Horoscopul lui Dom’ Profesor – 10 aprilie 2024. Taine pe cer

Horoscopul lui Dom’ Profesor – 10 aprilie 2024. Taine pe cer Sursa foto: Arhiva EvZ

10 aprilie

Horoscopul lui Dom’ Profesor. Pe 10 aprilie s-au născut: Joseph Pulitzer, William Booth (Armata Salvării), Samuel Hahneman (homeopatia), Max von Sidow, Omar Sharif, Chuck Connors, Steven Seagal, Florin Comişel, Maria Bănuş, Doina Levinţa.

În calendarul creştin-ortodox fix, pe 10 aprilie, sunt Sfinţii: Terentie, Pompie, African, Maxim şi Dima.

Lupul Şchiop este la capătul Universului, aducând ordinea şi etica lui Dumnezeu şi acolo. Ajuns acolo, începe drumul de întoarcere. Vedeţi, cosmogoniile populare au întotdeauna o finalitate, există un Capăt al Lumii. Ceea ce s-a descoperit de curând de către ştiinţa oficială, telescpul Webb, o stea descoperită la zece miliarde de ani lumină, capătul lumii. Mai desparte sunt leii, hic sunt leones cum puneau geografii imperiali romani pe hărțile lor, dar și mai târziu, în epoca medievală, pentru ținuturile necunoscute, nedescoperite. Spun „ştiinţă oficială” pentru că mai există, din fericire pentru umanitate, un grup de savanţi care cam râd în pumni. De ce veselia asta sofisticată? Pentru că ei ştiu!

Ne puteți urmări și pe Google News

Am avut şansa, sau mai curând neşansa, să fiu împreună, demult, acum multe decenii, cu un astfel de savant, timp de câtea zile zile în o aventură interesantă în Africa neagră.

Am avut nenorocul să aterizez la Monrovia în ziua de 10 aprilie 1980. Acum exact 44 de ani. Două zile mai târziu, unui sergent major, pe nume Samuel Doe, i-a trecut prin minte să dea o lovitură de stat militară în cea mai veche republică din Africa, Liberia. Toată lumea voia să ne protejeze: oamenii lui Doe, militarii guvernului, facţiuni rebele, infanteria marină de la Ambasda USA. Era o chestiune de prestigiu, pentru că echipele de reporteri de război de la marile televiziuni erau interesate în primul rând de soarta albilor nerezidenți.

Până la urmă ne-au cazat, până reparau pista de decolare, la un hotel în construcţie, „Pasadena” care putea să fie uşor apărat. Am stat în camera, parţial amenajată, cu un francez, nici astăzi nu ştiu exact cum îl cheamă, dar parcă i-am văzut recent figura îmbătrânită în legătură cu acceleratorul de particule, cu particula elementară a lui Dumnezeu.

Ştiu - şi am ştiut fizică. Și acum încerc să fiu la curent cu ultimile descoperiri. Dar ceea ce mi-a spus în cele trei zile şi patru nopţi savantul francez întrece orice închipuire. Era surescitat de mirosul de praf de puşcă, de sânge şi de șocul de adrenalină din organism.

În avionul salvator al companiei „Sabena”, care ne aducea în Europa, m-a pus să jur că nu o să spun mai departe ceea ce mi-a povestit. A spus că era sigur că nu o să supravieţuiască şi mi-a spus mie toate acele secrete imposibile poate de frica că aceste lucruri se vor pierde. Dezvăluirile francezului mi-au provocat o stare de neîncredere științifică - mult timp. Apoi am considerat că totul a fost o poveste şi mi-am văzut de ale mele.

De ce vă amintesc toate acestea? Pentru că s-a întâmplat din nou... Noaptea trecută, pe DOA, care devine din ce în ce mai mult ”Dimineața Astronomilor”. În ”cameră” a intrat astrofizicianul Boris Gaensicke, de la Universitatea Warwick, din Coventry, Marea Britanie, care nici mai mult, nici mai puțin, ne-a întrebat direct: ”Ce părere aveți despre enorma navă-mamă care se învârtește în jurul piticei ăleia albe?”

Nu aveam nicio părere, pentru că nimeni nu știa nimic despre mother ship sau white dwarf. Așa că m-am documentat rapid.

