În calendarul creştin-ortodox, pe 25 martie este o mare sărbătoare: Buna Vestire! Este dezlegare la peşte. Pomenirea morților. Duminică, pe 26 martie este Soborul Arhanghelului Gavril, Sf Montanus și soția sa Maxima.

 

 

Evenimentul Zilei – 25 martie 1957 – şase naţiuni europene, printre care Franţa şi Germania de Vest, semneză Tratatul de la Roma, stabilind „Piaţa Comună”, un pas important către UE. Se sărbătoresc 60 de ani, dar fără strălucire, problemele actuale ale Europei sunt prea multe și prea grave.

 

Evenimentul Zilei din 26 martie 1417 – în timpul Conciliului de la Constanţa, Elveţia, cardinalul Pierrre d’Ailly declară, referindu-se la astrologie: “…am suficiente motive, expuse pe larg în lucrarea mea "Astrologia Creştină", ca să cred că acestă disciplină ştiinţifică trebuie să devină una canonică”.    Din nefericire, bunul cardinal a căzut grav bolnav, iar în 1420 s-a săvârşit din viaţă şi nu a mai putut susţine canonizarea astrologiei, adică studierea aprofundată de către savanţii creştini – poate, astrologia ar fi fost astăzi în rând cu teologia şi cristologia. De fapt, se pare că, Vaticanul a anexat astrologia într-un fel foarte discret și eficient. Nu știu dacă să regret, sau să mă bucur – dar să lăsm lucrurile cum le-a așternut istoria!

 

 

În vechime, într-adevăr, o sărbătoare importantă în calendarul ţăranului român, în ”Kalendar”. Pe 25 martie se cam terminau negocierea înţelegerilor privind pământul. Se arenda, se stabilea unde se duc stupii, se angajau oameni la câmp şi la pază. Se terminau certurile, gâlcevile, poate chiar necazuri şi ciomăgeli. Era o veste bună.

 

Urmare schimbării zilei de naştere a Mântuitorului care a fost stabilită la 25 decembrie ca să acopere vechea sărbătoare romană a lui Sol Invictus şi deocheatele Saturnalii, prin calcul, s-a stabilit ziua Bunei Vestiri pe 25 martie. Zi de veselie printre prietenii mei greci. Rudele soţiei mele din Brăila şi prietenii mei palicari sărbătoresc Ziua Naţională a Greciei. Cei care au scris "Un grec, doi greci, trei greci… Brăila!" O carte a inimosului savant Ionel Cândea cel care a scos şi multe opere complete ale marilor fii și fiice ale Brăilei. Grecii mei au mers întotdeauna pe partea dreaptă, a drumului, sau a istoriei. Stiu ei mersul istoriei, că ei au făcut-o! Tot din Brăila este grupul acela de tineri, de dreapta, nu a reușit să-i mânjească niciun partid, care chiar doresc o Românie liberă și onorabilă.  

 

Chronia Pola, Psihi Mu!

 

Dacă vreodată, alungat de ruși, sau de turci, ar trebui să părăsesc România, a doua ţară unde m-aş stabili, după împăduroasa Virginie, ar fi mândra Grecie. Undeva, în sudul sărac, în Sparta, sau într-o insulă albă şi modestă. Şi aş mânca în fiecare zi suflaki sau fructe de mare şi salată grecească cu brânză de capră. Iar pe 25 martie, şi de 1 decembrie, zilele naţionale ale Greciei şi României aş face cinste tuturor celor din tavernaki cu înmiresmata mastică de Chios.

 

De fapt am făcut aceste lucruri când stăteam în Glyfada şi mă sfătuiam cu doctorul Focşeneanu din Atena despre lucruri de mare taină. Sau în lunile, multe la număr, în care am fost oaspetele lui George în hotelaşul lui de lângă piaţa Sintagma.

 

Nu ştiu cum să vă spun dragii mei lupi, padawani şi hobbiţi, lumea era mai bună, mai puțină şi mai darnică, în tinereţea mea. Să găzduieşti un prieten străin câteva luni, nu era o problemă. Şi familia mea a găzduit două familii de cehi în august 1968, după invazia ruşilor în Cehoslovacia. Au stat la noi două luni de zile, cât şi-au aranjat intrarea legală și loc de muncă în Austria. Am rămas prieteni câţiva ani, apoi nu am mai primit scrisorile lor, probabil că se schimbase politica şi le intercepta securitatea.

