După ancheta făcută de specialiști s-a aflat motivul care a condus la prăbușirea avionului în Pakistan.

Potrivit specialiștilor, într-un raport preliminar al anchetei se arată că piloții discutau despre noul coronavirus în loc să urmărească consemnele controlorilor de trafic aerian. raportul în Parlament, la Islamabad.

„Avionul era perfect abilitat să zboare. Nu avea niciun defect tehnic. Căpitanul şi copilotul erau experimentaţi şi apţi medical să piloteze avionul”, a subliniat Ghulam Sarwar Khan. „Din nefericire (…) discuţia s-a concentrat asupra coronavirusului”, a deplâns el, evocând discuţii între cei doi piloţi înregistrate de înregistratorul de voci din cockpit.

„Se gândeau la coronavirus. Familiile lor erau afectate, iar ei discutau despre acest lucru”, a precizat ministrul.

Pilotul aeronavei Airbus de tip A320 aparţinând Pakistan International Airlines (PIA), ale cărei cutii negre au fost analizate în Franţa, nu a semnalat nicio problemă tehnică în timpul manevrei prin care s-a apropiat de aeroportul de la Karachi, se arată în raportul anchetei.

Cu 16 kilometri înainte de pista de aterizare, aeronava zbura la o altitudine de 2.200 de metri, deşi ar fi trebuit să se afle la 762 de metri altitudine.

Sesizând că ceva nu este în regulă, turnul de control a semnalat această problemă echipajului şi l-a îndemnat să nu aterizeze.

Nici chiar atunci pilotul nu a luat în seamă această recomandare se arată în raport.

„Atunci când s-au aflat în poziţia de a ateriza, au fost avertizaţi de către controlori (de trafic aerian), însă (pilotul) a spus «am să mă descurc» şi au reînceput să discute despre coronavirus”, se arată în document.

Reamintim că avionul, la cea de a doua încercare de aterizare, avionul s-a prăbuşit într-un cartier locuit din Karachi, la aproximativ un kilometru de pista aeroportului. Înregistratorul de date arată că trenul de aterizare a fost ridicat cu mai puţin de zece kilometri înainte de aterizare, un lucru „de neînţeles”, a mai declarat ministrul.

„O, doamne! o, doamne!”, au fost ultimele cuvinte spuse de pilot, potrivit romaniatv.net