HORSCOPUL LUI DOM PROFESOR 13 aprilie 2023. Despre confuzie

HORSCOPUL LUI DOM PROFESOR 13 aprilie 2023. Despre confuzie

Este o perioadă splendidă pentru realizarea speranţelor şi a dorinţelor. Trebuie, numai, să dai consistenţă eforturilor şi să eviţi inactivitatea.  Ai câteva prilejuri  bune de afirmare - ceva bun se întâmplă în viaţa ta.

13 aprilie

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe 13 aprilie s-au născut: Lord Frederick North, Sir Robert Watson-Watt, Thomas Jeffreson, Samuel Becket, Sir Arthur Travers Harris, Edward Fox, Lucky Seven, John Braine, Gari Gasparov, Maurice Ronet, Ron Perlman, Erick Avari, Allison Williams, Emil Pop, Marius Sabin Peculea, C.D. Zeletin,  Sergiu Nicolaescu.

În calendarul fix creştin ortodox sunt Sfinţii: Artemon, Cvintilian, Dada şi Elefterie Persul. În cel mobil, este Sf. și Marea Joi. Pomenirea morților. Denia celor 12 Evanghelii.

Juliette Vazard este cercetător postdoctoral la Universitatea City din New York, Graduate Center. A scris un scurt eseu despre confuzie. Cred că termenul mai corect în limba română ar fi ”nedumerire”. Dar sunt confuz, așa că iată eseul:

 Confuzia este trăită de cei mai mulți dintre noi ca un sentiment neplăcut și o pierdere de timp prețios. Dar experimentarea confuziei atunci când întâmpinați o nouă problemă sau o declarație surprinzătoare poate fi de fapt profund productivă în contextul învățării și îmbunătățirii plasticității creierului. În ultimii câțiva ani, oamenii de știință din psihologia educațională și neuroștiințe au început să descopere ceea ce Socrate știa încă din antichitate: că experimentarea confuziei este adesea primul pas pentru a depăși concepțiile și părtinirile noastre greșite și că poate duce la ceva mai valoros decât un simplu răspuns.

În primele dialoguri ale lui Platon, stări precum confuzia și nedumerirea sunt considerate rădăcinile unei cercetări autentice. Aceste texte relatează povești despre Socrate care merge prin oraș, conversând cu un tânăr cetățean într-un spațiu public și examinează opiniile lor (exces de încrezătoare) cu privire la chestiuni precum natura justiției. Cu ipotezele lor meticulos demolate, bietul interlocutor tânăr este lăsat într-o stare profundă de aporie (din greacă pentru „perplexitate” sau „nedumerire”). Îmbrățișarea acestei stări de ignoranță recent descoperită a fost, în ochii lui Socrate, primul pas indispensabil al oricărei cercetări adevărate a adevărului: ”Fiind redus la nedumerirea de a realiza că nu știa... va continua și va descoperi ceva”.

În era post-adevăr, în care știrile false sunt omniprezente, (re)învățarea cum să ne punem la îndoială presupunerile și concepțiile greșite ar putea fi considerată parte a setului nostru de instrumente de supraviețuire. Iată de ce, potrivit psihologilor educaționali și neuroștiinței, ar trebui să vă reaprindeți capacitatea de a vă pune pe voi și pe alții în ceea ce unii au numit „confuzie productivă”.

Confuzia ar putea avea un rol nebănuit în capacitatea noastră de a ne îndemna creierul să implementeze puteri cognitive suplimentare

În lucrarea lor fundamentală despre confuzie din 2003, psihologii Paul Rozin și Adam Cohen le-au cerut studenților să observe expresiile faciale și să raporteze despre „emoția” exprimată, precum și despre mișcările faciale implicate. Spre surprinderea cercetătorilor, cel mai frecvent descriptor raportat de participanți a fost confuzia. Deși confuzia nu era o categorie în taxonomiile standard ale emoției, cu atât mai puțin ca parte a setului de „emoții de bază” recunoscute de psihologi, ei au considerat că este una dintre cele mai ubicue reacții emoționale raportate de participanții lor. Acest lucru a deschis un nou teritoriu captivant al cercetării psihologice: care este natura confuziei? Și ce folos are?

