25,26 mai

 

Horoscop Pe 25 mai s-au născut: Ralph Waldo Emerson, Iosif Broz Tito, Robert Ludlum, Eugen Simion, iar pe 26 John Wayne, Philip Michael Thomas, Lenny Kravitz, Edmond de Goncourt, Vintilă Corbul, Radu Păun, Stan Golestan, Aurel Popa.

 

 

Pe 25 mai, care anul acesta cade sâmbătă, este un reper interesant în calendarul vechi.

 

Este Ziua Pietrei. Tradiţional, în calendarul fix este, pe 25 mai ziua lui Ioan Fierbe Piatră, Intrătunul, a treia aflare a capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul – nu se lucrează la câmp! Şi Sf.Mc. Celestin. Drăguţ nume, Celestin, pare potrivit pentru un băiat bun şi înclinat către studiul medicinei. Sau de ce nu, astronom, sau astrolog are “celest” în componenţa numelui. Pe 26 mai sunt Sfinţii: Ap. Carp şi Alfeu, din cei 70. Averchie şi Elena.

 

 

În calendarul vechi, de la daci, începeau sărbătorile tradiţionale ale verii, care dacă nu se respectă atrag represalii meteorologice şi primejduirea recoltei. “Poporul nu lucrează crezând că va fi ferit de orişice cumpănă şi furtună grea, mai ales cu fulger, trăsnet şi foc, pentru că Ion, fierbâbd piatra o duce şi o descarcă unde voieşte, mai ales pe semănăturile sau livada celui care i-a necinstit ziua. Ion Fierbe Piatra este rău de inundaţi!” (Marian, 1994, II, pagina 348)

 

Sărbătoarea Pietrei. Piatra care fierbe. Poate cea mai veche sărbătoare din tot calendarul. Mai înainte de Lupul Şchiop, de Cavalerul Trac şi, bineînţeles, mult, mult mai înainte de sărbătorile creştine.

 

Probabil că datează din timpul glaciaţiunii Wurm. C.S. Nicolaescu-Plopşor zicea: “Măi nene, zice, dacă chiar vrei o dată să spunem acum douăzeci de mii de ani!”

 

Sfârşit de paleolitic. Frig, foarte frig! Încă nu se inventase olăritul şi oamenii aveau nevoie de ceva cald, un lichid acolo, un fel de supă şi ceai în acelaşi timp. Fierbinte să fie! Oalele lor erau din lemn, aşa că nu puteau să le pună pe foc. Inventiv, omul preistoric a găsit o soluţie: încălzea pietre alese cu grijă până ce aproape se înroşeau apoi le cufunda în oala de lemn, în supa-ceai. Piatra înroşită fierbea lichidul!

 

Mai târziu, peste mii de ani, când olarii noştri de la Cucuteni făceau adevărate opere de artă, s-a stabilit ca aducere aminte această zi, când “se fierbea piatra”.

 

Oamenii “primitivi” au avut întotdeauna o dreaptă judecată. Să ne amintim de pieile roşii, de Winnetou al lui Karl May. Nici strămoşii noştrii nu au făcut excepţie. Au stabilit, pe bună dreptate, ziua pietrei care fierbe ca aducere aminte de unde veneau şi cât de greu au dus-o atunci!

 

Peste sărbătoarea din paleolitic s-a calchiat o sărbătoare creştină, aşa cum o haină veche este din nou la modă dacă i se schimbă numele şi se adaugă accesorii noi.

 

Dar ceea ce doream să vă spun, este că pe 25 mai 1977 a avut loc în State premiera fabulosului “Star Wars” – “Episode IV – A New Hope”.

 

Dragi lupi, padawani și hobbiți, cea mai importantă legendă tehnologică, un mit modern, a fost dăruită publicului pe 25 mai 1977, a fost proiectată concomitent în 32 săli de cinematograf, în State, distribuitor 20th Century Fox. Star Wars, episode IV, A New Hope. Opera de excepție a lui George Lucas, scenarist și regizor. Un succes răsunător, un public extaziat. Reacția publicului din State a închis gura criticilor profesioniști și i-a făcut binevoitori. Un space opera făcut cu bani puțini, exterioarele au fost filmate în Tunisia, am văzut locurile. Un buget de 11 milioane de dolari, care a adus 776 milioane de dolari. Cel mai mare succes de box office, din toate timpurile, luînd în considerație investiția și dinamica încasărilor. Dar, poate fără să vrea, George Lucas a pus bazele unei legende moderne. În definitiv opera cinematografică abordează un subiect vechi de când lumea: binele învinge întotdeauna. Fetele și băieții buni îi înving pe cei răi! Dar George Lucas a fost atins de aripa geniului. După cum declara el însuși: ”…în alcătuirea corpului cavalerilor Jedi și a Forței, m-am inspirat din viața înconjurătoare, am luat exemplele unor oameni care și-au dedicat viața luptei împotriva răului, pentru republică și democrație. Părinții Națiunii m-au inspirat…