 

 

Am primit multă corespondență, vă mulțumesc mult, îmi dați motive să continui. Spre surpriza mea am primit corespondență tocmai din Australia de la membrii unui ONG care pretind că îmi citesc articolele și horoscopul traduse cu Google și ca sunt foarte impresionați. Mă roagă să scriu câteva rânduri în articolul meu despre Earth Hour, la un deceniu de la prima inițiativă. A, ăștia sunt ăia care sting lumina, a fost prima mea reacție, neutră.

 

Când scriu ceva, eu mă documentez, deschid enciclopedii, dau telefoane, vorbesc pe Skype. Nu este vorba de cele trei surse, trei surse se pot lua una după alta și pe total să fie fake news, cele trei surse sunt: cultura, bunul simț și experiența. În enciclopedii nu am găsit nimic, Earth Hour face parte din istoria clipei, are doar zece ani. Pe net este: http://ora-pamantului.ro/ un site frumos, activist, bine făcut, în limba română. Sursa evenimentului este, însă în Australia, vezi https://www.earthhour.org/

 

Earth Hour de la ora locală 20:30 la 21:30, sâmbătă 25 martie, de Buna Vestire, dar și Earth Day care este duminică, 22 aprilie 2017, sunt evenimente care fac parte din strategia ecologistă de a atrage atenția lumii asupra problemelor climatice cunoscute sub denumirea de încălzire globală.

 

După cum spunea Aaron Wildavsky, profesor de ştiinţe politice la Berkely: „…încălzirea globală face parte din conceptul general al globalizării, iar aplicarea unui antidot elementar de reducere drastică a emisiilor de bioxid de carbon pe seama reducerii producţiei şi consumului este capabil să realizeze visul ecologiştilor al unei societăţi globale egalitariste bazată pe respingerea creşterii economice în favoarea unei populaţii reduse ca număr care consumă mai puţin şi mănâncă mai puţin, eventual instaurându-se chiar o dietă globală vegetariană, şi care împarte un număr mai redus de resurse, dar în mod mult mai echitabil decât în prezent.”

 

Am citit niște articole ridicole în presa străină (or fi fost traduse și pentru publicul românesc) despre câtă economie se poate face, dacă TOATĂ LUMEA, ipotetic, nu ar folosi energia electrică în acea oră. Dacă oamenii ar fi așa de idioți, ar fi o catastrofă! Sistemul energetic ar cădea, s-ar înregistra avarii la centrale, trafo, separatori și distribuție. Toată lumea ar rămâne în beznă pentru cel puțin două săptămâni până s-ar remedia avariile și s-ar pune centralele în paralel, din nou. Energia electrică are o particularitate. Este singura marfă care se consumă aproape instantaneu cu producerea. Reducerea consumului nu aduce în mod necesar și reducerea consumului de combustibil, la furnizor. Centralele atomice și marile centrale termoelectrice au o inerție mare în funcționare, nu poți varia repede, în ore, în niciun caz în minute, puterea instalată nominală de producție. Mai flexibile sunt centralele hidro, iar dintre ele exceleaxă cele dotate cu turbine Pelton, cele de mare cădere, presiune înaltă. Ele pot fi oprite sau puse în funcțiune în minute. La noi, centrala Voineasa, cea de pe Lotru, unde am lucrat un timp în cursul vacanțelor studențești, are turbine Pelton și a fost folosită, pe vremea când aveam un dispecer național, ca centrală de reglare a frecvenței și a preluării vârfurilor de sarcină de dimineața și seara.

 

Vedeți domniile voastre, dragi lupi, padawni și hobbiți, uneori, de fapt întotdeauna drumul spre infern este pavat cu intenții bune. Ecologiștii sunt folosiți adesea de grupuri de interes care fac donații, prin interpuși, dar cu un scop bine precizat. Este celebru cazul luptei împotriva blănurilor naturale, din timpul tinereței mele. Că tânăr bărbat mi-a plăcut mult activismul acela, mai ales a fetelor care apăreau în pielea goală: mai bine așa, decât cu blană naturală! Până la urmă s-a aflat că în spatele întregii afaceri era un grup de interes din jurul regelui chimiei DuPont care tocmai pusese la punct procesul de fabricare a blănii sintetice.

