HOROSCOP  Pe 29 august s-au născut Michael Jackson, Bob Beamon, Slobodan Miloşevici, Petre Magdin, Dan Erceanu, Nicolae Dunăreanu.

 

În calendarul creștin ortodox-este, cu roșu, Tăierea capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul. Post.

 

HOROSCOP Tradiţional, în ”Kalendar” este Crucea Mică, Sf. Ioan de toamnă, Sf. Ioan cap tăiat, Brumariul. „…Aduce cu sine o seamă de interdicţii asupra tăiatului fructelor şi legumelor ce au o formă rotundă sau alimentelor ce amintesc de sângele vărsat (vinul roşu, în special)… zi deosebit de periculoasă, ţinută pentru a nu se îmbolnăvi de friguri”. Antoaneta Olteanu, „Calendarele Poporului Român”, 2001, pagina 383.

 

"Evenimentu Zilei" din 28 august 1895 a fost că "motocicleta" a fost patentată de Gottlieb Daimler, în Germania. Sursă ”Book of Days” pagina 428. Începutul unei epoci de pasiune şi romantism, de duritate şi visuri pe acest cal modern, motocicleta. "Dumnezeu a creat omul, Mr. Colt l-a făcut egal şi motocicleta i-a dat libertatea!" din înţelepciunea hippy, poate cel mai interesant folclor modern!

 

HOROSCOP  Dragi lupi, padawani și hobbiți printre lecturile mele periodice se numără și ”National Geografic” și ”Science et Vie” două reviste foarte interesante. În tinerețea mea erau și educative și pline de știri noi, pentru mine. Iată, Pământul a îmbătrânit și nu mai găsesc nimic nou, nimic interesant, doar pe ici, pe colo, vreo descoperire nouă. Așa mi-a atras atenția articolul scris de Kristin Romey în ”National Geografic”. Este interesant, conține unele informații mai deosebite.

 

De exemplu Kristin susține că primul explorator dotat cu tehnologie de vârf a fost arheologul Hiram Bingham, care, în anul 1912, a ajuns la orașul inca Machu Picchu cu un aparat de fotografiat ”Kodak” dotat cu obiectiv panoramic. Furnizat de ”National Geografic Society”.

Fredrik Hiebert, membru în NGS (National Geografic Society) declară că secolul XXI este secolul descoperirilor importante și excepțional de interesante pentru umanitate.

 

HOROSCOP  Îmi amintesc cu emoție și duioșie de verile petrecute cu studenții conduși de profesorul Ion Nestor, marele arheolog. Eram elev. Tata conducea muzeele și mi-a spus că istoria se învață la fața locului, la șantierele arheologice. Așa că plecam cu studenții, să descoperim, cu șpaclul și pensula, istoria ascunsă a acestor locuri. Ce diferență între echipa de arheologi de acum 50 de ani și cea de astăzi! În adolescența mea echipa de arheologi era compusă din profesor, academician, șeful expediției, câțiva asistenți și vreo treizeci-patruzeci de studenți. Se angajau pentru săpăturile grosiere oameni din cea mai apropiată localitate. Atât. Astăzi pe lângă arheologi mai fac parte din echipa de explorare profesioniști foarte diverși. Tehnicieni, sau ingineri, specialiști în tot felul de domenii care, aparent, nu au nimic comun cu arheologia.

 

Arheologii sunt ajutați, în prezent de multe tehnologii de vârf, care pot indica unde se află ceva de descoperit. Dar, mai este ceva de descoperit?

 

  1. Descoperirea civilizațiilor, orașelor din America Centrală și de Sud.

 

Arheologii dispun în prezent de o tehnologie revoluționară numită LiDAR  (Light Detection And Ranging), o tehnologie laser, care le permit să ”vadă” prin vegetația densă, din Honduras, de exemplu. Tehnologia provine din domeniul militar. Împreună cu o altă tehnologie militară IRDS (InfraRed Display Signal) LiDAR poate permite descoperiri importante. Să ne amintim că un elev de liceu canadian a indicat cu precizie, acum un an, sau doi, locul a două orașe maya nedescoperite până atunci, pe baza unei similitudini între planul geografic al orașelor maya și dispunera anumitor stele pe cer.

 

  1.  Găsirea mausoleului lui Alexandru cel Mare.

 

O tehnologie nouă, GPR, un radar care penetrează solul până la câțiva metri, permit arheologilor să ”vadă” prin sol, fără să facă săpături costisitoare și uneori, inutile. Deocamdată tehnologia nu a avut succes. A fost folosită în ”Valley of the Khans” pentru a se găsi legendarul mausoleu al lui Gengis Khan.  Nu au găsit nimic, după doi ani de explorări. Aceasta nu înseamnă un eșec, aparatul funcționează dar acolo sunt suprafețe imense de explorat. Cercetătorii se concentrează acum pe găsirea mormântului, mausoleului, lui Alexandru cel Mare. Poate au mai mult noroc.