 

Am fost întotdeauna un cavaler Jedi. Oameni obișnuiți, ca mine, l-au inspirat pe George Lucas. Am realizat aceasta când am văzut Star Wars în toamna anului 1977, la Sala Mica a Palatului, în avanpremieră. Bucureștii mai miroseau a moarte, după marele cutremur din 4 martie, ruine peste tot, mai erau femei în mare doliu, dar A New Hope mi s-a părut catalizatorul care să coaguleze energiile unei națiunii rănite și întristate. Da, un film, o operă artistică, poate face multe!

Am rămas același cavaler Jedi. De ziua mea am primit trei păpușoi de pluș, cum altfel, Yoda, un breloc de chei light saber, un penar de metal și o cană cu imagini din Star Wars. De pe monitor se uită la mine miniaturile roboțeilor R2-D2 și C-3PO.

Pustnicia mea nu face decât să sublinieze starea lucrurilor, oare Obi-Wan Kenobi nu se pustnicise și el? Până când vreo prințesă în pericol o să mă cheme în ajutor, pentru că sunt singura ei speranță. Dar cu cine o să las cei opt căței?

Nu o să vorbesc de celelalte serii, de subiecte, de actori, de scenarii. Nu mi-au plăcut, pe unele nici nu am putut să mă uit până la sfârșit! Cum nu mi-a plăcut GOT. Un serial unde toată lumea se dezbracă, toată lumea moare, mii de personaje, mesajul negativ nu poate să atragă decât aversiunea și disprețul meu. De gustibus… fără nicio îndoială. Dar, cunoscând tagma perversă a autorului George R.R. Martin, trebuie să mă abțin de la epitete și înjurături, nu fac parte din morala mic burgheză.

Un singur lucru o să vă mai spun. Adevărata și singura sărbătoare Star Wars este pe 25 mai și astăzi sărbătorim 42 de ani.

De aceea vă numesc şi “padawani”, ucenicii cavalerului Jedi!

 

Dar, altceva doream să vă comunic. Dacă doriți, puteți să vă trimiteți numele pe Marte. Eu am făcut-o, vezi https://mars.nasa.gov/participate/send-your-name/mars2020/certificate/909324737339.

 

Acum câteva zile, poate o săptămână, o fină de a mea de la NASA mi-a dat adresa aceasta: https://mars.nasa.gov/participate/send-your-name/mars2020/. Cu comentariul să-mi pun numele ca să ajungă pe Marte. Nu m-am grăbit, mi-am zis câți nebuni trebuie să fie ca să-și trimită numele pe Marte? Că a mai fost o afacere, cu vânzarea de loturi pe Lună, sau cu denumirea unor asteroizi cu numele tău. Apoi am uitat, aveam alte pisici de scărpinat!

 

Aseară mi-am amintit, că am recitatit emailul lui Beatrice. Am intrat și ce sa vezi, peste 3,7 milioane de ”nebuni” care și-au pus numele să fie trimise pe Marte. Pe primul loc, până acum este Turcia. Se pare că turcii nu se simt bine în împărăția lui Erdogan, măcar numele să-l trimeată departe, cât mai departe.

 

NASA va inscripționa toate numele ce vor fi înregistrate până pe 30 septembrie pe un suport de silicon, cu ajutorul unui flux concentrat de electroni. Fontul literei este de 75 de nanometri, adică mai mică decât a mia parte dintr-un fir de păr. Se estimează că maximul admis pe cipul de silicon, este de 800 de milioane de nume. Cipul va fi îmbrăcat în sticlă incasabilă și va fi fixat pe un Mars Rover, care va pleca spre Marte în iulie 2020, în timpul ”ferestrei” de apropiere maximă dintre Pământ și Marte. Se estimează că robotul va ajunge pe Marte în februarie 2021. Principala lui misiune este să găsescă dovezi, urme ale unei vieți, se pare, stinsă astăzi, pe Marte.

 

Dacă nu o să ajung niciodată pe Marte, măcar numele meu să ajungă!

 

După cum, dacă ziua de astăzi nu a fost strălucită, avem speranța că mâine poate fi mai bine, doar este, în definitiv, o altă zi!