Gândește-te: poate apărea confuzie de fiecare dată când întâlnești ceva căruia nu-ți poți da sens imediat. Pentru cei mai mulți dintre noi, această experiență are loc zilnic – când se încearcă să dai sens unei știri surprinzătoare sau să înțelegi de ce șeful tău s-a răzgândit cu privire la data lansării următorului tău proiect sau pentru a înțelege de ce ai avut o ceartă atât de explozivă cu partenerul tău cu o seară înainte. Toate aceste experiențe te-ar putea lăsa confuz, fie că este confuz cu privire la modul în care s-ar fi putut produce un anumit eveniment (politic, societal, meteorologic) sau despre acțiunile, deciziile sau afirmațiile altora. Lumea este un loc inerent confuz pentru creaturi ca noi. Oricât de mult ne putem ajusta abilitățile de a recunoaște tipare pe baza bazei de date în continuă creștere a experiențelor noastre anterioare, vor exista întotdeauna întâlniri cu obiecte ciudate, afirmații și probleme cărora nu le putem înțelege imediat. Depășirea acestora este ceea ce numim învățare.

De când Rozin și Cohen și-au făcut descoperirea, mai mulți autori din domeniul psihologiei educației s-au interesat de studierea efectului pe care aceste experiențe de confuzie l-ar putea avea asupra învățării. Confuzia, au descoperit acești autori, ar putea avea un rol nebănuit în capacitatea noastră atât de a recunoaște „obstacolele cognitive” în procesul nostru de învățare, cât și, mai surprinzător, de a ne îndemna creierul să desfășoare puteri cognitive suplimentare pentru a depăși aceste obstacole.

Confuzia apare atunci când întâlnim niște stimuli noi și complexi, în care capacitatea noastră de a le înțelege folosind strategia actuală este scăzută. Într-un fel, confuzia pare să implice în mod distinct experiența limitelor puterii noastre cognitive. Și există momente în care acest obstacol cognitiv este atât de mare încât eforturile noastre duc doar la frustrare, ceea ce ne scade motivația până la punctul în care renunțăm cu totul la găsirea unui răspuns la problemă. În acele cazuri în care ne lipsește o piesă prea mare a puzzle-ului, s-ar putea părea că jocul nu merită efortul. Aceasta este ceea ce cercetătorii numesc „confuzie fără speranță”.

Dar uneori, confuzia se poate transforma în „confuzie productivă”. Cercetările empirice sugerează că, în condițiile potrivite, confuzia poate acționa ca un motor al succesului în sarcinile complexe de învățare . Sarcinile complexe de învățare solicită cursanților să facă lucruri cum ar fi să genereze interferențe, să diagnosticheze și să rezolve probleme, să producă explicații și să demonstreze aplicarea și transferul cunoștințelor dobândite. Această formă de învățare poate fi pusă în contrast cu așa-numitele activități de învățare superficială, cum ar fi memorarea frazelor și faptelor cheie sau repetarea secvențelor simple de mișcări iar și iar.

Sarcinile complexe de învățare prezintă în mod caracteristic elevilor obstacole cognitive, iar cercetătorii au descoperit că atunci când cursanții răspund la obstacole prin confuzie, ei tind să investească mai mult efort cognitiv în rezolvarea problemei. A se simți confuz îi poate motiva pe cursanți să angajeze un tip mai profund de anchetă și o procesare mai amănunțită a informațiilor, ceea ce le crește șansele de a depăși efectiv obstacolul cognitiv. Interesant, confuzia pare deosebit de utilă atunci când sarcina ne cere să operam o schimbare conceptuală – adică să depășim concepțiile greșite, ipotezele părtinitoare sau prejudecățile, pentru a dezvolta o înțelegere mai sofisticată și mai precisă a unui set de fapte. Confuzia în aceste cazuri pare să determine o schimbare de abordare, astfel încât persoanele care se confruntă cu confuzie au mai multe șanse să caute și să adopte strategii alternative la problemă.

