Hotărârea privind desfășurarea referendumului a fost înregistrată în Parlamentul din Republica Moldova

Hotărârea privind desfășurarea referendumului a fost înregistrată în Parlamentul din Republica Moldova Sursa foto: Igor Grosu/Facebook

„Pe 20 octombrie, vocea poporului va spune clar în ce direcție vrem să ducem Republica Moldova”, a declarat astăzi, 19 aprilie, președintele Parlamentului, Igor Grosu, într-o conferință de presă, în contextul în care fracțiunea PAS a înregistrat ieri, 18 aprilie, proiectul de hotărâre de Parlament privind desfășurarea referendumului republican constituțional. Asta după ce pe data de 16 aprilie, Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv pentru inițiativa înaintată de deputații PAS de revizuire a Constituției prin referendum. 

Cetățenii vor răspunde la întrebarea „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”

Astfel, potrivit proiectului de lege, referendumul urmează a fi desfășurat pe data de 20 octombrie 2024, iar cetățenii vor răspunde la întrebarea „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Potrivit spicherului, Parlamentul de la Chișinău pregătește acum toate demersurile necesare pentru a stabili data referendumului și a alegerilor prezidențiale pe 20 octombrie 2024. După votarea proiectului, acesta va fi remis Comisiei Electorale Centrale (CEC) pentru a iniția procedura de desfășurare a referendumului republican în conformitate cu prevederile Codul electoral.

Decizia suverană a cetățenilor va fi consfințită în Constituția Republicii Moldova

„La 20 octombrie, vocea poporului va spune clar în ce direcție vrem să ducem Republica Moldova. Decizia suverană a cetățenilor va fi consfințită și în Constituție. Așa cum am spus cu alte ocazii, noi nu avem timp de pierdut – e timpul ca și în Constituție să fie scris clar că locul nostru este în familia Uniunii Europene, unde pacea este garantată și bunăstarea oamenilor – asigurată. Suntem europeni, istoria noastră ne arată că suntem europeni, valorile de care ne ghidăm confirmă că moldovenii sunt europeni și merităm să avem același nivel de trai, aceleași drepturi și libertăți cum vedem în țările UE”, a declarat Igor Grosu în conferință.

Ne puteți urmări și pe Google News
Parlament, Republica Moldova

Parlamentul Republicii Moldova. Sursa foto: multimedia.parlament.md

Grosu a mai spus că integrarea europeană a Republicii Moldova nu este proiectul unei persoane, al unui partid politic.

„Acest proiect este al tuturor cetățenilor și este pentru generațiile viitoare. Pentru prima dată în ultimele decenii, trăim nu doar speranța unui viitor mai bun, dar simțim că acum avem șansa unui prezent mai bun și datoria de a duce Republica Moldova în Uniunea Europeană”, a mai spus președintele Legislativului moldovenesc.

Îndemnul lui Igor Grosu

Igor Grosu a venit cu un îndemn către toate partidele, asociațiile din țară, din diasporă, să participe în promovarea aderării Republicii Moldova la UE.

„Toți cei care vor ca moldovenii să trăiască bine, să trăiască în pace, să nu se teamă pentru securitatea lor și a familiilor lor, să trăiască în bună înțelegere și în libertate acasă au datoria de a munci pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Vedem cum trăiesc cetățenii europeni, diaspora noastră este acolo, ei simt zi de zi cum este să fii cetățean european, e timpul să devenim și noi cetățeni europeni. Sunt sigur că împreună vom reuși, nu va fi ușor, dar cu multă răbdare și perseverență ne vom asigura că viitorul nostru și al copiilor noștri va fi în pace și bunăstare”, a conchis președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igro Grosu.