Reprezentanţii Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral (DADL) au demarat ieri acţiunea de împărţire a plajelor în favoarea agenţilor economici, în baza ordonanţei comune a ministerelor Mediului şi Turismului.
DADL a identificat 150 sectoare de plajă de la Năvodari la Vama Veche. „Pot închiria plajele hotelierii, şefii de complexuri rezidenţiale, societăţi comerciale cu specific de divertisment, agrement şi/sau sportiv şi autorităţile locale, dacă vor, până la 20%”, spune şeful DADL, Laurenţiu Marin.
Preţurile suprafeţelor de plajă variază între 9 lei/mp, la Mamaia, pe întregul sezon, şi 4 lei/mp pentru sudul litoralului. Conducerea DADL sus ţine că banii obţinuţi din chirii vor fi mai mulţi decât cele 7 milioane de lei obţinute anual de la operatorii cu care au încheiat contracte pe 10 ani, în 2006. Hotelul Mamaia, primul servit Primul care a avut onoarea să primească, prin contractul de închiriere, 2.262,5 metri pătraţi pe plajă, este hotelul de 5 stele Mamaia, deţinut de Ministerul Turismului. A urmat hotelul de patru stele Savoy, pentru 5.100 de metri pătraţi de plajă, şi alţi 10 agenţi economici din Mamaia.
Nici nu au semnat bine hârtiile, că hotelierii au şi început să amplaseze şezlongurile şi umbrelele pe plajă. „Vine weekendul şi vrem să le oferim turiştilor toate condiţiile: parasolare, locuri de joacă pentru copii, toalete ecologice, duşuri”, spune Vasile Dobre, directorul hotelului Mamaia. Belami Zahiu, proprietarul de la Savoy, se gândeşte deja la sezonul 2010. „În plus, în septembrie vor apărea cataloagele, vom merge la târguri pentru atragerea turiştilor străini, vom putea spune că avem plajele noastre, e mare lucru”, zice el. DADL speră să termine atribuirea plajelor pentru tot litoralul până la finele lunii. Presiuni asupra vechilor operatori În acelaşi timp, conducerea DADL, împreună cu jandarmii, au descins, joi seara, pe o plajă din Mamaia. Autorităţile au amendat operatorul Romned Port şi au confiscat şezlonguri şi skijeturi, pe motiv că ar fi depăşit limita sectorului. Administratorul Sorin Greavu a arătat însă documentele aprobate în urmă cu 3 ani de DADL, deci, spune el, acţiona legal. Totuşi, actualul şef al DADL a dat ordin de evacuare, deşi Greavu câştigase în instanţă suspendarea anulării contractului de operare.
El spune că a făcut cerere la primărie pentru autorizaţii pentru facilităţi pe plajă, dar n-a primit răspuns. „Probabil se doreşte eliminarea operatorilor, dar nu vom ceda”, afirmă Greavu.