Hummusul, o delicatesă culinară istorică. Încercați o rețetă de acum 800 de ani

Hummusul, o delicatesă culinară istorică. Încercați o rețetă de acum 800 de aniSursa: Dreamstime.com

Descoperirea primelor documente scrise despre existența hummusului datează din Egiptul Antic, în secolul al XIII-lea, într-o carte de bucate găsită în zona capitalei Cairo. Nu există nicio îndoială că hummusul reprezintă unul dintre primele preparate culinare ale umanității.

Hummusul este un aperitiv foarte popular, adesea servit alături de lipie subțire și alte mici aperitive cunoscute sub denumirea de mezze în zona ebraică. Este considerat un preparat tradițional în țări precum Liban, teritoriile palestiniene, Israel și Siria, dar se bucură de popularitate în întreg Orientul Mijlociu.

Regiunea Hatay, Turcia, este cunoscută în mod special pentru acest preparat. De asemenea, merită menționat faptul că năutul, ingredientul principal al hummusului tradițional, conține cantități semnificative de fibre dietetice, proteine, vitamina B6, mangan și alte nutrienți esențiali.

Ingrediente

  • 250 g,
  • sucul de la jumătate de lămâie,
  • 80 g tahini,
  • un cățel de usturoi,
  • două linguri ulei de măsline,
  • sare și piper.

Mod de preparare hummus clasic

Năutul trebuie înmuiat în apă rece peste noapte. A doua zi se fierbe împreună cu o linguriță de bicarbonat de sodiu, acoperit cu apă. După ce a fiert, se clătește bine și se lasă să se răcească. În cazul în care folosiți năut gata preparat din conservă, trebuie doar să îl clătiți bine.

Pentru hummus, pregătiți un blender sau un robot de bucătărie și adăugați năutul, zeama de lămâie, pasta de susan, usturoiul, uleiul de măsline. Mixați până când obțineți o pastă omogenă. La final, condimentați cu sare și piper. După preparare, scoateți humusul din vas, adăugați un strop de ulei de măsline deasupra și presărați pătrunjel sau busuioc tocat mărunt, dar puteți folosi ș boia dulce. Acesta este gata de servire, potrivit rețeteșivedete.ro.

Humusul nu doar că este delicios, ci aduce și numeroase beneficii sănătății. Într-o porție de 100 de grame de humus se găsesc aproximativ 420 de calorii. Cu toate acestea, năutul, ingredientul principal al humusului, este o excelentă sursă de proteină vegetală.

De asemenea, năutul contribuie la combaterea unor afecțiuni cardiovasculare. Usturoiul și uleiul de măsline, condimente ce conferă humusului un gust minunat, sunt două elemente esențiale în dieta mediteraneană, recunoscute pentru efectele lor benefice în gestionarea greutății și pentru numeroasele avantaje pe care le oferă organismului.