 

  1. Explorarea mausoleului primului împărat al Chinei

 

Mai toată lumea cunoaște amplasamentul mausoleului împăratului Qin Shi Huang-di, din Xi’an înconjurat de faimoșii săi soldați din teracotă, în mărime naturală. În camera mortuară a împăratului nu a îndrăznit nimeni să pătrundă, de mai mult de 2.000 de ani. Există un blestem, sigur că da, dar adevărul este că deschiderea camerei poate distruge iremediabil ceea ce se află înăuntru. Se încearcă metode neinvazive ca GPR și magnetometrul. Este în producție de prototip o sondă cu diametrul de numai trei milimetri, fibră optică, cu cameră video și lumină, care să poată să fie strecurată în camera mortuară a împăratului chinez. Tot în faza de prototip se află și ”Scarab” un robot mic cât un gândac, care ar putea să răzbată prin pământ și cărămidă în interior.

  1. Descifrarea misteriosei limbi a civilizației minoice

Phaistos, localitate aflată în insula Creta, a fost unul dintre centrele importante ale civilizației minoice, despre care unii istorici romantici cred că a fost Atlantida. Și eu cred. De acolo, din Creta, s-au descoperit nu mai puțin de 1.400 de specimene de scriere minoică, lineară A. Până în prezent s-au scanat cam 40% din ele. Urmează să fie scanate toate și supuse spre descifrare unui ordinator deosebit de puternic, de tip Watson IBM. Sunt așteptate rezultate senzaționale.

  1. Descifrarea desenelor și a liniilor de la Nazca.

În deșertul din sudul statului Peru, numit Nazca, se găsesc imense figuri și linii foarte bine observate din avion. De acolo, din avion, au fost descoperite în anul 1920. Fără nicio îndoială reprezintă un zodiac. Dar, incomplet și fără o corespondență descifrată cu stelele de pe cer. Din nou, computerul o să rezolve acest mister, dacă poate și este corect programat.

  1. Descoperirea unei fosile de om de Neanderhal, complete

În Siberia s-a descoperit, în anul 2007, un bebe mamut congelat de 40.000 de ani. Această descoperire de excepție deschide calea unor speculații că se poate descoperi și un om de Neanderthal, complet, congelat, în permafrost, sau în banchiză, chiar. Această descoperire are un procent de probabilitate foarte mare, spun specialiștii. Și va putea clarifica multe aspecte privind originea adevărată a umanității.

  1. Confirmarea prezenței Vikingilor în America de Nord.

Arheologul Patricia Suther și colegii săi au descoperit, în valea Tanfield în insula Baffin, în Canada, vestigiile unui fort, un avanpost viking, fără nicio îndoială. Se pare că în condițiile în care încălzirea globală face ca banchiza să se retragă în Nord, coastele de Est ale Canadei pot dezvălui o întreagă rețea de așezări vikinge, de care se pomenește prin legende. De descoperit!

HOROSCOP  Și la aceste două ultime descoperiri, sau viitoare descoperiri, s-a folosit tehnologia modernă, inclusiv explorări din spațiu.

Sunt multe secrete între Pământ și Cer, dar sunt bucuros când umanitatea folosește tehnologii militare în scopuri științifice, de explorare și îmbogățire a cunoștințelor.

HOROSCOP   Încerc, cu posibilitățile mele limitate și aproape singur împotriva tuturor, să vă spun, cu informații și date, că nu este totul pierdut, că nu toți de pe Pământul acesta sunt hoți, ticăloși și curve, că mai există oameni dedicați, oameni profesioniști, care duc curiozitatea umană până pe Marte și mai departe. Sigur, nu-l bănuiesc pe Elon Musk de filantropie ieftină, l-am văzut pe Skype când vorbea de asteroidul de platină. Îi era foame, la propriu. Dar pe lângă acești conquistadori ai spațiului, ai ingineriei și ai finanțelor mai este loc și pentru oameni ca domniile vostre și ca mine, subsemnatul, oameni obișnuiți care sângerează când se lovesc și doresc pace, sănătate și să-și plătească facturile.