 

De fapt despre Earth Hour au auzit în anul 2016 doar 3,76% din populația globului, iar reducerea consumului în ora locală respectivă s-a cifrat în limite normale de variație în jur de 0,87%.

Am aflat cine este în spatele afacerii și cine dă banii. Este vorba de misteriosul miliardar  John Arnold, care a făcut miliardele din energie și de frumosa lui soție, Laura. O să vă povestesc altă dată despre aceste persoane într-adevăr deosebite, e mult de povestit.

 

Acum conștiința îmi dictează să spun ce știu despre energie și protecția Pământului. Nu putem renunța la energia electrică, nici nu putem face economie, dar putem dicta prin presiune publică modul ei de producere.

 

Centralele atomoelectrice trebuie interzise cu desăvârșire pe Pământ. Nu este vorba numai de exploziile atomice de tip Cernobâl sau Fukushima – dar ele iradiază tot timpul, produc reziduuri nucleare, vapori radioactivi și apă radioactivă.  Reziduurile înalt radioactive, în prezent, se aruncă în oceanul planetar, sau se îngroapă. Exploxiile nucleare militare, experiențele, dar în ultimul timp centralele nucleare sunt sursa iradierii Pământului, care nu se mai poate reface. Nivelul natural de radioactivitate, radiația de fond, a crescut de trei ori față de acum circa o sută de ani când a fost măsurat prima dată. Este încă departe de limita critică, spun savanții. Atunci de ce fondul natural, a fost acum o sută de ani de trei ori mai mic? Țineți minte, centrale nucleare = moarte!

 

Centralele termoelectrice care consumă combustibil fosil. Majoritatea energiei electrice se produce prin această metodă. Cu un randament foarte prost, poluare cât cuprinde, bioxid de carbon, pulberi, poluare termică. Există filtre, există tehnologii de recuperare a sterilului ca materiale de construcție, dar sunt foarte scumpe. Dacă nu se găsește, repede, o soluție de renunțare la termo, soarta noastră și a Pământului devine îngrijorătoare.

 

Centralele hidroelectrice sunt cele mai prietenoase cu mediul, nu poluează, dar sunt greu de construit. În schimb, întreținerea este foarte ieftină, sunt, acum, în întregime automatizate. La noi în țară mai avem încă o treime din potențialul hidro tehnic amenajabil, dar nu se gândește nimeni să facă nimic, doar să fure, prin ”băieții deștepți”. Microhidrocentralele sunt soluția ideală pentru comunitățile izolate, în munți, de exemplu. Energia produse de ele este de cel puțin 20 de ori mai ieftină decât tarifele marilor furnizori.

 

Centrale eoliene, centrale solare, centrale care utilizează mareele și curenții maritimi, energia alternativă – acesta este viitorul, nu reducerea consumului cu un bec!

 

Dacă aveți întrebări sau nelămuriri abia aștept să le risipesc, scrieți-mi la [email protected]. După cum știți nu iau în considerație ce apare pe forum, numai pe email.

 

Vedeți, domniile voastre, toate aceste strategii, împrăștiate în lume de nevinovații și bine întenționații ecologiști, au un substrat, un mesaj subliminal. Învinovățirea populației! V-ați înmulțit prea mult, consumați prea mult, ați distrus stratul de ozon cu deodorantele, sunteți vinovați, vinovați, vinovați!

 

Eu știu că nu este așa! Acum o să știți și domniile voastre că Pământul a fost rănit grav, mortal, de cele 5.500 de experiențe atomice în atmosferă și subteran făcute de americani, ruși și francezi. Au renunțat când și-au dat seama ce au făcut! Era prea târziu, the damage was done! Dacă niște extratereștrii perverși ar fi vrut să otrăvească și să compromită, pe termen lung, viața pe Pământ, probabil că ar fi detonat mai puține bombe nucleare.

 

Ce-i de făcut, vorba lui Vladimir Ilici Lenin. Hai pe Marte, spune Elon Musk. Dar dacă, odată ajuns pe Marte, o să constate că este o planetă distrusă de explozii atomice, tot de primatele isterice și războinice, care, apoi au invadat Pământul, că nu mai puteau să locuiască pe Marte? Lungă, dar bună întrebare!

