HOROSCOPUL LUI DOM' PROFESOR   29 septembrie 2021  Marea Deconectare are loc mâine!

HOROSCOPUL LUI DOM' PROFESOR   29 septembrie 2021  Marea Deconectare are loc mâine!

Povestea spune că era un cărăuş sărac, pe nume Mioi. Tot pe drumuri, ca să facă şi el un amărât de ban, cărăuşul nostru nu şi-a treierat grâul. Se gândea şi se întreba şi vorbea cu căluţii lui, ce să se facă ca să aibă timp să treiere şi el grâul, să mai fie vreme frumoasă.

29 septembrie

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Pe 29 septembrie s-au născut Horatio Nelson, Enrico Fermi, Lech Walesa, Michelangelo Antonioni, Anita Ekberc, Silvio Berlusconi, Stanley Kramer, Jerry Lee Lewis, Ion Gheorghiu, Eudoxiu Hurmuzaki, Iorgu Iordan, Eugen Preda.

 

În calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii: Chiriac Sihastrul, Trifon, Gudelia şi Petronia.

 

Tradiţional, în „Kalendar”, pe 29 septembrie: Mioi, Vara lui Mioi (Mihoi, Sân-Mihai), Chiriac, Nunta Oilor.

 

În perioada de cincisprezece zile cuprinsă între 29 septembrie şi 14 octombrie, când se pomeneşte Sf. Parascheva - se aşteaptă o încălzire trecătoare a timpului, este numită vara lui Mioi. La această vreme se obişnuia, şi poate se mai obişnuieşte, să se slobozească arieţii, adică berbecii, în turmele de oi, pentru reproducere. De aceea se numeşte Nunta Oilor. (Olteanu, Ghinoiu).

 

Povestea spune că era un cărăuş sărac, pe nume Mioi. Tot pe drumuri, ca să facă şi el un amărât de ban, cărăuşul nostru nu şi-a treierat grâul. Se gândea şi se întreba şi vorbea cu căluţii lui, ce să se facă ca să aibă timp să treiere şi el grâul, să mai fie vreme frumoasă.

vara lui Mioi,dom profesor,horoscop,29 septembrie

Când, ce să vezi, la marginea drumului, un moşneag, bătrân ca vremea. Lui Mioi i se face milă de moş şi îl ia cu el, în căruţă. Moşul-moş, bun de gură şi înţelept, îl trage de limbă pe săracul Mioi şi află ce-l durea. La o răscruce moşul zice să-l lase acolo. Aşa face Mioi, dar apoi se întoarce să-l întrebe pe bătrân de ce l-a lăsat acolo că nu era nicio casă, niciun sat. Dar, nici urmă de moş!

 

Apoi, un glas puternic de au început căluţii să necheze, puternic dar blând, i-a spus lui Mioi: „Pentru că ai dovedit milă faţă de Mine, şi Eu am milă faţă de tine. Ai două săptămâni de vreme bună ca să-ţi treieri grâul!”

 

Şi aşa a rămas de atunci, căci ceea ce face bunul Dumnezeu, apoi numai El poate să desfacă! (Olteanu, Muşlea-Bârlea).

 

De cad nucile şi ghindele înainte de Sân-Mioi, iarna este aproape, se spunea în popor.

 

Dragi mei, domniile voastre, pe lângă multe altele, aţi fost minţiţi şi despre acest subiect: creierul domniilor voastre! Dar, probabil că dezinformarea este opera unor jurnalişti suficient de stupizi ca să răstălmăcescă declaraţiile oamenilor de ştiinţă. Din nefericire, în redacţiile din Occident nu mai există jurnalişti specializaţi de ştiinţă, tehnologie, economie etc – toată lumea se pricepe la orice!

Aceasta este părerea doamnei Nadia Medjad, doctor în medicină, neurolog şi “coach”. Ca să pună lucrurile la punct a întocmit un “presse release” care a ajuns şi în posesia mea. L-am primit vineri, dar din cauza oboselii nu am deschis DHL-ul. Astăzi probabil că a ajuns în presa din Occident, de pe ambele maluri ale Atlanticului şi poate mâine-poimâine şi în presa noastră cu greşelile de traducere inerente şi neînţelegerea obişnuită a subiectului.

