România, obligată de CEDO să despăgubească o persoană transgender. Motivarea deciziei

România, obligată de CEDO să despăgubească o persoană transgender. Motivarea deciziei CEDO. Sursa foto: Edward Lich/ Pixabay

România. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis ca România să acorde daune morale unei femei transgender, care a susținut că i-au fost încălcate drepturile referitoare la viața privată și de familie, incluse în articolul 8 din Convenție.

În plângerea sa, femeia afirmă că a depus o cerere la Judecătoria din Timiș, solicitând aprobarea pentru operația de schimbare de sex, precum și modificarea prenumelui și a CNP-ului oficial.

CEDO obligă România să plătească 8.000 de euro

Mai târziu, aceasta a decis să retragă cererea referitoare la operația de schimbare de sex. Inițial, Judecătoria Timiș a aprobat cererea sa, permițându-i să-și schimbe atât prenumele, cât și CNP-ul.

Cu toate acestea, în urma unui apel, Tribunalul a respins cererea, argumentând că, deoarece femeia nu mai dorește operația de schimbare de sex, nu are sens să-și modifice numele.

Ne puteți urmări și pe Google News

Judecătorii au motivat că având în vedere lipsa operației, asta ar însemna că persoana se dă drept femei, deși este bărbat. Așa a ajuns cazul la CEDO.

LGBTQ

LGBTQ. Sursa foto: Kevin Christian/ Pixabay

Astfel, după analizarea cazului, s-a decis că România trebuie să-i plătească persoanei transgender suma de 8.000 de euro, potrivit Antena 3 CNN.

Țara noastră, amendată și în trecut pentru încălcarea drepturilor transgender

La începutul anului 2021, CEDO a constatat că persoanele transgender din România nu beneficiază de o procedură clară și eficientă pentru schimbarea genului în actele de identitate, fapt ce contravine articolului 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

În decizia sa, Curtea a constatat că obligativitatea persoanelor transgender din România de a se supune intervențiilor chirurgicale asupra organelor genitale ca o condiție prealabilă pentru modificarea indicatoarelor de gen în actele de stare civilă (prenumele, sexul și prima cifră a codului numeric personal) încalcă drepturile la viață privată și autonomie personală.

Transgender

Transgender. Sursa foto: Instagram/ Human Rights Campaign

Persoanele transgender, condiționate de operația de schimbare de sex

În perioada 2006-2017, au avut loc 48 de cazuri în instanțele naționale legate de persoanele transgender.

Dintre acestea, în 32 de cazuri judecătorii au condiționat modificarea actelor de identitate de efectuarea unor intervenții chirurgicale asupra organelor genitale, potrivit romania.europalibera.org.