 

Cineva dintre domniile voastre dragi lupi, padawani și hobbiți mi-a trimis un film SF. Îmi spune că este oribil, jucat prost, făcut de independenți – dar are un ciudat aer de reality, de documentar. Și îmi cere opinia. Așa că o să văd ”Interstellar Wars” un film independent făcut anul trecut. Mă aștept la ce este mai rău, dar orice rău spre bine, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

                                               

                                                   ⃰    ⃰    ⃰

 

HOROSCOP

 

BERBEC   In primele ore ale perioadei, adică sâmbătă de dimineaţă, ai de suferit un pic din cauza invidiei duşmanilor neştiuţi sau ştiuti, dar nu iţi pasă. Probabil primeşti un e-mail sau un telefon, sau ceva pe FB. Este bine să te abţii de la o atitudine agresivă, sau de la încăpăţânările caracteristice. „Pericol de îndrăgostire” în seara zilei de 25, sau esti vulnerabil(ă) din cauza unei iubiri mai vechi, pe care iubire o revezi în aceiaşi seară.  Duminică ai o perioadă destul de bună pentru promovarea intereselor personale. Ai câteva prilejuri  bune de afirmare  – poate mai urci o treaptă pe scara parvenirii sociale, poate atragi atenţia. Daca ai o deplasare de făcut, acum este momentul – sunt bine aspectate călătoriile lungi, mai ales cu avionul.

 

TAUR   Poţi fi tras(ă) pe sfoară – ceea ce nu-i prea greu, sa fim cinstiţi!   Un ajutor neaşteptat. În acest weekend cineva din anturaj, semn de foc sau de apă te ajuta involuntar sau dezinteresat să rezolvi o problemă de sănătate sau din domeniul sănătăţii. Mare atenţie la legăturile amoroase, fii atent! In acest prim weekend din zodia Berbecului poţi avea succes in domeniul realţiilor sociale, în familie, în cuplu – ai ceva mai multă energie psihică dacât în mod normal. Incearcă să reduci cheltuielile nesăbuite. Mici probleme de sănătate – probabil dureri de gât, anemia sau „anestezia” de primăvară. Trebuie să alegi cu grijă modul de rezolvare a problemelor sentimentale, atât în familie cât şi cu prietenii.

 

GEMENI    Duşmanii te ajută, nu mai contezi în matematica lor!

 Acest weekend este o perioadă perfectă să te bucuri de deliciile filozofiei „stau şi nu fac nimic”. Evită imprumuturile de bani, nu juca la jocurile de noroc – în această perioadă eşti sănătos dar nu şi norocos. Aceasta primă parte a zodiei Berbecului, din care face parte şi acest weekend, îţi aduce surprize, dintre care unele chiar plăcute. Sâmbătă poţi face mici schimbări, acasă şi în curte (dacă ai curte) scurte călătorii. O configuraţie astrală deosebită face ca perioda în discuţie să fie benefică, totuşi.  Magnetismul personal este în creştere – poţi rezolva relativ uşor problemele sentimentale.  Duminică poţi să primeşti ajutorul solicitat de la rude şi prieteni.  Culmea este că şi duşmanii te ajută – probabil nu te mai vorbesc de rău o perioadă, sau nu mai contezi în matematica lor!

 

RAC    Configuraţia astrală te sprijină cu moderaţie.  Sâmbătă ai un moment de inspiraţie în care crezi că ai găsit o solutie pentru rezolvarea unor probleme. Sfârşitul primei zile a weekendului, adică sâmbătă seara te gaseste în activitate, in orice caz muncind din greu la un proiect – probabil că este ziua de naştere a unui Berbec sau altceva de genul acesta. Sâmbătă, cu Luna, patroana ta, în configuraţii decente, ai mai multe oportunităţi şi posibilităţi, pe care cu înţelepciune şi chibzuinţă nu o să le risipeşti, cum faci de obicei. Configuraţia astrală te sprijină să obţii mai multă stabilitate în familie sau printre prieteni. În ultima zi din weekend îţi este mai uşor să învingi dificultăţile vieţii cotidiene – doar este duminica. Poti sa te intalnesti cu o persoană deosebită şi atfel de întâlniri îţi încălzesc inima şi îţi oferă suficiente rezerve de bună dispoziţie şi optimism.

