„Hoțul Patriot” a dat un chix răsunător la Muzeul Luvru (VIDEO)

„Hoțul Patriot” a dat un chix răsunător la Muzeul Luvru (VIDEO)

Cunoscut pentru nenumăratele sale tentative de furturi, Emery Mwazulu Diyabanza și-a propus să „recupereze” opere de artă „furate Africii”.

„Am venit să recuperăm ceea ce ne aparține,” a declarat activistul înainte de a intra în acțiune.

Joi, 22 octombrie, activistul congolez Emery Mwazulu Diyabanza s-a filmat (!) încercând să fure o sculptură din aripa Muzeului Luvru din Paris consacrată Artelor Primitive.

Faimos pentru acest gest de acțiuni „militante”, el a fost arestat rapid și a compărut luni, 26 octombrie, în fața judecătorilor care au decis ca Diyabanza să rămână în stare de libertate până la începutul procesului său, stabilit pentru data de 3 decembrie, scrie Le Figaro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Până atunci, hoțului i s-a interzis să calce în vreun muzeu, indiferent care ar fi acela.

Într-o înregistrare video, postată pe Twitter, poate fi văzut militantul punând mâna pe o statuetă, scuturând-o, ca și cum ar fi vrut să vadă cât este de grea, după care pleacă tacticos cu ea.

„Am venit aici să iau înapoi ce a fost furat, ce i s-a furat Africii, în numele poporului nostru, în numele patriei noastre, maica Africa”, comentează hoțul în direcția camerei video care îl filmează.

Numai că este o problemă cu gestul entuziastului nostru patriot și justițiar.

Muzeul Luvru a declarat pentru The Art Newspaper că opera de artă în chestiune este o sculptură datând din secolul XVIII, care provine din Insula Flores, din estul Indoneziei. Deci, nici o legătură cu cultura africană.

Nu este pentru prima dată că Emery Mwazulu Diyabanza are astfel de acțiuni prin care încearcă să „recupereze” opere de artă „furate Africii”. De pildă, omul a încercat să fure un monument funerar de la Muzeul Quai-Branly, pe 12 iunie, cu ajutorul a patru complici, patrioți și ei.

Au denunțat atunci „jefuirea Africii” și reclama restituirea operelor tuturor operelor luate în timpul colonizării.

Cei cinci activiști au fost arestați și au compărut pe 30 septembrie în fața tribunalui corecțional din Paris. Diyabanza a fost condamnat la o amendă de 1000 de euro pentru „furt agravat”, iar trei dintre ceilalți militanți la amenzi cu suspendare de, respectiv, 250, 750 și 1000 de euro.

Al patrulea hoț a fost achitat.

Emery Mwazulu Diyabanza a mai fost arestat și la Marsilia, pe 30 iulie, pentru furtul unui obiect de fildeș din Muzeul Artelor Africane, Oceaniene și Amerindiene, iar pe 10 septembrie, în Olanda, pentru că a încercat să subtilizeze o sculptură din Congo la Afrika Museum din Berg en Dal.