HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR  6 aprilie 2023. Despre imaginație

HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR  6 aprilie 2023. Despre imaginație

Nu te forța să joci un rol. Autenticitatea ta este cea mai bună carte a ta, astăzi, cel puțin. Sfaturile care ți se vor da îți întăresc convingerile în direcția corectă. Tot ce rămâne este să mergi pe  direcția corectă!

 

6 aprilie

 

  

 

Pe 6 aprilie s-au născut James Watson, Harold Edgerton, Harry Houdini, Anthony Fokker, D.W. Douglas, Gerry Mulligan, Buch Cassidy, Gustave Moreau, Valentina Vladimirovna Tereșkova, Al. George, Cornel Constantiniu, Gheorghe Zamfir.

 

În calendarul creştin ortodox fix sunt Sfinţii: Irineu, Eutihie, Platonida şi Grigorie Sinaitul. În „Kalendarul” vechi, al dacilor, nimic de semnalat, nimic de sărbătorit.

 

Michael Omoge este profesor asistent de filozofie și studii negre la Universitatea din Alberta, facultatea Augustana, din Canada. Este membru marcant al BLM, un woke-ist și un progresist. Genul de om pe care îl disprețuiesc din tot sufletul. A scris un eseu despre imaginație, bazat pe două cărți, cu care nu sunt de acord niciun cuvânt, mai ales compararea minții umane cu un computer. De ce îl public? Pentru progresiști!

 

De ce public eseuri? În primul rând trebuie să fac lumină în întunericul minții unui corespondent. Eseul nu este ”o temă de casă în școlile americane” ci un gen literar, dificil. Născut la jumătatea secolului XVII. Înseamnă ”încercare”. Este considerat astăzi la limita dintre literatură și știință. Multe eseuri au fost scrise pentru a vulgariza cunoștințe științifice și/sau a face cunoscute diferite cărți. În această lume care se prostește evident, sângele meu, cel al marelui clucer Dimitrie Ștefănescu, mă îndeamnă să public eseuri. Pentru că am imaginație.

 

 

Ca orice altă abilitate unică umană, imaginația este o funcție a minții: creativitatea noastră se datorează faptului că avem genul de minte pe care îl avem. Aceasta înseamnă că, dacă vrem să înțelegem cum funcționează imaginația, trebuie să o urmărim până la modul în care este structurată mintea. Oamenii de știință cognitiv și filozofii minții numesc această structură a minții arhitectură cognitivă .

 

Istoria acestui termen ne duce înapoi la momentul în care Alan Turing compara mintea umană cu un computer. Această comparație a dus la ideea că, dacă oamenii de știință informatici pot da un sens computerelor în termeni arhitecturali, pe care l-au împrumutat din proiectarea clădirilor, atunci la fel și oamenii de știință cognitiv pot da un sens minții umane în termeni arhitecturali. O modalitate de a realiza acest cadru arhitectural este abordarea boxologiei, care implică desenarea unor casete și săgeți pentru a reprezenta diferite componente mentale și modul în care acestea se conectează între ele (iată un exemplu: robotica cognitivă). Prin urmare, afirmația este că înțelegerea locului imaginației în minte implică înțelegerea locului acesteia în arhitectura cognitivă.

 

Deși există multe teorii despre locul imaginației în arhitectura cognitivă, două merită menționate aici, nu în ultimul rând pentru că toate celelalte pot fi urmărite din ele. Pe de o parte, în cartea lor Mindreading (2003), Shaun Nichols și Stephen Stich susțin că unele componente ale arhitecturii noastre cognitive sunt dedicate imaginației. Pentru ei, imaginația este o abilitate mentală distinctă precum credința și dorința și, din moment ce fiecare dintre ele are echipamente cognitive dedicate lor în arhitectura cognitivă, la fel și imaginația. Cu un astfel de echipament dedicat, putem explica modul în care imaginația este folosită pentru diferite scopuri. De exemplu, putem explica modul în care imaginația poate fi o sursă de cunoaștere, chiar dacă este de obicei considerată a fi de natură fantastică. Putem spune că echipamentul de imaginație este conectat la echipamentul de credință astfel încât, prin valorificarea acestei conexiuni, imaginația poate fi constrânsă, conducându-ne astfel către cunoaștere. La urma urmei, a fi constrâns este ceea ce distinge cunoașterea de fantezie. În timp ce poți face fantezii despre lucruri extrem de improbabile, nu poți cunoaște lucruri extrem de improbabile. Mai simplu, putem explica utilizările epistemice ale imaginației.

