatea cluburilor mici să câştige în plus de pe urma jucătorilor care ajung să facă mare performanţă. În cazul de faţă, amendamentul stipula următoarele: „În cazul unui transfer în străinătate (n.r. - cuvântul este subliniat în textul original) al jucătorului, FC Dinamo Bucureşti va oferi LPS Banatul 10% din indemnizaţia de transfer“. Primul transfer în străinătate al lui Codrea a fost în Italia, la Genoa, în 2001, pentru suma de 2,75 milioane de dolari.

Mijlocaşul suportă cheltuielile de cazare şi masă a doi elevi

EVZ a luat drumul liceului din Timişoara al cărui nume apare în dosarul transferurilor. La LPS Banatul învaţă 957 de elevi. Mai mult de jumătate dintre aceştia sunt îndrăgostiţi de fotbal şi visează să ajungă, într-o bună zi, la echipa naţională, la fel ca Paul Codrea. Din acest liceu au răsărit mulţi campioni. Când intri în şcoală, îi zăreşti pe panoul de onoare. „Ambasadorii noştri în lume“, scrie pe panou, iar Paul Codrea, Cosmin Contra şi Dan Alexa sunt daţi ca exemple. Paul Codrea e un model pentru cei mici. „Codrea e un exemplu pentru mine şi pentru colegi. Cine nu vrea să fie ca el?!“, ne spune, emoţionat, Horia Mureşan, elev în clasa a XI-a.

Codrea a decis să sponsorizeze periodic şcoala, aducând echipamente pentru viitorii fotbalişti şi suportând, în secret, costurile de cazare şi masă pentru doi elevi care stau la internat. Adresă la FRF rămasă fără răspuns

Întrebarea de ce liceul revendică banii abia acum, după 13 ani, rămâne fără un răspuns concret. „Fotbalul e un teritoriu delicat, în care uneori se iau poziţii când crezi că e mai bine să le iei. Atâta tot. Nu am făcut această sesizare până acum pentru că i-am simţit încolţiţi pe cei de la Dinamo. Pur şi simplu, am considerat că acesta este momentul oportun să acţionăm“, ne declară Marius Cociu, directorul liceului.

În 2001, anul în care Codrea a ajuns la Genoa, LPS atrăgea atenţia FRF cu privire la procentul de 10 la sută, însă scrisoarea a rămas fără răspuns. Acum, bănăţenii au hotărât să se adreseze direct instanţei. „Ne lipseşte o sală de sport“

Cociu se declară optimist în privinţa primirii banilor, care ar urma să fie investiţi în baza materială a liceului. „Mai întâi, să ne vedem noi cu sacii-n căruţă. Ulterior, vom analiza în Consiliul de Administraţie şi împreună cu catedra de fotbal ce e mai urgent şi benefic pentru liceu. Şcoala nu se confruntă cu mari probleme, avem un sprijin foarte bun din partea municipalităţii. Ceea ce însă ne lipseşte cu desăvârşire este o sală de sport de dimensiuni oficiale, pentru jucătorii de handbal. Elevii noştri de la această specializare joacă în trei săli din oraş, care sunt supraaglomerate. Nu se poate face performanţă în asemenea condiţii“, a precizat directorul LPS.

"Eram prea mic pentru Dinamo, nu emiteam pretenţii la titularizare. La un moment dat, îmi venea să mă las de fotbal, fiindcă mi-a fost greu să mă acomodez în Bucureşti. Aveam doar 15 ani..." - Paul Codrea, despre transferul de la liceu la Dinamo

INVESTIŢIE

Din prima tranşă şi-au cumpărat un autocar

În momentul transferului, Codrea era elev în clasa a IX-a. În acea vreme, îşi amintesc profesorii, nu exista aşa-numita „grilă de formare“, o taxă obligatorie pe care clubul formator o încasează în momentul când vinde un jucător. Nici jurist specializat în transferuri nu avea LPS, astfel că negocierea contractului care avea să-i deschidă mijlocaşului din Giarmata perspective în fotbalul mondial a căzut în sarcina conducerii. „Eram la începuturi, nu ştiam preţuri, nu aveam termen de comparaţie şi nici oameni competenţi care să negocieze. A venit un reprezentant de la Dinamo, am discutat cu el şi cu profesorii din catedră. Aşa s-a convenit asupra sumei de transfer: 5.000 de dolari. Prima tranşă s-a primit în decursul acelui an, iar pentru a doua a trebuit să insist“, îşi aminteşte Gavril Mureşan, inspector de Educaţie Fizică, fost director la LPS Banatul în momentul cedării lui Paul Codrea. Din banii încasaţi de la Dinamo pentru Codrea, în 1997 şi în 1998, LPS a cumpărat un autocar marca Ikarus, ajuns între timp inutilizabil.

Ne puteți urmări și pe Google News