 

☼    ♂     ♀

 

BERBEC  Fii calm şi zâmbitor, azi cineva drag are nevoie să îl pui pe el pe primul plan şi să îi dai atenţie şi respect. Eşti cel mai bun, eşti în frunte, dar astăzi ajută-ţi jumătatea, partenerul! Sâmbătă îţi stăpâneşti bine pornirile şi emoţiile. O veste sau o întâlnire îţi aduce aminte de un episod nu prea plăcut din trecut. Amintirile dor, uneori, dar constaţi că nu aşa de tare şi reflectezi că şi emoţiile se cicatrizează. Duminică eşti foarte generos. Eşti mulţumit de bucuria pe care o faci celor din jur, nu ai nevoie de prea mult ca să te simţi bine. Duminică seara poţi să te distrezi la un spectacol, consert, film sau la un club pentru ca urmează o nouă săptămână densă de lucru şi trebuie să ai rezervă de bună dispoziţie.

 

 

TAUR   Sâmbătă este ziua potrivită să te ocupi de consolidarea relaţiilor sociale cu colegii, cu anturajul.Trebuie sa sprijini, să ajuţi pe cineva şi acest lucru este bine cotat de cei din jur! Sâmbătă ai ocazia să-ţi îndeplineşti o dorinţă mai veche. Dorinţele tale sunt la fel de legitime ca şi ale celor din jur, ale prietenilor şi familiei. Eşti puţin mai încăpăţânat decăt de obicei, dar asta poate fi şi o dovadă de personalitate.  Duminică întâlneşti pe cineva, aproape din întâmplare, o nouă relaţie de dragoste sau reprinderea unei legături mai vechi.

 

 

GEMENI   Domeniul sentimental este favorizat de conjunctură. Atenţie la vremea capricioasă! O zi care pare bună şi relaxantă pentru tine. Prietenii te ajuta astăzi chiar fără să-i baţi la cap! Sâmbătă nu te împărţi în mai multe direcţii odată. Stabileşte o ordine de priorităţi şi respect-o! Poţi face mici schimbări, acasă, scurte vizite, loco, însă nu te aventura să pleci la munte. Duminică ideile tale sunt constructive şi chiar au un sâmbure de entuziasm şi optimism. Nu pleca urechea la scenariile catastrofice şi la pesimiştii de serviciu. Cobitul, la români, este o artă naţională!

 

 

RAC   Încearcă să nu cedezi impulsurilor tale de moment. O zi plină de energie pentru tine. Profită, rezolvând problemele urgente de vineri, poate cumpărături, dar şi făcând puţină mişcare. Sâmbătă, armonia si echilibrul Cosmosului şi conjunctura generală te ajuta să-ţi înţelegi mai exact propria personalitate, limitele, calitaţile şi drumul pe care sa-l urmezi. Duminică – lasă totul în trecut, nu-ţi mai bate capul astăzi degeaba – rezolvarea nu stă în puterea ta. Te întrebi degeaba ce să faci! Distrează-te sau odihneşte-te, nu te mai tortura cu gânduri fixe şi păguboase.

 

 

LEU  Nu te pune de-a curmezişul ideilor altora. Chiar dacă consideri că este o greşeală, lasă-i pe ei să-şi spargă singuri dinţii. Avertizează-i corect şi colegial şi du-te la umbra unui palmier! Sâmbăta îţi este favorabilă, dar nu trebuie să-ţi supraapreciezi forţele. Stai acasă sau învârteşte-te prin apropiere.  Perioada este, de asemenea, favorabilă pe plan emoţional pentru începerea unor proiecte saurelaţii noi, dar numai după un bilanţ adevărat, mai ales în faţa oglinzii. Duminică este dedicată micilor aranjamente în camera, căminul, apartamentul, casa, vila, palatul tău. Unde locuieşti. Puţină curăţenie şi puţină ordine că doar nu o să aştepţi turma de aspiratoare să facă curat în locul tău!

 

 

FECIOARĂ  Azi nu este o zi favorabilă pentru schimbări. Nu uita să apreciezi ceea ce ai şi nu mai râvni la lucruri iluzorii. Există în tine o urmă de regrete, dar şi aşa este bine! Nu pleca la drum! Sâmbătă, probabil una sau câteva surprize plăcute. Sufletul tău bun te împinge azi spre facerea de bine şi ajutorarea prietenilor. Este şi aşa bine, dar fii generos cu cine merită. Duminică, norocul iti este prietenul cel mai bun, care te ajuta să treci peste obstacole si dificultaţi fara sa faci prea mult efort. Dar atenţie la ce-ti doresti – sa nu fie un dar otrăvit, vreo cutie a Pandorei, un Cal Troian sau o tunică a centaurului Nessus. Ce de capcane din antichitate!