Confuzia ca stare mentală nu numai că ne ajută să recunoaștem și să înțelegem că ne confruntăm cu o problemă pentru care nu avem o soluție ușoară, ci ne determină și să gândim mai profund. Confuzia ne motivează să muncim mai mult , să investim mai mult efort mental în problemă – și să lucrăm diferit asupra problemei, să căutăm moduri sau strategii diferite de a o aborda.

Reformularea confuziei ca un sentiment pozitiv și valoros ar trebui să ne invite să ne regândim unele dintre practicile noastre zilnice

Cercetarea în neuroștiință descoperă încet modul în care confuzia funcționează pentru a ne ajuta să atingem obiective dificile de învățare. Oamenii de știință susțin că întâmpinarea unei probleme complicate sau a unui obstacol în contextul învățării unei noi abilități (fie ea o abilitate atletică, un limbaj sau cum să cânt la un instrument muzical) îmbunătățește neuroplasticitatea în creierul nostru, ceea ce ne face mai atenți, concentrați și cognitiv activ. În încercările ulterioare de a învăța, vom avea un nivel mai ridicat de concentrare și, prin urmare, o probabilitate mai mare de a reuși.

Acum, câtă confuzie este optimă pentru a stimula o prelucrare mai profundă fără a ne împinge pe marginea descurajării? Unde este exact locul ideal între o sarcină de învățare care este copleșitor de dificilă și una care este prea ușoară și plictisitoare? Bune întrebări! Un studiu empiric încearcă să răspundă exact la această întrebare. În „The Eighty Five Percent Rule for Optimal Learning” (2019), Robert Wilson și colegii săi au descoperit că gradul optim de dificultate pentru stimularea creierului pentru a-și intensifica concentrarea, fără a-i determina pe cursanți să renunțe, este o sarcină în care cursanții îl înțeleg corect aproximativ 85 la sută din timp și greșesc aproximativ 15 la sută din timp. Dacă sarcina este atât de dificilă încât pentru 100 de încercări facem mult mai mult decât 15 greșeli, atunci probabil că va fi prea greu pentru creierul nostru să se integreze și să învețe.

A învăța ceva nou și complex implică în mod inerent să trăiești confuzie și frustrare. Dar lecția pentru educatori, și pentru noi toți, este că această confuzie și această frustrare ar trebui să fie îmbrățișată și urmărită ca un semn pe care creierul nostru se pregătește să se concentreze mai profund, să o proceseze mai minuțios, astfel încât să ne ofere o șansă mai bună la a învăţa ceva valoros.

Reformularea confuziei ca un sentiment pozitiv și valoros ar trebui să ne invite să ne regândim unele dintre practicile noastre zilnice. În lumea noastră actuală, în care răspunsurile, informațiile și datele sunt ușor disponibile în vârful degetelor, avem puține șanse să ne exersăm mușchiul confuz. Sau, mai degrabă, ne lipsim de oportunitățile de a ne îmbunătăți plasticitatea creierului încercând să ne gândim la posibile răspunsuri proprii. În loc să încercăm să venim cu ipoteze pentru întrebările noastre, avem tendința să ne punem pur și simplu creierul pe pauză în timp ce introducem întrebarea în motorul nostru de căutare și așteptăm ca răspunsul să ne fie livrat. Data viitoare când te confrunți cu o întrebare complicată, un puzzle sau o informație surprinzătoare, de ce nu încerci să-ți urmărești confuzia acolo unde te duce ea?

 

Poate o să ascult ”Confusion” un hit al ELO, din tinerețea mea, https://www.youtube.com/watch?v=1jUvhJ_Tgzw,  dar fiind ziua în care îl pomenim pe Sergiu Nicolaescu m-am gândit să revăd  ”Cu mâinile curate” un film actual și cu multe pilde. Tot nu i-am șters numărul din mobil. Poate, odată, o să-l sun.