La dracu cu cărți, Doamne, iartă-mă, la 410 ani-lumină în SDSS J122859.93+104032.9, unde este o pitică albă de dimensiunile Pământului, dar de o gravitație de o sută de mii de ori mai mare, astronomii britanici de la Warwick au descoperit ”ceva”. Ceva care orbitează extrem de rapid steaua moartă, în numai două ore. Ceva care este într-un loc în care nu trebuia să fie nimic. Când o stea roșie moare, își consumă hidrogenul, face explozie, se extinde de multe mii de ori. Steaua de care vorbim, spun oamenii de știință a fost cândva un soare de două ori mai mare ca Soarele nostru. Dar, a explodat și a distrus tot sistemul solar de acolo, dacă avea așa ceva. Nu mai trebuia să mai existe nimic în acel sistem.

Dar, totuși este ceva. Ceva ce pare cilindric ca și ʻOumuamua, spionul extrasolar, dar de dimensiuni colosale. Are diametrul de doi kilometri și lungimea de douăzeci de kilometri. Se păstrează aceiași proporție de 1:10, ca și în cazul navelor cosmice pământești, vezi Heavy Falcon, de exemplu.

Oamenii de știință au utilizat analiza spectrografică furnizată de Gran Telescopio, din Las Palma, Insulele Canare. Ciudatul obiect este făcut din fier și nichel cu urme de mangan, siliciu, carbon, magneziu și… oxigen! Adică un obiect înalt aliat făcut din oțel-nichel!

Comunicarea științifică făcută pe 4 aprilie, în ”Science” pomenește de resturile unei planete, dar precizează că nu trebuia să fie acolo, și mai ales în compoziția chimică arătată. Cristopher Manser, șeful de proiect, a declarat: ”…if it was pure iron it could survive where it lives now, but equally it could be a body that is rich in iron but with internal strength…”. De aici s-au făcut speculațiile despre o ”mother ship”. Mai mult acel ceva din oțel-nichel lasă o dâră în urma lui, ca de cometă. Tot cu ajutorul analizei spectrometrice s-a determinat compoziția gazelor respective. Spre surpriza și perplexitatea astrofizicienilor s-a constata că pot fi gazele reactive ale unui imens motor ionic, prezența mezonilor fiind în număr mare.

Se poate specula că este o imensă navă cosmică, dotată cu un motor mezonic care încearcă cu disperare să iasă din gravitația piticii albe, pe care probabil că nu a putut să o evite acum peste patru sute de ani, de când avem observațiile, luminii i-au trebui atâta timp să ajungă pe Pământ. Vorba lui Eminescu: ”era pe când nu s-a zărit, azi o vedem și nu e!”

Sunt sigur că o navă de mărimea aceasta poate fi doar o ”navă a generațiilor”, care probabil că a scăpat demult de atracția piticii albe, când a obținut viteza necesară. Sau poate fi un fragment de planetă, nucleul de fier-nichel, cum are Pământul, surprinzător salvat de cataclism. Sunt multe taine în cer!

Soarta piticii albe ne așteaptă și pe noi. Soarele poate exploda oricând, din secunda următoare și până la șase miliarde de ani. Soarele se va extinde până la orbita planetei Neptun, distrugând totul, spun specialiștii. Este o problemă de nedeterminare... nu se știe exact când se va produce, se speră că peste șase miliarde de ani!

Dar știm cu exactitate, toți cei de pe DOA sunt de acord, că, mâine, este, în definitiv, o altă zi!

Horoscopul lui Dom’ Profesor – 10 aprilie 2024

BERBEC  Astăzi ai relaţii armonice, bune, cu cei născuţi în semne de foc şi aer şi nefavorabile cu semnele de pământ şi apă. Energia, entuziasmul şi buna dispoziţie sunt coordonatele zilei de azi. Poate unde eşti şi cu gândul departe. Pe de altă parte nu vezi nici o soluţie pentru tine, familia ta, ţară în general. Este adevărat, ai dreptate. Dar nu uita că timpul trece, anotimpurile se schimbă, iar schimbarea vine întotdeauna cu un amanunt, cu un prim ghiocel. Caută-ţi în gânduri, în activitate, în relaţiile tale care ar putea să fie simbolul acestui prim ghiocel.