În primul rând să vă spun că, în funcţie de ceea ce gândim, simţim, facem – funcționarea creierului se modifică în fiecare secundă. Doctoriţa spune de la început, să nu mai folosim formula “celule cenuşii” – gray cells. Aşa arată celulele creierului la autopsie, cenuşii, este vorba de celule moarte. Vii şi în funcţiune, au o frumoasă culoare roz!

Iată şi cele şapte idei preconcepute despre creier, combătute de doamna doctor și adaptate după voia mea:

 

  1. Nu utilizăm decât câteva procente din capacitatea creierului”. Fals! Creierul funcţionează 100%. Nu în permanenţă, pentru că s-ar supraîncălzi. De fapt, creierul face o distribuire judicioasă a funcţionării diferitelor zone, operând o succesiune de faze mentale. În timpul somnului, creierul analizează, clasează şi arhivează, consolidează informaţiile într-o vastă „bibliotecă”! De aceea, somnul de calitate şi de durata necesară este absolut obligatoriu!

 

  1. Eşti mai performant la 25 decât la 65 de ani”. Din nou, fals! Este adevărat că începem să pierdem neuroni de la vârsta de 18-20 de ani, la o rată enormă de 100.000 pe zi. Dar, din fericire, avem 86 de miliarde de neuroni, iar pierderile totale din timpul vieţii nu au nicio importanţă. Oricum se pare că neuronii se pot recrea. Se poate ca procesul de gândire la tineri să fie mai rapid, au „hard disk-ul” aproape gol şi se ajunge la un rezultat mental mai repede, decât un senior care are experienţă, disk-ul lui este aproape plin şi se gândeşte mai mult, analizează, compară, sintetizează. De multe ori soluţia seniorului este mai bună, iar a tânărului mai rapidă!

 

  1. Când visezi cu ochii deschişi, creierul se odihneşte”. Cute, but wrooong, vorba celor doi căţei prostuţi! Creierul nu se odihneşte niciodată. În stare de reverie el clasează, ordonează, arhivează - cam ceea ce face în timpul somnului. Ţineţi bine minte – nu abordaţi lucrurile foarte grele cum ajungeţi la serviciu. Şi este obligatorie o pauză de cinci minute la fiecare 35 de minute de lucru intelectual. În plus, menţiunea mea, mai toţi lucrăm cu un monitor în faţă, la fiecare 15 minute este obligatoriu să vă dezlipiţi privirea de pe cristalele lichide şi să priviţi, undeva, în zare, la peste 50-60 de metri distanţă, cel puţin un minut. Altfel, orbiţi înainte de vreme!

 

  1. Creierele logice iau cele mai bune decizii”. Din nou, fals! Cele mai bune decizii sunt rezultatul unei îmbinări fericite de emoţii şi logică. A demonstrat-o neurologul Antonio Damasio în cartea sa fundamentală din anul 1995, "L'erreur de Descartes". Emoţiile, care au sediul principal în emisfera dreaptă a creierului, dar se difuzeză oricând, sunt indispensabile când se pun în practică protocoalele mentale de adaptare la mediu, la găsirea unei soluţii. Altfel spus, emoţiile nu perturbă procesul gândirii, cum spunea pretențiosul filosof francez, ci fac parte din el! Lucraţi mai mult pe inteligenţa emoţională, care are şi capacitatea de a descifra dorinţele ascunse ale tale şi ale celor din jur. Inteligenţa “logico-matematică” şi “lingvistică” sunt singurele care se dezvoltă în procesul de educaţie şi învăţământ, în Europa, SUA, în lume. Dar, nu-i de ajuns...

 

  1. Creatorii au emisfera dreaptă a creierului dominantă”. Nici vorbă! Cele două emisfere lucrează împreună, se coordonează, graţie punţii de legătură. Majoritatea acţiunilor şi proceselor mentale umane necesită conlucrarea dintre emisfera stângă, analitică şi raţională cu emisfera dreaptă, intuitivă şi globală. Un creator poate fi un bun matematician, care descoperă o nouă teoremă! Personal, am întâlnit contabili, ingineri, finanţişti care erau îngroziţi când i-am invitat să scrie la jurnal, sau să participe la o emisiune la radio sau tv. „Suntem oameni ai cifrelor, nu avem imaginaţie!” Este un clişeu păgubos, o superstiţie! Înlăturaţi stresul prin dezvoltarea creativităţii domniilor voastre. Haideţi, nu este greu, aveţi un creier întreg, nu doar o emisferă!

 

  1. Când vrei, poţi! Este suficient să iei o hotărâre.” Creierul are o rezervă de energie foarte limitată, în cursul unei zile. Controlul cognitiv, exercitat de centrul executiv din cortexul prefrontal, serveşte la controlul emoţiilor şi blochează impulsurile noastre. Cu cât ne concentrăm mai mult pe o situaţie, cu atât creşte necesitatea de a decide şi se consumă enorm din stocul nostru de voinţă. Expediaţi repede deciziile care privesc detalii, lucrurile minore şi nu luaţi decizii importante pe seară, la sfârşitul zilei de muncă, când sunteţi deja obosiţi şi cu rezerva de energie a creierului aproape epuizată. S-au pierdut imperii din cauza unei hotărâri luate seara!

 

  1. Ca să reuşeşti, trebuie să-ţi crape capul!” Adică să munceşti mult. Nu neapărat. Este o superstiţie răspândită de angajatori. De cei rudimentari. Trebuie să se alterneze timpul de muncă intelectuală, cu creierul, cu multe pauze de reflecţie. Nici Arhimede nu a strigat „Evrika!” în faţa calculelor lui, ci pe când făcea baie! Pot să depun mărturie, am văzut la etajul şase al clădirii RAND din Santa Monica, un întreg compartiment, care... stătea şi se uita pe fereastră, sau în tavan! Erau cei mai bine plătiţi angajaţi. Gânditorii.

 

Folosiţi-vă celulele cenuşii, pardon, roz, dragi lupi, padwani şi hobbiţi, numai aşa îi putem dovedi pe ne-trebnicii ăştia, vorba lui Andrei Pleşu, în speranţa că morile zeilor vor măcina şi pentru noi, pentru că vine un rând la toate, nu doar pentru cei bogați și puternici.

 

Internet: 800 de milioane de dispozitive conectate s-ar putea să nu se mai poată conecta joi la ora 16:01:15 GMT.

Acest lucru a fost semnalat încă din anul 2000: tehnologia care vă permite să vă conectați în siguranță la majoritatea site-urilor web nu va mai funcționa, certificatul de autentificare expirând.

 La ora 16:00, 1 minut și 15 secunde, joi, 30 septembrie, foarte precis, un element esențial de securitate al netului va expira după 21 de ani de serviciu: certificatul de autentificare cel mai utilizat în lume, cel căruia îi datorăm stânga lacăt lângă adresa site-ului web și care permite o conexiune sigură între dispozitivele domniilor voastre și site-urile web. Rezultate posibile? Blocarea accesului la zeci de milioane de site-uri web sigure pentru milioane de dispozitive fixe sau mobile, conectate înainte de ianuarie 2017.

 Scott Helme, un informatician britanic independent, a scos iepurele din joben: „Nu vorbim doar despre smartphone-uri și tablete, ci despre toate dispozitivele inteligente care au acces la rețea, tot ceea ce este conectat, explică el, televizoarele conectate, frigidere, case inteligente ... ", avertizează Scott Helme. Nu știe câte dispozitive vor fi afectate, dar cea mai mare preocupare este cea care rulează Android. Acest lucru ar viza 33% din dispozitive sau 800 de milioane de telefoane, ceasuri, GPS etc. care vor fi astfel potențial separate de lume. La Apple, numai Iphone-ul cu o versiune anterioară IOS 10 nu va mai avea conexiune. Pentru cunoașterea domniilor voastre, Apple este acum la versiunea 15.

Fac pariu cu domniile voastre că nimic notabil nu se va întâmpla joi, la ora 16:01:15 GMT. După cum nu s-a întâmplat nimic cu computerele la anul 2000, schimbarea datei, sau Sfârșitul Lumii nu a venit la 22 decembrie 2012. Nenorocirile nu vin programate și anunțate din timp, sunt cel mai justificat, din păcate, să știu acest lucru.

 

După cum știm cu toții că mâine este, în definitiv, o altă zi!