Mulțumesc mult, mulțumesc din suflet celor mulți care sunt alături de mine în suferința mea și mi-au scris oferind ajutorul, unii din țări străine. Am rămas întreg, totul funcționează, dar sunt slăbit, cam amețit și... confuz. Mulțumesc din tot sufletul fetiței mele și ginerelui meu pentru că sunt alături de mine, au lăsat totul și au venit să mă ajute. Dar doresc să mulțumesc în mod special părintelui Adrian Cucu, iconom stavrofor, secretarul emerit al Seminarului de la Iași pentru îndemnul la viață și rugăciunile domniei sale.

Să știți că este o poruncă divină, cu mine, sau fără mine, mâine, este, în definitiv, o altă zi!

 

HOROSCOP    13 aprilie 2023

 

BERBEC   Propria zodie pare să-ţi fie favorabilă. Totuşi, concentrează-ţi atenţia asupra sănătăţii – protejează-ţi în special capul şi combate imediat durerile de cap. Nu lăsa răul, boala să se instaleze, reacţioneză imediat.  Trebuie să dai dovadă de tact şi diplomaţie în relaţiile cu cei apropiaţi.  Lasă lucrurile să se aşeze singure şi nu interveni în niciun fel. Ai nevoie de ceva mai multă stabilitate. Foloseşte ziua ca să pui ordine în afacerile tale administrative. Dacă ai propria afacere trebuie să fi foarte atent la noile reglementări, la controale adică şi la noii furnizori sau noii clienţi.

TAUR   Ziua de 13 aprilie este o perioadă peste care ar trebui să sari. Oricum, totul, sau aproape totul, iese pe dos, întârzie sau se amână. Frustrarea asta te impiedică să fii fericit şi să te bucuri de micile momente care formează starea de reculegere şi de trăire spirituală în această perioadă premergătoare sărbătorilor pascale. Trebuie sa începi să înţelegi că dragostea, confortul şi fericirea sunt elementele fundamentale ale existenţei tale. Restul – contează mai puţin! Pentru un procent dintre Tauri: eficace şi dinamic, astăzi ai carisma personală la maxim. Profită! Pune pe curs critic acţiunile care te interesează. Sau la bal, sau la spital! Taurii şi Taurinele, conservatori şi tradiţionali cum sunt ei, probabil că vor alege să rămână acasă de mica vacanţă de Sf Paşti să sărbătorească Învierea pe îndelete, în locuri sigure şi ştiute.

GEMENII   O zi în care trebuie să dai dovadă de conservatorism. Nu lăsa nici o schimbare să te tenteze – nu vinde, nu cumpăra, nu investiţi, nu împrumuta! Nu apăsa pe acceleratorul vieţii când nu trebuie. Îţi trebuie o trăire, ceva care să te motiveze, să-ţi crescă pulsul şi interesul. Trebuie să te ocupi mai mult de anturajul apropiat, de familie, ca situaţiile actuale să nu degenereze în probleme mai greu de rezolvat. Oricum tu nu poţi să stai într-un loc mult timp. O excursie undeva, cumva... este ceea ce îţi trebuie (sau ceva similar) Gemenii sunt obligaţi de natura lor neastâmpărată să plece undeva, numai să schimbe monotonia cotidiană! Dar probabil că o să rămâi acasă, este mai comod, iar tu eşti un hedonist. Ştiai?

RAC    Pe 13 aprilie, ai de suferit din cauza duşmanilor neştiuţi. Adică din partea celor care te invidiază din toată inima, de obicei, fără nici un motiv. In această perioadă este bine să te abţii de la o atitudine considerată pe orice meridian agresivă. Pentru un mic procent din Raci: pericol de incident sau chiar accident mai pe seară, sau pătimeşti din cauza unei indiscreţii. Oarecare prudenţă nu strică astăzi. Nu cochetezi cu dezastrul, dar cineva, ceva, cumva ar vrea să ai informaţii greşite. Totuşi, o bună parte din zodie are o perioadă bună pentru promovarea intereselor personale. Pentru unii Raci este un bun prilej să facă mici reparaţii acasă, sau măcar să redecoreze camera. Se apropie Sf. Paşti şi lucrul acesta trebuie să se vadă!