HOROSCOP  Am de citit o carte, vă rog să mă scuzați, ne întâlnim mâine, cu siguranță, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

                                                     ⃰   ⃰   ⃰

 

 

 

 

HOROSCOP

 

BERBEC   Legăturile care te unesc cu cei dragi, apropiați, sunt prețioase. Trebuie să le întărești și să fii la curent cu problemele celor din jurul tău. Dacă nu poți să ajuți, măcar să dai un sfat. Evita, astazi, discutiile cu membrii familiei, cu anturajul foarte apropiat sau cu partenerii de afaceri asupra proprietatilor comune. Dacă ai vreo idee, pune-o in aplicare fără multe consultări şi tam-tam-uri. Apare un aspect malefic, o cuadratura, dar se poate să fie doar o influenta negativa generala, o perioada mai neconfortabila care se intinde pe cateva zile, o indispozitie ca sa zicem asa, si mai putin un necaz concentrat.

 

HOROSCOP

 

 

TAUR  Aspectele benefice sunt in cumpănă cu influenţe mai puţin favorabile, aşa că poți să ai o zi densă, dar fără evenimente notabile. O zi care trece repede, pentru că nu ai de ce să te temi! Evită incidentele domestice şi nu supralicita in discutiile cu anturajul apropiat. Fa un tur de telefoane pe la prieteni si nu numai. Tine-ti prietenii aproape si dusmanii si mai aproape !  O zi inspirată, mai ales pentru promovarea intereselor personale. Evită să amesteci lucrurile. Sfaturile bune duc la rezultate bune. Sprijină-te pe prieteni. Un prieten, la rândul său, îţi solicită ajutorul.

 

HOROSCOP

 

 

GEMENI    În dragoste este bine să-ti recunoşti greşelile, mai ales pe cele mici! Este cazul zilei de azi, când poţi întoarce în favoarea ta un impas sentimental, sau te poţi bucura de un avantaj. Dragostea este bine aspectată. Atenţie la neatenţie, mai ales după orele de program, când este foarte bine să nu mai fii pe drum, ci acasă. Fă-ţi puţină reclamă în anturaj, că nu strică. Un eveniment îţi reţine atenţia. Analiza ta este încă o dată justă, trebuie să-i dai curs, aşteaptă, însă, momentul favorabil.

 

HOROSCOP

 

 

RAC   Trebuie să lucrezi ceva în plus pentru serviciu, sau ceva de rezolvat pentru familie. Astăzi trebuie să te interesezi de perfecţionări, de studii suplimentare. În criză, dosarul contează! Incepi ziua cu greutate si o sa tragi de tine toata perioada, pentru ca ai de facut niste comisioane familiale sau personale. Care nu iti fac nici o placere. Dedică ziua rezolvării problemelor importante, însă nu forţa în rezolvarea rapidă a unor situaţii. Lasă timpul să lucreze. Adesea, şi astăzi este unul dintre acele cazuri, soluţia problemei se gaseşte in analiza atentă a descrierii faptelor!

 

HOROSCOP

 

LEU    Conștient de potențialul tău, astăzi poți pune în valoare capacitatea ta de a generaliza, vederea imperială. Lucrurile par că nu sunt cum trebuie, trebui să le îndrepți tu, cum poți mai bine. Dar, ia-o mai uşor, nu te ambala peste măsură, că nu este cazul. O veste aşa-şi-aşa îţi îndreaptă atenţia către o relaţie sau o afacere din trecut. Astazi nu lua decizii importante şi nu programa întâlniri. Limitează-te al activităţile de rutină şi la oamenii pe care îi cunoşti foarte bine. Totuși, ziua este favorabilă proiectelor de afaceri, deciziilor importante. Seara relaxantă şi confortabilă. Gândurile te poartă către noi zări. La figurat, desigur.

 

HOROSCOP

 

 

FECIOARĂ   Aspectele iti indică să nu te repezi să tragi concluzii, să ai răbdare, pentru ca lucrurile se pot lamuri. Veştile pe care le primeşti prin mobil, din presa, sau reţele par importante. Zvonurile circula repede si deformate. Nu te intalni cu persoane pe care nu poti sa le suferi. Esti intr-o criza de sinceritate, de fapt putin iţi pasă de mutrele lor, şi lucrul asta este evident pentru preopinenţi. Multă prudenţă, mai ales în afaceri sau la convorbirile la smart. După orele de program totul pare că este OK – profită din plin. Cu fizicul critic, emoţionalul la pozitiv şi intelectul la negativ trebuie să te laşi animat de sentimente dulci şi plăcute. Lasă războiul pe mâine! Sau mai bine pe amână sine die.

