Prezenţa Turciei în Africa - nu doar în Libia sau Egipt

Prezenţa Turciei în Africa - nu doar în Libia sau Egipt Erdogan. Sursa Foto- Dreamstime

Forumul Economic Turcia-Africa (TABEF) și-a început activitatea în 2016 și continuă să organizeze frecvent întâlniri fructuoase.

Recep Tayyip Erdogan- care în martie va împlini 21 de ani de când se află la conducerea Turciei, fie ca prim-ministru, fie ca președinte (martie 2003 – martie 2024 ) - a efectuat 56 de călătorii oficiale în 31 de țări africane, în contextul politicii de apropiere Turcia-Africa.

Turcia vrea mai multe ambasade în Africa

Turcia are ambasade în 44 de țări africane, cu intenția de a le crește la cincizeci. Turkish Airlines (THY) efectuează zboruri către 61 de destinații din Africa.

Fundația educațională Turkish Maarif (TMV) desfășoară activități în domeniul educației, construind școli și cămine pe tot continentul, oferind educație pentru 17.565 de elevi, prin 175 de instituții de învățământ din 26 de țări africane şi acoperind nevoile de cazare prin 18 cămine studențești.

Ne puteți urmări și pe Google News

În prezent, 4.403 studenți africani urmează studii universitare, postuniversitare şi doctorale în universități publice și private din Turcia şi există deja 8.786 de absolvenți din 51 de țări africane.

Africanii care studiază în Turcia cu burse (YTB) se întorc în țările lor și lucrează în favoarea dezvoltării relațiilor cu Turcia, cum e cazul somalezului Abdulkadir Muhammed Nur, actualul ministru al Apărării, sau cazul omului de afaceri milionar etiopian Fennan el-Türki Hussein sau cazul președintelui Zanzibarului Ali Mwinyi, care se consideră „pe jumătate turc”.

Atașați militari în 19 țări

În plus, Turcia are ataşaţi militari în 19 țări africane. Trupele turce (TAF) operează în Mali (MINUSMA) din 2016, în timp ce Comandamentul Forței Operative Turco - Somaleze a fost înființat în 2017 ca cel mai mare centru turcesc de pregătire militară din străinătate, antrenând ofițeri și subofițeri ai armatei somaleze.

Totodată, programul de pregătire pentru studenții militari libieni continuă în cadrul „Memorandumului privind securitatea și cooperarea militară” semnat între Turcia și Libia în 2019 împreună cu Memorandumul turco-libian pentru Zona Economică Exclusivă. Nouăzeci de studenți din cadrul Forței Antiteroriste a armatei libiene și-au luat licenţa în Turcia.

Africa © 7xpert | Dreamstime.com

Investiții turcești în Africa

Investitorii turci execută în Africa peste 1.500 de lucrări private, publice și în parteneriat public-privat în valoare de aproape 80 de miliarde de dolari. Concurenții lor sunt în principal investitori chinezi. Țările africane consideră că politicile implementate de Turcia sunt diferite faţă de abordarea Occidentului, a Rusiei și a Chinei, de aceea văd în Turcia drept „a treia alternativă”.

Turcia nu se amestecă în treburile interne și în războaiele civile, în mișcările separatiste și conflictele etnice care continuă pe continentul african ca o moștenire a colonialismului.

Relațiile Turcia-Africa se vor dezvolta în continuare, iar tinerii pro-turci și formaţi în instituţii turceşti de învăţământ vor prelua roluri active în toate domeniile, consideră Dimitris Stathakopoulos, scrie Huffingtonpost.gr.

(Traducerea: Carolina Ciulu, RADOR RADIO ROMÂNIA)