LEU   Astăzi evită orice decizie luată  în stare emotivă sau enervare.  Nu începe acţiuni pe care nu le poţi finaliza singur. Mare atenţie la legăturile amoroase – să nu iei ţeapa – degeaba! Leii şi Leoaicele mai trebuie să zacă un timp la umbra luminii artificiale de la locul de muncă – nu este o perioadă benefică pentru schimbări, mai ales din cele la care te gândeşti. O zi relativ favorabilă, marcată de monotonie. Toată foşgăiala asta cotidiană te irită cumplit şi te gândeşti că te distrage de la adevăratele tale scopuri şi idealuri. Astăzi eşti foarte selectiv şi monosilabic în exprimare. Cel mai adesea se poate scoate de la tine doar un mormăit. Uneori, rar, aprobator. Jungla pare liniştită aşa că şi tu poţi să dormitezi!

FECIOARĂ   Ziua de astăzi este favorabilă pentru călătorii scurte. Activităţile sociale şi artistice sunt benefice pentru frumoasele şi misterioasele native din Virgo (Fecioara) cum se mai numeşte zodia celor harnici, curaţi şi cu geniul detaliului.  Soarele formează aspecte favorabile în special pentru feciorele şi flăcăii care se ocupă cu comerţul agricol şi alimentar. Stai acasă de sărbătorile Pascale şi mai poţi face un ban în plus! Dar şi un mic concediu la Viena sau Paris ar fi un lucru de neuitat – poate o dată în viaţă. Fă-i soţiei, sau iubitei, cadou un buchet de flori, aşa, fără nici un motiv, decât ca să-i spui că este aleasa ta şi o iubeşti. Influenţe foarte favorabile în familie.

BALANŢĂ  O configuraţie astrală deosebită face ca perioda în discuţie să fie benefică.  Magnetismul personal al nativilor este în creştere – puteţi rezolva uşor problemele sentimentale.  Nu exagera cu mesele abundente, supraveghează-ţi sănătatea nu uita că încă suntem în postul mare. Poţi, însă, configuraţiile sunt favorabile, pleca într-o vacanţă, o călătorie mai lungă - chiar cu avionul. Bazează-te numai pe informaţiile turistice verificate – nu pe reclame. Dar şi oraşul în care locuieşti este fabulos în perioada sărbătorile primăverii. Strict interzis să te ocupi după prânz de probleme de serviciu! Relaxează-te, distrează-te, leneveşte! Şi pregăteşte-te ritual, sufleteşte, pentru Înviere! Nu mai este mult.

SCORPION     Este o perioadă splendidă pentru realizarea speranţelor şi a dorinţelor. Trebuie, numai, să dai consistenţă eforturilor şi să eviţi inactivitatea.  Ai câteva prilejuri  bune de afirmare - ceva bun se întâmplă în viaţa ta. Ziua de azi trebuie sa-ti aminteasca de vorba populara „strângeţi hora nu fiţi hoţi, că de nu, vă tai pe toţi”. Adică trebuie să faci apel la solidaritatea socială a prietenilor. Sau, altfel spus, le ceri nişte bani cu împrumut! Pentru tine, este o zi foarte bună sub cele trei aspecte explicite: bani, sănătate şi dragoste. Unele veşti te îngrijorează, dar pentru scurt timp. Un prieten pare în dificultate, dar situaţia nu este chiar aşa de gravă pe cât se teme el. Steaua violenta Deneb şi buna Regulus par a fi deocamdată în echilibru, aşa că perioada nu este de bănuit să fie martora unor evenimente foarte neplăcute. In special este vorba de anumite situaţii care par mai grave dacât sunt de fapt!