 

Pe de altă parte sunt argumentele din Arhitectura minții (2006) de Peter Carruthers. Principala lui diferență față de punctul de vedere al lui Nichols și Stich este că nu se aliniază cu dovezile evolutive disponibile. În viziunea lui Carruthers, era inevitabil să devenim imaginativi odată ce am dezvoltat limbajul, deoarece imaginația este un produs secundar al limbajului. În acest fel, evoluția nu a avut nevoie să dedice niciun echipament cognitiv imaginației în arhitectura cognitivă. Imaginația este o schemă cognitivă (un produs secundar evolutiv) care funcționează prin exaptarea limbajului (folosirea unei adaptări evolutive pentru o nouă funcție). Evoluția, spune Carruthers, are un talent pentru a reutiliza echipamentele cognitive preexistente, mai degrabă decât să înceapă de la capăt. Imaginația poate fi egală cu credința și dorința, dar asta nu înseamnă că evoluția a rezervat imaginației unele echipamente din arhitectura cognitivă.

 

Carruthers spune că toate abilitățile specifice umane se bazează pe o arhitectură cognitivă de bază pe care oamenii o împărtășesc cu alte animale non-umane.

Carruthers adaugă că nu vom sacrifica nimic dacă îi acceptăm punctul de vedere. Deoarece putem folosi locul limbajului în arhitectura cognitivă pentru a explica multe lucruri despre noi și deoarece imaginația este un produs secundar al limbajului, putem folosi locul limbajului pentru a explica utilizările epistemice ale imaginației. De fapt, el crede că acest mod de a explica lucrurile ar fi mult mai natural decât ceea ce oferă punctul de vedere al lui Nichols și Stich. De exemplu, din moment ce limbajul este deja conectat la echipamentul cognitiv relevant care formează cunoștințe, putem spune doar că imaginația poate fi o sursă de cunoaștere chiar dacă este de natură fantastică, deoarece acele conexiuni preexistente sunt exact ceea ce imaginație, fiind o produs secundar al limbajului, utilizări.

 

Dar dacă prioritatea evolutivă contează mult în deciderea locului unei abilități unice umane în arhitectura cognitivă, atunci nu este clar de ce limbajul nu este în sine un produs secundar al unei abilități mai vechi, una căreia îi lipsește și propriul echipament cognitiv dedicat. De fapt, nu este clar de ce orice abilitate specific umană are propriul său echipament cognitiv dedicat. Acesta este exact ceea ce spune Carruthers - că toate abilitățile specifice umane se bazează pe o arhitectură cognitivă de bază pe care oamenii o împărtășesc cu alte animale non-umane, deoarece le lipsește propriul echipament cognitiv dedicat. De exemplu, el spune că multe animale au niște forme rudimentare de credință, dorință sau limbaj, așa că versiunile noastre sofisticate folosesc doar același echipament cognitiv cu care funcționează acele versiuni rudimentare. Întrebați un cățel! În mod similar, abilitățile unice umane, cum ar fi imaginația, utilizează echipamente cognitive preexistente.

 

În evoluția moleculară, genele se dublează când ele preiau sarcini noi, adică structura/arhitectura genetică este rearanjată. Oamenii de știință identifică patru procese atunci când o genă se dublează sau își asumă o sarcină nouă, ceea ce sugerează că evoluția nu rearanjează întotdeauna arhitectura genetică în așa fel încât echipamentul genetic nou să nu fie introdus. Procesele sunt „conservare”, „neofuncționalizare”, „subfuncționalizare” și „specializare”. În conservare, sarcina nouă nu este selectată deloc: gena duplicată reține doar sarcina veche, deci nu este diferită de gena originală. În neofuncționalizare, este selectată doar sarcina nouă, astfel încât gena duplicată este diferită de gena originală. În subfuncționalizare, sarcina nouă este selectată, dar este deteriorată în timpul procesului de selecție (naturală), astfel încât gena duplicată conține o versiune malformată a sarcinii noi, dar este totuși diferită de gena veche. În specializare, neofuncționalizarea și subfuncționalizarea funcționează în comun, ceea ce duce gena duplicată să nu rețină nici sarcina veche și nici pe cea nouă, deși este încă diferită de gena originală.