 

 

BALANŢĂ  Mici incidente te fac să crezi că norocul nu mai e de partea ta, dar ar fi bine să fii mai atent, norocul şi-l face omul! Până diseară îţi revine optimismul şi nu mai crezi în superstiţii! Totul se rezolvă cu bine, din fericire. În această perioadă, mai ales sâmbătă, trebuie să dai dovadă de o oarecare hotărîre în ceea ce spui şi mai ales în ceea ce faci.  Duminică, stelele te favorizeaza in achizitionarea unor obiecte de imbrăcaminte de sezon pe care o să le porţi cu placere, pentru ca iţi stau bine. Neapărat să fie din in sau bumbac de calitate, evită porcăriile din plastic.

 

 

SCORPION  Eşti entuziast şi optimist şi de aceea totul îţi iese cu mare uşurinţă. Fii atent la ceea ce se spune în jur şi mai ales la ceea ce nu se spune pe la colţuri! Dar, pe total, o zi favorabilă! Sâmbătă poti  finalizeza în condiţii bune promisiunile care ţi-au dat atâta bătaie de cap. Poziţia lui Venus indică prieteni noi şi petreceri reuşite.  In acest weekend probabil că trebuie să faci ceva cumpărături. Duminică, posibile schimbări în anturaj şi veşti plăcute de departe.  În registrul mediu spre neinteresant. Nimic foarte important nu pare  că se întâmplă în această perioadă!

 

 

SĂGETĂTOR   Nu prea ai dormit bine şi gândurile nu îţi dau pace. Situaţia pare complicată. Nu ai linişte pentru că eşti şi în urmă cu multe treburi. Fă-ţi un plan, cere sprijin. Ai nevoie de ajutor! Sâmbăta poate aduce unora dintre nativi şi o îmbunătăţire a situaţiei materiale.  Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. O veste bună urmată de o pierdere, sau mai curând rătăceşti un lucru, sau ai impresia că ai uitat ceva.  Atenţie la cumpărături.   Limitează cheltuielile la strictul necesar. Duminică poate la un film, nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la prieteni! Duminică seara se poate să ai de luat o decizie.

 

CAPRICORN   Dimineaţa, la serviciu, la muncă, birou, fii prudent pentru că poţi să creezi o situaţie mai complicată din care vei ieşi cu dificultate. Pe seara, ceva nou, o veste sau un spectacol. Sâmbătă: semnul de pământ al Capricornului „rodeşte” când este cald şi umed, chiar dacă nativului nu îi face mare plăcere şi mormăie tot timpul.  Este, de asemenea, o perioadă favorabilă pentru afacerile şi reuniunile de familie. Singurul aspect negativ se referă la risc – atenţie la incidente, poate chiar accidente. Duminică, din nou ai de ales intre mai multe posibilităţi si ca intotdeauna te pierzi in amănunte, în analize şi procese de conştiinţă. Cere un sfat de la Leu sau de la un Geamăn.

 

 

VĂRSĂTOR   Eşti tonic şi echilibrat şi cu toate că situaţia la serviciu pare tensionată, o poţi schimba prin calm şi arborarea permanentă a unui zâmbet. În domeniul sentimental nu te repezi, ai răbdare! Sâmbătă, afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. Nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la prieteni.  Nu te repezi imediat ce auzi o intrigă. Uneori, adeseori poate, Vărsătorii ascultă pe primul venit fără să mai verifice. Reflecteaza cui prodest (cui foloseşte) toată ingineria asta şi nu vei cădea în cursă. Duminică idealizează mai puţin persoana iubită şi o să ai o viaţă mai fericită. Stai puţin, fă-ţi o cafea şi gândeşte-te – gândeşte-te la tine… Ai uitat visurile tale – preocupat mereu de problemele cotidiene.

 

 

PEŞTI   Astăzi vrei să pleci în weekend imediat după orele de serviciu. O să faci cumpărăturile pe drum, îţi zici. Schimbi locul, schimbi norocul! Emoţional, vrei să fugi de nostalgiile trecutului… Sâmbătă informaţiile contradictorii creează dileme. Configuratia astrologică iţi indică sa nu te repezi sa tragi concluzii greşite, să ai suficientă răbdare, pentru ca lucrurile se vor lămuri, ca de la sine. Cu dragostea stai bine  dar poţi sta şi mai bine dacă eviţi reprosurile şi discuţiile în contradictoriu.  Duminică, lucruri aproape fără importanţă, detalii cotidiene iţi vor arăta că eşti un norocos şi un rasfăţat în cursa vieţii. Pe total, aproximativ doua zile bune.

 

horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar putea interesa și: