Hotărâre istorică a CJUE. Cazul românului transgender a pus pe jar autoritățile
- Bianca Ion
- 4 octombrie 2024, 20:11
Cazul persoanei transgender din România care și-a schimbat genul și prenumele în Marea Britanie scrie istorie la nivel european. Statele Uniunii Europene vor avea acum o obligație în ceea ce privește schimbarea de gen.
Hotărâre istorică CJUE. Cazul românului transgender a pus pe jar autoritățile
Statele membre ale Uniunii Europene trebuie să recunoască schimbarea de gen efectuată într-un alt stat membru, a decis Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în cazul unei persoane transgender din România. Persoana în cauză, Arian Mirzarafie-Ahi, născută cu sex feminin și înregistrată astfel în România, și-a schimbat genul și prenumele în Regatul Unit în 2017, înainte de Brexit. Cu toate acestea, autoritățile române au refuzat să îi actualizeze documentele oficiale, motiv pentru care persoana a apelat la instanțele românești.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a hotărât că România, precum și alte state membre, sunt obligate să recunoască schimbarea de gen legalizată în alt stat membru al UE. Această decizie are implicații majore asupra drepturilor persoanelor transgender din întreaga Uniune, garantându-le recunoașterea identității de gen în toate statele membre, indiferent unde a avut loc schimbarea oficială a genului.
Schimbarea de gen a adus probleme Tribunalului din București
Pentru a clarifica situația, Tribunalul din București a solicitat Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) să stabilească dacă legislația română care a dus la respingerea cererii de schimbare a prenumelui și genului în documente este compatibilă cu legislația europeană. De asemenea, instanța a dorit să afle dacă retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană (Brexit) ar putea influența acest caz specific.
CJUE a decis că un stat membru al UE nu poate refuza înscrierea în documentele oficiale a schimbării de prenume și identitate de gen obținute într-un alt stat membru, deoarece un astfel de refuz ar încălca legislația europeană.
CJUE apără drepturile omului și lămurește situația Regatului Unit
Curtea de Justiție a Uniunii Europene argumentează că un astfel de refuz „îngrădește dreptul de liberă circulație și de ședere” al persoanelor și creează „dificultăți” în viața de zi cu zi, inclusiv neplăceri majore la nivel profesional, administrativ și personal. Divergențele între identitățile din diferite documente pot avea un impact semnificativ asupra acestor drepturi fundamentale.
Referitor la Brexit, CJUE a concluzionat că acesta nu influențează cazul, deoarece schimbarea de gen și prenume a avut loc înainte de ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, astfel încât drepturile asociate cu această schimbare sunt protejate de legislația UE.