Este vremea schimbării şi trebuie să faci parte din ea. Lasă gândurile, bea o cafea bună, poate şi o ţigare, una doar, şi apucă-te de treabă. Munceşte pentru tine, pentru familia ta, pentru ţara ta. Este o zi bună şi poţi să o faci şi mai bună! Depinde doar de tine…

 

TAUR   E încă rece, dar pentru tine e bine. Zi placută, dedicată lucrurilor obişnuite, cu aspecte favorabile. În special domeniul relaţiilor umane este avantajat, poţi stabili contacte folositoare. Astăzi eşti în armonie cu tine, te înţelegi şi te simţi bine în pielea ta. Asta fără să fii egoist sau agresiv. Pur şi simplu este una dintre zilele acelea în care te simţi bine. Nici foşgăiala şi cacofonia cotidiană nu te mai impresionează şi începi să înţelegi de ce spunea poetul: “de te-ndeamnă, de te chiamă – tu rămâi la toate rece!” Reuşeşti să faci chiar un export de echilibru către cei din jur şi stabileşti un pact trecător de armonie cordială. Foloseşte acest armistiţiu ca să rezolvi mici probleme, la serviciu, sau acasă. Secretul este unul singur: zâmbeşte şi fă-i pe cei din jur să se simtă bine.

 

GEMENI  Astăzi ai părerea ca toata lumea are ceva de împărţit cu tine. Adevărul este că nu te poţi concentra din cauza grijilor. Zâmbeşte, concentrează-te şi încearcă să rezolvi problemele pe rând. În privinţa meseriei sau profesiei ştii că traversezi o perioadă mai dificilă, nu trebuie să ţi-o spună astrele. Astăzi trebuie să continui, din nefericire, cu aceleaşi date şi metode.

Adică să te complaci în a munci foarte mult cu salariul tăiat. Nu sunt de vină stelele pentru această situaţie! Astăzi rezervă-ţi cel puţin o oră ca să cauţi o rezolvare a situaţiei tale financiare, care, drepţi să fim, este un dezastru. Caută un “second job” sau încearcă să valorifici obiectele care nu-ţi mai trebuie. Se apropie sărbătorile pascale, vine căldura şi ai nevoie de o mulţime de bani. Oricum, ţine minte cine te-a adus în situaţia asta!

 

RAC Trebuie sa te bazezi pe propriile forţe şi să faci planuri serioase, poate chiar să te gândeşti chiar la un nou drum in viaţă. Mai lasă convenienţele şi nu te mai zdrobi să placi tuturor! Aştepţi un calator, sau vrei să calatoresti. Nu este o zi in care sa faci schimbari esentiale. Zi favorabilă călătoriilor scurte, evenimentelor sociale şi artistice. Nu fă promisiuni, nici nu aştepta propuneri. Totuşi, o veste bună! Un prilej excelent sa pui la punct unele probleme minore legate de casa, camin, familie, sau proprietaţi. Din genul care te supără, dar amâni mereu rezolvarea lor, tocmai pentru că sunt minore.

Sună-ţi prietenii, aşa, să vezi ce mai fac! Treburile neterminate trebuie analizate şi dacă se poate, gandeşte-te cum sa le finalizezi, chiar începând de astăzi. Totuşi, nu incepe proiecte sau afaceri noi. Evită discuţiile tranşante pe orice subiect ar fi pentru că nu eşti suficint de convingător.

 

LEU  Nu ai linişte pentru ca eşti în urmă cu unele treburi şi nici bani nu prea ai. Drept pentru care îţi cam ploua în gânduri. Chiar nu merită! Mâine este o nouă zi, mereu este o nouă zi! Cooperarea cu noii tai parteneri sau cu cei din anturaj incepe să-şi arate dividentele. Atmosfera de la serviciu, sau unde activezi, este aproape cordială şi îţi oferă suportul să te ocupi de probleme şi proiecte mai importante. Evită să te abaţi de la linia autoimpusă. O zi placută, bine aspectată sentimental. Favorurile stelelor se îndreaptă spre familie. Trebuie să fii conservator şi să refuzi ceea ce nu este conform vederilor tale. Fii convenţional in noile relaţii cu cei care doresc sa-ţi devină prieteni.