 

 

LEU   Stai acasa şi ocupa-te de programul tau obişnuit. Sâmbătă este o zi excelentă pentru cumpărături, vizite, scurte ieşiri la plimbare în oraş, sau mici vizite.  Sigur nu o să le faci tu pe toate, dar zodia Leului are o mulţime de nativi și naivi, aşa că, pe total, programul o să fie executat. Foloseşte-ţi gândirea limpede la sinteza ultimelor evenimente din familie, din cuplu. Din punct de vedere emoţional ai dori să-ţi discuţi problemele personale cu cineva de încredere. Oricum, până la sfârşitul weekend-ului te retragi din nou în sălaşul tau ca să mârâi la persoanele care nu iţi plac. Duminică este o zi favorabilă, mai putin in ceea ce priveste calatoriile. Stai acasa şi ocupa-te de programul tau obişnuit şi stelele spun ca totul o sa fie bine. Ai avut timp suficient să reflectezi asupra celor întâmplate în ultimul timp şi este cazul să acţionezi. Nu imediat, dar după cum ştii morile zeilor macină încet… dar infinit de fin. Şi nu uita că mâine este o nouă zi, când începe o nouă săptămână.

 

FECIOARĂ   Weekend-ul  este o perioadă favorabilă şi odihnitoare. Dar, după cum am spus în repetate rânduri : nu da şi nu lua bani cu împrumut, astrele nu te favorizează la speculaţii financiare. Decât dacă este în familie şi atunci nu se cheamă „speculaţie financiară” ci „şantaj sentimental”.  O să ai bani pentru cheltuielile curente, ca de obicei, se rezolvă în ultimul minut.  Veşti bune de la rude şi prieteni.  Cu dragostea stai ceva mai bine decât în mod obişnuit, asta nu înseamnă că pe total stai excelent. Prietenii vă sunt aproape ca întotdeauna, considerându-vă, pe undeva, oglinda conştiinţei lor, cel care spune adevăruri muşcătoare şi mişcătoare. La sfârşitul perioadei, duminică seara, astrele te poate favoriza să vezi un spectacol sau un concert deosebit.

 

BALANŢĂ    Weekend-ul este pentru relaxare şi odihnă activă, adică distracţie. Mai multe planete şi indicatori astrologici îţi sunt favorabili, mai puţin Saturn, mereu posac. Dar nu este nimic personal. Poţi reuşi în acest weekend în activităţi legate de mărfuri, publicaţii, jocuri şi sporturi. Asta dacă doreşti neapărat să „reuşeşti” în ceva, nu uita că weekend-ul a fost dat pentru odihnă, relaxare şi odihnă activă, adică distracţie. In general începutul zodiei Berbecului îţi este favorabil şi acest weekend nu face excepţie, dar nu trebuie să-ţi supraapreciezi forţele. Astrele emit „vibraţii favorabile”: sănătatea îţi este bună, viaţa personală – armonioasă, iar situaţia financiară nu îţi mai pare teribilă.  Rezultate relativ bune în domeniul financiar şi al relaţiilor sociale.  Totuşi, un sfat dezinteresat: duminică nu frecventa, însă, spaţiile largi, cu multă lume, gen stadioane, gări, mall, cluburi etc.

 

SCORPION    Primeşti şi dăruieşti multă afecţiune.  Weekend-ul acesta este o perioadă benefică şi revigorantă. Este o perioadă excelentă pentru legăturile amoroase (întărirea celor vechi sau stabilirea unor noi relaţii). Este, de asemenea, cea mai bună perioadă pentru afacerile în şi de familie. Cum ar fi o petrecere de ziua motanului Luca, sau de Buna Vestire! Dacă nu ai făcut până acum micile pregatiri de primăvară, ei bine, nu cred că mai ai aşa de mult timp! Aşa că apucă-te de treabă, ai toată sâmbăta la dispoziţie.  Singurul aspect negativ se referă la risc – atenţie la incidente sau mici accidente! Atenţie la regimul alimentar şi la băuturile reci, mai ales duminică. Refuză, în această perioadă invitaţiile pentru excursii periculoase sau sporturi extreme de weekend – pericol de accidente!