SĂGETĂTOR   Străluceşti într-un grup, sau te bucuri de un eveniment social deosebit. Un Taur şi un Vărsător te ajută să treci de o cumpănă. Pierzi şi găseşti un obiect. Ziua îţi aduce un dar neaşteptat sau o veste bună. Aspectele planetare favorizează cumpărăturile, achiziţiile, micile schimbări la birou şi acasă. După o perioadă în care s-au acumulat unele nerealizări, astăzi este o perioadă în care roata norocului se mai învârteşte şi în favoarea ta. Nu că nu ai fi un răsfăţat al Fortunei, dar în viată totul se plăteşte, dar niciodată nu şti când şi cu ce plăteşti.  De aceea se spune că sunt perioade mai bune şi mai rele. Aşa le socotim noi. Din punctul de vedere al Cosmosului totul are rezultanta zero, totul este în echilibru.  Perioada menţionată îţi permite regruparea forţelor şi redistribuirea lor. Nu trebuie să faci nici o mişcare bruscă sau dramatică, care ar fi nerecomandabile. Omul superior aşteaptă greşeala celuilalt şi se foloseşte de ea, spune înţeleptul chinez. Tot un înţelept chinez, probabil unul care a încasat multă bătaie şi ştie ce vorbeşte spune că retragerea la timp pregăteşte victoria următoare.

CAPRICORN   Visurile şi aspiraţiile se pot realiza în acesată perioadă pascală mai ales dacă eşti mai comunicativ. La serviciu, sau unde îţi desfăşori activitatea, trebuie să dai dovadă de concentrare şi să nu pierzi timpul. Ai mult de lucru şi trebuie să termini la termen. O zi obositoare, mai ales prin aglomerarea activităţii, a vizitelor şi a întîlnirilor. Dar, o seară plăcută cu cei dragi cu planuri şi proiecte de viitor.  Evită să ai ceva de împărţit cu cei născuţi sub semnele Berbec şi Gemeni. Nu trebuie să schimbi nimic din ceea ce ai de gând să faci. Trabajo, no – fiesta, si, muncă, nu - vacanţă, da, adică! Aşa că mai bine rămâi acasă ca să faci în linişte proiecte pe unde o să fii de Înviere.

VĂRSĂTOR    Planurile pe care le-ai făcut  încep să se materializeze. Nu chiar cum le-ai visat, dar oricum, ceva-ceva începe să se mişte. Încerci sentimente complexe şi nu este vorba doar de iubire şi pasiune. Parcă te simţi mândru şi onorabil când vezi că poţi realiza ceva cu multă muncă, cinste şi profesionalism. Bravo! Evită să te enervezi din lucruri de nimic, fii constructiv în tot ce faci. Astăzi nu lua hotărâri când eşti iritat – mai bine lasă lucrurile în suspensie. Ţine-o tot aşa. Drept recompensă stelele te lasă să pleci în vacanţă la sfârşitul săptămânii, în mica pauză rituală  de Sf. Paşti.

PEŞTI   În sfârşit, o zi proastă! Pentru cei din jurul tău.  Astăzi Jupiter afectat te face să-i scoţi din minţi pe cei care au nenorocul să se afle în preajma ta.  Mofturile şi capriciile pe care le faci, ca să nu mai vorbim de energia pe care o risipeşti în acest scop este demnă de o cauză mai bună. Evită pe cât posibil discuţiile cu colective de persoane, sau discuţiile în contradictoriu cu partenerii şi/sau asociaţii, mai ales despre proprietăţi sau posesiuni comune. După ce ai jucat toată dimineaţa celebrul rol de avocat al diavolului, la propriu ca şi la figurat, este normal ca anturajul să nu prea mai te ţină la inimă.  Totuşi un procent relativ mare din zodia Peştilor au o zi bună, ba chiar plăcută. Aşa că în mica vacanţă de Sf. Paşti complotează  ca cel mai bine să-ţi pierzi urma într-o cabană în padure, la munte. Undeva foarte departe!