 

FECIOARĂ  Ceva nervi din cauza unor tensiuni în anturaj. Situaţie pe care trebuie să o rezolvi cu diplomaţie şi să treci mai departe. Nu te repezi să tragi concluzii după bârfe, zvonuri şi intrigi. Astăzi trebuie să fii mai vigilent şi mai pe fază decât de obicei ca să eviţi o inexactitate, o pierdere, să uiţi ceva important. Aspectele negative sunt în casa banilor şi a proprietăţilor şi în cea a prietenilor şi a relaţiilor sociale – aşa că trebuie să-ţi îndrepţi atenţia şi să-ţi pui abilităţile la încercare pe aceste domenii.

Pe de altă parte ai posibilitatea să te relaxezi şi să te odihneşti, să te simţi bine – este o perioadă de timp când aspectele lui Venus cu Marte te fac mai drăgălaş şi iubeţ tare de tot. Este un timp excelent să dai dovadă de hedonism în sensul anticilor romani – să te duci la sauna, să faci masaj cu ulei de cocos, să dansezi la lumina lumânărilor şi să mănânci bine, dar nu mult. Nimic cu mult efort, nimic care să te obosescă, nimic neplăcut – ăsta este sensul plăcerii la nobilii romani şi ei ştiau câte ceva despre arta de a te simţi bine. Când poţi, înconjoară-te de lucruri frumoase şi de oameni interesanţi – aceasta este cheia tinereţii fără bâtrâneţe şi a unei vieţi plăcute şi sănătoase.

 

BALANŢĂ  Cosmosul te protejează. Anturajul, nu! Se poate spune, dupa configuraţia astrologică, că te bucuri de o zi întreagă de influenţe favorabile, în sensul că nu o să ai niciun necaz foarte mare! Pe 10 aprilie poţi întâlni o oarecare opoziţie într-o problemă. Nu reacţiona imediat, pentru că situaţia se poate rezolva de la sine. În gromovnicele vechi mirosind a piele de capră şi a mucegai se spune despre săptămânile dinainte de Sf Paşti, că „boierii se dedau plăcerilor şi lenii celei mari şi distracţiilor cu mâncare meşteşugită de post că ziceai că ciuperca e curcan, cu dansuri şi sindrofii de tot felul”.  Aspectele horoscopului tău de azi nu contrazic direcţia generală de dezvoltare a viitorului. Pare o perioadă lipsită de griji, plăcută, fără evenimente, fapte sau gesturi importante notabile – şi de aceea va trece repede!

 

 SCORPION Eşti bine privit de stele astăzi. Dacă ai ceva sentimental mai greu de rezolvat, încearcă acum, poate vei obţine un rezultat. Ori la bal, ori la spital! O veste interesantă pentru tine. Ai veşti, sau măcar promisiuni, că încep să-ti intre ceva bani in buzunar. Poţi incepe schimbarile pe care le ai de mult in minte şi astăzi pare a fi o zi potrivită în care trebuie să te hotărăşti. O decizie se impune şi timpul a început să vină. Nu este nici o grabă, configuraţia care te avantajează în luarea unor decizii înţelepte şi profitabile se întinde pe o perioadă mai lungă de timp.

Dar trebuie să te gândeşti la deciziile pe care trebuie să le iei şi la modul în care acestea trebuie să prindă viaţă. Domeniul de aplicare sunt în primul rând afacerile şi relaţiile de afaceri, dar şi prietenii şi duşmanii ştiuţi şi neştiuţi. Schimbarea este necesară şi face parte din măsurile sigure şi verificate de supravieţuire. O anumită componentă a influenţelor planetare nu te-a avantajat în ultimul timp în afaceri şi mai ales în relaţiile de afaceri, la bani, în special, să zicem în ultima perioadă. Este timpul schimbării!

 

SĂGETĂTOR  Nu încerca astăzi să joci teatru, nu te mai juca cu propria imagine, dai impresia unei persoane nesigure si instabile. Ai multe pe cap, dar nu uita familia, pe cei dragi şi apropiaţi. O vorbă, un telefon sau o informaţie iţi aduce o veste bună, dar de care erai ca şi sigur. A doua parte a zile este si mai convingatoare in presupunerile tale. Rămâne doar să spui : am zis eu ! Ziua este nefavorabilă dacă eşti în călătorie şi favorabilă dacă eşti acasă. Sună ca „iarna nu-i ca vara”, dar la fel ca sintagma referitoare la diferenţa dintre cele două anotimpuri, este la fel de adevărată.