 

HOROSCOP

 

BALANŢĂ   Intrigile, bârfele – le laşi astăzi celor care nu au de lucru! Eşti foarte ocupat şi nu ai timp de frivolităţi. Se apropie nişte termene autoimpuse şi eşti întârziat, în criză de timp! Poți primi un semn de viaţă mult aşteptat de la o persoană dragă, care însă te-a dezamăgit în trecutul apropiat. Nu lăsa orgoliul să intervină, ascultă-ţi intuiţia, a greşi este omeneşte, iartă, ca să fii iertat. Pe seară vei avea de ales: fie să onorezi o invitaţie la o cafea şi un pahar de vorbă, fie să încerci să pui ordine în treburile restante de pe acasă. Un sfat: dacă treburile au putut fi amânate, înseamnă că nu sunt aşa de importante, aşa că profită de şansele unicat.

 

HOROSCOP

 

SCORPION  Treci printr-o perioadă puţin mai dificilă, obositoare, cu toate pe capul tău! Reuşeşti să cazi de acord şi să închei o alianţă efemeră cu cineva din jurul tău, ca să-ţi fie de ajutor! Astăzi astrele avantajează domeniul decizional: vei lua hotărâri de viaţă mult mai uşor decât de obicei. Profită de acest lucru şi schimbă-ţi stilul conflictual care îţi domină atât relaţiile de lucru, cât şi cele sociale. Nu este nimic mai satisfăcător decât să faci pace cu tine însuţi şi cu cei din jur! Totodată, mare grijă la stresul acumulat. Puţin sport, în special înotul, te poate ajuta să îţi descarci energia negativă sau cum vreți să numiți stresul și enervarea.

 

HOROSCOP

 

 

SĂGETĂTOR   Prea multe discuţii, prea multe dezbateri, pentru un amănunt, doar. Pierzi timpul degeaba, vorbă multă, sărăcia omului! Dar, ai o zi favorabilă pentru proiectele pe care le derulezi. Atât în relaţiile sociale, cât şi  în cele profesionale sau de afaceri, evită, însă, să ai de a face cu Balanţele, semn de aer, care, astăzi, te vor încurca, te pot da peste cap, vrând-nevrând. După-amiază, un Rac te poate amuza copios cu viziunile sale despre viaţă complet diferite de ale tale. Încearcă, totuşi, să nu intri într-o dispută ideologică, nu uita că fiecare are dreptul la propria sa opinie, pare a fi o ţară liberă!

 

HOROSCOP

 

CAPRICORN   Ai ceva de reproşat unei persoane apropiate. Încearcă să comunici indirect nemulţumirea ta, fără să fie o observație. Dacă înţelege, o să-ţi aprecieze delicateţea! Dacă nu… mai încearcă! Adevăr  sau nu, se pare că aşa gândeşte un Capricorn adevărat! Cu toate acestea, ar fi bine să-ţi dai jos de pe ochi vălul orgoliului şi al maniei persecuţiei şi să ai mai multă încredere în oameni. În a doua parte a zilei poți primi o ofertă care nu-ţi va părea tentantă la prima vedere, însă îţi poate deschide multe uşi. Nu refuza nimic, înainte să cântăreşti cu atenţie ce oportunităţi indirecte îţi poate aduce.

 

HOROSCOP

 

 

VĂRSĂTOR  Acţionezi, dar încă cu prudenţă, observând atent reacţiile. Te aştepţi la rezultate rapide, conjunctura este bună, dar trebuie să ai răbdare, nici Lumea nu a fost creată într-o singură zi! Astăzi încearcă să creezi premisele pentru a fi tu cel favorizat, pentru că nimeni nu-ţi va face statuie. Mai multă grijă la investiţiile pecuniare. Ai grijă pe ce iţi cheltuieşti banii, astăzi ai tendinţa de a face achiziţii nefolositoare, pe care le vei regreta până la următorul salariu. Totodată, fii mai zgârcit cu sfaturile adresate persoanelor pe care nu le cunoşti foarte bine, poți fi ţinut răspunzător pentru eşecuri care nu îţi aparţin!

 

HOROSCOP

 

PEŞTI    Chiar dacă ai dreptate şi spui numai adevărul, evită să mai faci câteva remarci deplasate despre colegii, sau prietenii tăi. Trebuie să vorbești cu eleganță şi să fii politicos în exprimare! Astăzi, pentru tine, totul se învârte în jurul vorbelor, fie cele spuse chiar de tine, fie cele al căror subiect eşti tu. Bârfele nu au folosit niciodată nimănui, îţi pot face numai deservicii. În mod paradoxal, în a doua parte a zilei tu vei fi cel despre care se va vorbi vrute şi nevrute, atât adevăruri cât şi neadevăruri. Va trebui să dai dovadă de mult tact şi diplomaţie pentru a ieşi cu reputaţia nepătată dintr-o situaţie provocată, parţial, chiar de tine.  

 

HOROSCOP           END