 

În toate aceste procese, numai în conservare, gena duplicată nu este diferită de gena originală. Cu alte cuvinte, în celelalte trei procese – neofuncționalizare, subfuncționalizare și specializare – arhitectura genetică este rearanjată în așa fel încât să fie introdus un nou echipament genetic. De exemplu, o genă duplicată primește propria formație unică; nu folosește doar formația genei originale. Genele duplicate primesc propriul echipament genetic dedicat.

 

Cum poate imaginația să fie o sursă de cunoaștere, în timp ce este încă fantastică în natură?

Ideea mea este că evoluția cognitivă nu ar trebui diferă de evoluția moleculară. Deoarece evoluția nu rearanjează întotdeauna arhitectura genetică în așa fel încât echipamentul genetic nou să nu fie introdus, nu există niciun motiv nearbitrar pentru care evoluția trebuie să rearanjeze întotdeauna arhitectura cognitivă în așa fel încât echipamentul cognitiv nou să nu fie introdus. De ce nu pot exista rezultate diferite atunci când arhitectura cognitivă este rearanjată ca răspuns la o sarcină nouă, la fel cum există rezultate diferite în cazul genetic? De ce trebuie să fie punctul de vedere „fără echipament cognitiv nou” să fie singurul rezultat? De ce nu pot exista alte rezultate care să permită introducerea de echipamente cognitive noi? De ce unele abilități deosebit de umane nu pot fi limitate, iar altele pot fi limitate? Când unele echipamente cognitive încep să fie utile în moduri noi, nu este exagerat să spunem că, pentru ca evoluția să selecteze sarcinile noi, a rearanjat arhitectura cognitivă în așa fel încât a fost introdus unele echipamente cognitive noi și echipamentele introduse să fie dedicate funcționării sarcinilor noi. Precedenta evoluției moleculare conferă credibilitate acestui punct de vedere.

 

Deși trebuie depusă mai multă muncă, cred că aceasta este cea mai bună imagine pentru locul imaginației în arhitectura cognitivă. Unul dintre motive este că imaginația este, probabil, diferența principală dintre oameni și animalele non-umane - cu ea, am reușit să ne transformăm lumea în moduri în care animalele non-umane nu au fost capabile să-și transforme mediul - astfel încât să spunem că funcționează prin utilizarea conexiunile de limbaj preexistente nu împiedică animalele non-umane să fie și imaginative, deoarece o formă rudimentară de limbaj este prezentă la multe animale. Un alt motiv pentru care imaginația nu este un zgomot este că, dacă imaginația folosește într-adevăr conexiunile de limbaj preexistente, atunci faptul că limbajul este în mod necesar constrâns ar pune în pericol natura fantastică a imaginației. Nu poți doar să aduni cuvinte care nu au legătură pentru a forma propoziții semnificative. Nu că nu poți – poți dacă ai stabilit o regulă pentru asta – dar nu poți face asta după bunul plac. Dacă da, atunci dacă imaginația folosește conexiunile de limbaj preexistente, ar urma că nu ne putem imagina doar după bunul plac, ceea ce este fals. Ne putem imagina orice ne dorim după bunul plac. Dacă da, atunci, deși putem explica frumos cum imaginația poate fi constrânsă în mod atipic cu punctul de vedere al lui Carruthers, sacrificăm ceea ce este cunoscută imaginația, și anume că este de obicei neconstrânsă.

 

Ne putem imagina orice ne dorim după bunul plac. Dacă da, atunci, deși putem explica frumos cum imaginația poate fi constrânsă în mod atipic cu punctul de vedere al lui Carruthers, sacrificăm ceea ce este cunoscută imaginația, și anume că este de obicei neconstrânsă. A spune că imaginația este o astfel de sarcină nouă pentru care evoluție echipamente cognitive noi create pentru a-l scrie în arhitectura noastră cognitivă ne ajută să ocolim această îngrijorare. Cu toate acestea, ar trebui clarificate multe lucruri neclare.

 

În primul rând, ar trebui să satisfacă atât trăsăturile tipice, cât și cele atipice ale imaginației. Ar trebui să țină seama de modul în care imaginația poate fi o sursă de cunoaștere, în același timp fiind de natură fantastică. Dar acest lucru este subînțeles – tocmai acesta este motivul pentru care echipamentul cognitiv nou a trebuit să fie sculptat în primul rând. Pe de altă parte, nu trebuie să implice o planificare prealabilă, deoarece evoluția nu planifică în avans. Dar nici asta nu va fi o mare provocare. Din nou, găsim prioritate în evoluția moleculară. Toate cele patru procese menționate mai sus de duplicare a genelor și diversitate funcțională au loc pe parcursul mai multor ani, ceea ce indică faptul că selecția implicată este repetitivă. Evoluția nu selectează nimic odată pentru totdeauna! Putem spune atunci că, atunci când unele echipamente cognitive începe să fie utile în mod repetat într-un mod imaginativ nou, astfel încât selecția utilității noi se bazează pe introducerea echipamentelor cognitive noi în arhitectura cognitivă, echipamentul cognitiv a fost sculptat pe măsură ce imaginația și-a demonstrat în mod repetat utilitatea. Sculptarea echipamentului cognitiv a durat la fel de mult cât a durat selecția imaginației.

 

În concluzie, calea de urmat este să luăm aspecte relevante atât din punctul de vedere al lui Nichols și Stich, cât și din punctul de vedere al lui Carruthers. O astfel de imagine hibridă va permite combinarea puterilor explicative ale ambelor vederi. Vom putea înțelege una dintre cele mai evazive abilități pe care le deținem și ne deosebește de alte animale. La urma urmei, dacă nu putem urmări funcționalitatea sa în modul în care este structurată mintea noastră, atunci poate că nu avem o astfel de abilitate; poate ceea ce numim „imaginație” este, în cel mai bun caz, doar mintea noastră care funcționează greșit sau, în cel mai rău caz, ne joacă feste. Dar, din fericire, îi putem urmări funcționalitatea. Nu doar atât, dar putem avansa și înțelegerea modului în care mintea noastră este structurată pe parcurs.

 

Este ziua lui Gheorghe Zamfir! Să-i spune La Mulți Ani! Este, fără îndoială un geniu! L-am întâlnit de câteva ori pe platourile televiziunilor. Are excentricitățile și desosebirea elitistă, convingerile ciudate și atitudinile pe care numai un geniu le poate arăta. În cinstea lui o să văd partea aceea din ”Kill Bill” (opera altui geniu, Tarantino) ilustrată cu naiul lui Gheorghe Zamfir. Câtă plăcere, ce bucurie, cât rafinament... doar mâine, este, în definitiv, o altă zi!

 

 

 

HOROSCOP       6  aprilie  2023

 

 

BERBEC  Atmosfera seamănă cu tine, toți sunt puțin sensibili, dar plini de bunăvoință. Simți și împărtășești lucrurile mai ușor, depinde de tine să navighezi între blues și favorite pentru a păstra o stare de spirit stabilă și armonie în diversele tale relații. Ai nevoie de optimism şi de planuri alternative. Evită persoanele negativiste, care îţi aduc veşti triste şi te descureajează.

 

TAUR  Este o zi frumoasă, romantică și plăcută în care ai tot interesul să ieși în oraș sau să te distrezi. Oamenii pot fi deosebit de binevoitori și sensibili la farmecul tău emoțional. În duo, ca familie sau ca grup, în funcție de situația ta, profită la maximum de această zi! Stelele te sfătuiesc să ai răbdare şi chiar să dai dovadă de diplomaţie şi fair-play, pentru că lucrurile se vor lamuri aproape fără intervenţia ta.

 

GEMENI  În funcție de preocupările tale actuale, ai ocazia să te exprimi și să te faci remarcat pozitiv la locul de muncă, alături de familie, prieteni sau în orice domeniu. Ești într-o formă bună, poți pretinde, aplica, pune întrebări... Dar, nu trebuie să te repezi, mai ales dacă e vorba să convingi pe cineva. Ai multă energie, iar procesele tale mentale sunt foarte rapide, trebuie să-ţi organizezi succesiunea argumentelor tale.

 

RAC    Poți avea o oportunitate reală de a te exprima liber, consecințele sunt pozitive. Va trebui să-ți amâni pofta de singurătate până în altă zi. Nu rezista impulsului convivialității! Pune în perspectivă ceea ce simți în relațiile cu ceilalți! Sensibilitatile sunt la limita si genereaza emotii intense, reactii disproportionate. Nu adăuga combustibil pe foc, ci mai degrabă apă în vin, pe scurt, fii un bun mediator.

 

LEU  Trebuie să iei mai multe informaţii, date, despre situaţia cu care te confrunţi. Cere şi o părere competentă. În orice caz, ai multă nevoie de relaxare şi odihnă ca să poţi continua cu succes!

Trebuie să te gândeşti foarte bine cum o să foloseşti banii albi puşi deoparte pentru zile negre. Pentru că depunerea lor la bancă nu a fost soluţia profitabilă, dobânda finală este mai mică decât rata reală a inflaţiei, trebuie să recunoşti.

 

FECIOARĂ  Ești acum, astăzi, în perioada ideală pentru a face contacte pozitive în ceea ce privește rentabilitatea financiară. Ești într-o dispoziție hotărâtă, nu se pune problema să te lași intimidat, acționezi util și poți fi mândru de tine! Relațiile tale și întrebările pe care le ridică îți ocupă energia și timpul. Cu toate acestea, nu uita să arunci o privire mai atentă la ceea ce se întâmplă la locul de muncă, deoarece îți sunt cerute opiniile în multe domenii.

 

BALANŢĂ  Nu ai multe motive de satisfacţie. Aminteşte-ţi proverbul „Morile zeilor macină rar, dar extrem de fin!”. Nu arăta că suferi şi pregăteşte planul „B”. Învingătorii sunt adesea virtuali! Primeşti o mulţime de informaţii, de veşti. Trebuie să dai dovadă de organizare şi de tact şi să foloseşti datele care te avantajează în mod direct. Nu lăsa pe mâine treburile de astăzi!

 

SCORPION  O mică pauză de cafea și confort într-o viață agitată, este o zi perfectă pentru a sta acasă și a avea grijă de familia ta prin activități distractive. Dacă ești singur, primește-ți cel mai bun prieten în cuibul tău confortabil pentru o seară de confidențe. Este timpul unor mai mari, sau, mai mici decizii. Pe care este bine să nu le amâni. Mai bine acţionează!

 

SĂGETĂTOR  Poți avea o zi grozavă dacă ești patern și protector, fără a cădea în tiranie și abuz de autoritate. Apreciem caldura ta, generozitatea ta si spiritul tau antreprenorial; cu atât mai puțin aroganța și rigiditatea ta. Eşti în criză de timp fie că eşti la muncă, fie că eşti acasă. Nu promite nimic, nu poţi să ajungi în două locuri în acelaşi timp. Trebuie să te zoreşti, ca să recuperezi timpul pierdut!

 

CAPRICORN   Este o zi bună să te uiți la realizările tale emoționale și să faci un bilanț al așteptărilor tale cu luciditate, dar și intuiții bune. Luați în considerare emoționalitatea partenerului domniei tale. Dincolo de sentimentele ei, reacțiile ei pot fi un mare indicator al stării ei de spirit. Bunătatea și perfecționismul tău îți pot aduce noroc! Te simți util și îți vom întoarce favoarea. Cunoștințe noi, discuții pline de viață îți vor puncta în mod pozitiv ziua.

 

VĂRSĂTOR  Nu te forța să joci un rol. Autenticitatea ta este cea mai bună carte a ta, astăzi, cel puțin. Sfaturile care ți se vor da îți întăresc convingerile în direcția corectă. Tot ce rămâne este să mergi pe  direcția corectă! Este o zi excelentă pentru a-ți crește veniturile financiare. Ai mai multă muncă, te simți mai puternic fizic și mai ambițios în zona banilor și a posesiunilor. Este un moment bun pentru a începe o afacere.

 

PEŞTI  Lasa-ti grijile profesionale pentru cateva ore si lasa-te linistit de alte climate creative si constructive si in domenii foarte importante precum dragostea, familia, prietenii... Ideea ta despre viața, ca,și cuplu, sau ca familie este ieșită din comun. Puteți accepta multe constrângeri, dar acestea trebuie plătite cu succes și confort. Îi tragi pe toți cei dragi în urma ta de aur.

 

Ne puteți urmări și pe Google News