Sfatul stelelor este, dacă eşti în ţară şi mai precis în capitală, să eviţi întâlnirile cu partenerii de afaceri, cu colegii şi prietenii, sub diferite motive. În schimb tot ceea ce ţine de familie, dragoste şi anturajul apropiat sunt foarte bine aspectate. La fel de bine aspectate sunt achiziţiile de obiecte de folosinţă îndelungată – dacă vrei să schimbi maşina (dacă ai!) acum este momentul!

 

CAPRICORN  Evită astăzi avocaţii, procurorii şi judecătorii... şi orice document, lucru, vorbă, faptă sau gest care pot avea o implicaţie sau un aspect din domeniul legal sau al jurisprudenţei! Pune-ti problemele personale intr-o prioritate si ordine fireasca şi planifica astfel lucrurile incat sa-ti satisfaca filozofia ta despre viata. Sigur, dacă ai o astfel de filozofie. Astăzi este ziua în care stelele te avantajează să termini proiecte sau acţiuni care au fost amânate, reprogramate sau întârziate. Sau, cel puţin să faci paşi esenţiali către finalizarea proiectelor.

Se apropie sărbătorile pascale şi stelele din nou sunt favorabile călătoriilor şi distracţiilor, vai, aşa de plăcute dar care consumă aşa de mult timp. Nu lăsă pe mâine cînd poţi să laşi pe poimâine, dar la un moment dat lucrurile se aglomerează şi intri în criză de timp, ceea ce îţi este specific. Astăzi, ziua de care vorbim te ajută să pui lucrurile tale materiale şi spirituale într-o anumită ordine care te face să te simţi bine şi în siguranţă.

 

VĂRSĂTOR  Atenţie la bani, unde îi pui şi cum îi cheltuieşti. Nu lua şi nu da bani cu împrumut, pentru că aşa se strică prieteniile. Nu fi naiv, se pare că cineva apropiat te foloseşte drept bancomat! Ziua de astăzi este, pentru tine, o perioadă plăcută şi complicată, în acelaşi timp. Poate fi chiar o perioadă numai plăcută, dacă vei amâna tot ce pare complicat şi neconfortabil pentru mai târziu. Toată perioada este sub semnul lui Saturn, care întârzie lucrurile, dar le face mai consistente, importante şi rezistente.

Emoţiile tale sunt pastelate iar poziţia relativă dintre Venus şi Marte arată, mai ales în a doua parte a intervalului, un interes crescut pentru sexul frumos. In prima parte a zilei poţi să ai o mică complicaţie de ordin financiar sau contabil: o factură sau ceva de plătit cu care nu eşti de acord, o cheltuială sau un proiect care nu te încântă, sau altceva de genul acesta. Stelele te sfătuiesc să amâni orice complicaţie fără să dai un răspuns negativ. Pastreaza prieteniile de afaceri strict conventionale.

 

PEŞTI  Azi, „numai cine nu munceşte nu greşeşte”. Este o scuză bună pentru ziua de azi când te comporţi ca Dorel. „Săracii cu duhul” au, însă, noroc la dragoste! Astăzi - nimic notabil nu pare a se întâmpla. Mai puţin faptul că un membru drag al familiei tale este pe cale să-şi descopere un nou talent, poate o nouă achiziţie, o noutate, în orice caz. Lucrurile pot să evolueze în viitor benefic, dacă tu nu iei lucrurile uşor şi în râs. Sentimentele profunde şi dorinţele ascunse sunt obiectul muncii tale în perioada menţionată.

Din exterior (al tău şi al familiei) vine un bombardament de informaţii. Aproape toate false. Cineva vrea să vadă ce se întâmplă şi marchează datele. „Scutură pomul” cum spun specialiştii... Tu stai deoparte. Cu certitudine ai de facut un drum. Scurt, poate la cumpărături. Pentru un mic procent dintre nativi: nu se intamplă nimic rău, dar vei verifica proverbul : “la pomul laudat”…sau “cine nu munceşte nu greşeşte!”