 

SĂGETĂTOR    Pune-ţi lucrurile în ordine, atât bunurile cât şi sentimentele. Weekendul  este un bun prilej pentru un bilanţ adevărat înainte să te apuci de schimbările de primăvară-vară. Incearcă să începi de pe acum să-ţi organizezi viaţa – este o perioadă favorabilă pentru interesele tale. Cineva, probabil din Vărsător sau din Leu  încercă să profite de bunele intenţii pe care le arăţi, aceasta sâmbătă, cel mai probabil.  Nu este favorabil să-ţi iei nici un angajament sau să faci vreo promisiune. Concentrează-te numai pe treburile de rutină de sâmbătă şi duminică şi nu lăsa să fii deranjat din programul tău. Mare atenţie la cheltuieli şi la cei care îţi propun cheltuieli. Întotdeauna există o legătură între o dorinţă şi achiziţionarea unui obiect, aşa că, uneori şi acum este cazul, satisfacerea unor dorinţe mari se poate realiza cu sume mici.

 

CAPRICORN    Nu te lăsa ofensat sau întristat din nimicuri! Eşti pe cale să realizezi o ambiţie secretă. Seara de sâmbătă favorabilă relaţiilor sociale sau de amor. Atenţie la stările emoţionale, nu te lăsa ofensat sau întristat din nimicuri! Rezolvă cu multa calm discuţiile cu sexul opus – diplomaţia şi intriga au rezolvat mai multe probleme decât certurile şi conflictele. Aceste două zile din zodia Berbecului constituie o perioadă care îţi este favorabilă la bani – câştiguri mici, dar necesare. Atenţie la deciziile importante, mai ales la asocierea cu noi parteneri, atât în afaceri cât şi în dragoste. Succese neaşteptate sau nu chiar asa de surprinzatoare în carieră. Cu toate că un mic incident întunecă imaginea generală, astrele îţi sunt preponderent favorabile. Nu te lăsa impresionat(ă) de ceea ce se discută, de bîrfă, intrigi sau… modă. Nu-ţi lăsaţi interesele personale pentru mai târziu, în favoarea prietenilor sau rudelor.

 

VĂRSĂTOR  O veste bună urmată de o informaţie nu aşa de bună.  În acest weekend pune-te pe treabă cu multă hotărâre şi tenacitate. Eşti în întârziere şi ştii asta. Stelele spun să te grăbeşti. Pe de altă parte, nu uita că perseverenta oarba este arma celui lipsit de imaginatie. Nu-ti risipi inutil fortele, daca vezi ca nu reusesti, schimba modul de abordare ! Nativii care care posedă ceva talente au o perioadă de creaţie foarte bună în acest weekend. Sâmbătă aduce, poate, o uşoară îmbunătăţire a situaţiei materiale, sau măcar o promisiune în acest sens.  Nu te implica în conflicte deschise cu semne de apă şi de foc.  Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil.  Atenţie la cumpărături, mai ales duminică la prânz.   Limitează cheltuielile la strictul necesar.  Nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la prieteni!

 

PEŞTI    Partea consistentă a zodiei te ajută să-ţi înţelegeţi mai bine limitările, este tema acestui weekend. Protejează-ţi sănătatea, evită oboseala şi fii selectiv în ceea ce mănânci. Evită izbucnirile sentimentale şi instabilitatea emoţională şi amână orice nu îţi face plăcere. Ascultă cu atenţie, oportunităţile, fie în afaceri, fie în dragoste sunt rare, dar exista. Un ajutor substanţial din partea prietenilor sau al rudelor. Perioada este benefică şi aduce realizări şi noroc.    Partea consistentă a zodiei te ajută să-ţi înţelegeţi mai bine limitările şi să-ţi găseşti drumul de urmat în continuare. Nu trebuie să dai dovadă de naivitatea caracteristică zodiei, mai ales când este vorba de alimente exotice sau cosmetice străine. Atenţie la relaţiile de familie sau cu prietenii – se declanşează o mică criză care poate sfârşi (aproape) prost. Acordă mai mult timp familiei,  prietenilor vechi, anturajului, în general,  – te poți simţi foarte bine şi poți evita şi momentele tensionate!

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar putea interesa și: