6 decembrie

 

Horoscop Pe 6 decembrie s-au născut Joseph Louis Gay-Lussac, Dave Brubeck, Gunnar Myrdal, Alexandru Stark, Henri Catargi, Gheorghe Păun.

 

Horoscop Sinaxar, în calendarul creștin-ortodox este Sf. Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni.

 

La Mulți Ani! Tuturor celor cu nume de Nicolae sau derivate.

 

Horoscop Printre puţinele sărbători creştine care nu este calchiată peste o sărbătoare geto-dacă. Pentru că Arhiepiscopul Nicolae a fost şi este unic ca exemplu de bunătate, protecţie şi generozitate. Pentru mine, ca om exact și precis, cu pregătire tehnică, Moș Nicolae este mult mai important decât Moș Crăciun. Poate unde se știe cu precizie că Arhiepiscopul Nicolae s-a săvârșit din viață în această zi, pe când nașterea Domnului a fost așternută peste Sol Invictus și Saturnalii, dar nu este data exactă a Nașterii Domnului! De fapt, în familia mea, nu s-a pomenit de Moș Crăciun, sau impostorul comunist al impostorului, Moș Gerilă. Darurile de Crăciun erau aduse de Cei Trei Crai de la Răsărit, după cum dăruiseră Pruncului. De fapt Moș Crăciun este Moș Nicolae, o să vă povestesc la momentul potrivit!

 

Sărbătoare creştină deosebit de importantă, ea deschide şirul celebrărilor grupate în jurul solstiţiului de iarnă. „Moş Nicolae” este protectorul şi dăruitorul copiilor. Dar şi al corăbierilor, al oştenilor şi chiar al hoţilor,  tâlharilor. Exista obiceiul vechi ca în această zi şeful statului să graţieze un deţinut, un hoţ, un tâlhar. Slavă Domnului, astăzi are de unde… mă gândesc că Herr Klaus Johannis von Hermannstadt ar face bine să-l grațieze pe don’ Liviu! A priori si înainte de condamnare, de unde o sa mai găsească un partener de contre așa de inteligent și politicos! The devil you know, Mein Herr!

 

Sf. Nicolae mai are o semnificaţie profundă. El era bogat şi provenea dintr-o familie bogată, dar nu-i era ruşine să ajute pe cei săraci şi disperaţi. Cu discreţie şi în secret, fără să se laude! Şi îi ajuta şi pe hoţi, le cumpăra libertatea. Dar nu orice fel de hoţi, ci doar pe aceia care furau de mâncare, sau cărţi, aşa de rare şi de scumpe, împinşi de sărăcie şi de foame. Dar şi de dorinţa de a cunoaşte. Hoţ de cărţi! Ce meserie ciudată şi aproape acceptabilă, în sensul că poate fi înţeleasă şi iertată mai uşor. De către mine, de exemplu. Politic corect este tot o infracţiune, dar când am fost eu politic corect?!

 

Este un Sfânt cu puteri mari date de Dumnezeu, un Sfânt bătrân, cum este şi anul. Protector al Soarelui şi gestionar al iernii, se spune că ninge doar când vrea Moş Nicolae – „îşi scutură barba”.

 

Sf. Nicolae este un exemplu că seniorii, bătrânii, nu sunt deloc „expiraţi” că au locul lor în economia Lumii şi a Universului. Un loc foarte important, dacă dau dovadă de înţelepciune, generozitate şi iubire de oameni.

 

Sf. Nicolae era dat exemplu bogaţilor zgârciţi, împreună cu Luca 18:24,25 : "Cât de greu vor intra cei care au averi în împărăţia lui Dumnezeu! Că mai lesne este a trece cămila prin urechile acului decât să intre bogatul în împărăţia lui Dumnezeu."

 

Episcopul Nicolae a fost şi un exemplu de inteligenţă şi înţelepciune. Un politician versat şi iscusit. Pentru că religia era politică şi politica era religie. Poate, şi astăzi… în unele țari, în spațiul musulman, cu siguranță. A participat la marele consiliu de la Niceea din 325, după mine și după mulți alții, cel mai important consiliu din istoria creştinătăţii.

 

Scopul acelui consiliu era adaptarea dogmei creştine în aşa fel încât să poată fi religie de stat în Imperiul Roman. Sunt multe de spus, poate odată o să le scriu, dar pe scurt Sf. Nicolae era adeptul unui Iisus "născut din aceiaşi substanţă cu Tatăl" iar Arie ţinea la ideea că Iisus este un "evreu care a făcut minuni". Era evident că romanii nu ar fi acceptat un zeu… evreu!

 

Aşa că Nicolae îl ia la palme pe Arie, la propriu, îl întrerupe şi îi spune episcopului Osie de Cordoba, care conducea sinodul, să pună la vot pentru că Arie a renunţat la cuvântul său, pentru că se ţinea de falcă! Şi a câştigat cu o majoritate bună! Alte surse istorice, Eusebiu, de exemplu, spun că Ep. Nicolae l-a ciomăgit pe Arie cu toiagul episcopal în care se sprijinea, Nicolae având la Niceea o vârstă înaintată. În orice caz, Arie a luat bătaie de la Nicolae!

 

 

Cred că este un exemplu foarte bun, pentru că uneori trebuie să dai dovadă de fermitate! De unde şi partea ameninţătoare a lui Moş Nicolae, care promite copiilor neascultători – un băţ!

 

Dar altceva doream să vă povestesc dragi cititori, lupi, padawani și hobbiți, adică cei drepți, cei patrioți și cei curajoși. Ca orice pustnic trăiesc prin comenzile pe care le fac la casele de comerț la distanță, așa se numeau prin anii 70 când am început să folosesc serviciile Peter Justesen și Ostermann. Acum nu este o filozofie ca să comanzi la Amazon, sau la eMag, Domo sau Flanco, dar acum 45 de ani era o aventură și stateai cu sufletul la gură până când îți venea marfa comandată în Vama Chitila. Venea, nu am avut niciodată, nicio problemă, nici cu calitatea, cantitatea, nici cu transportul. Acum am niște probleme, mi s-a ruinat intenția de a face un cadou unuia mai sărac și mai oropsit de soartă, decât mine. Nu mai are pe nimeni. O să vă povestesc după sărbători, sper în rezolvare.

 

În schimb am primt cartea pe care mi-a promis-o Falcao, astrologul din Brazilia. A venit bine, când a promis, ca un cadou de Moș Nicolae. Din Brazila, iar alții nu sunt în stare să facă un comerț ca lumea de la o sută de kilometri!

 

Am ce să văd, la ce filme să mă uit! La un film vechi și bun. ”The Court Jester” un film din anul 1955, o comedie la care țin minte că am râs în hohote, cu toată familia, numeroasă și puternică pe atunci, clanul nostru ocupa trei, sau patru rânduri la cinema. Mi l-a trimis un nepot și fin din State, în HD 1080p, împreună cu un alt film la care țin mult ”The Seventh Seal” capodopera lui Ingmar Bergman, cel mai bun rol al lui Max von Sydow. Surâzând în vederea regalului care mă aștepta, l-am deschis, când, oroare, filmul era colorat. L-am rugat pe nepotul meu, mare specialist IT, să-mi trimită varianta originală, este un film de artă, alb-negru, nu o carte de colorat ca să-ți calmezi nervii.

 

Regret lumea simplă, inteligentă și cuminte de acum 60-70 de ani. Era după războiul distrugător și carnivor. Războiul mușcase din toată lumea, poate și de aceea l-au numit mondial. Lumea era bucuroasă că trăiește. Oamenii se ajutau între ei, construiau, munceau, se distrau frumos și decent. După război, nu aveau pretenții mari, urmau morala mic burgheză. Sigur mai erau și oameni de nimic, dar doar câțiva, nu ca acum, când se pare că sunt foarte mulți. Nu îmi place lumea de acum, lumea aceasta a banului, a pretențiilor, a mitocăniei și a nepăsării. De aceea m-am pustnicit și continui să vă spun ceea ce este frumos, corect, politicos, drept, cinstit, moral, interesele eterne al României. Ca și strămoșii mei, în vremuri grele de năvăliri ale străinilor, eu m-am retras în munți. Cred, sper, visez, la cruciada ridicolă, așa pare, de refacere a românilor și a României din propria cenușă, ca o fabuloasă pasăre Phoenix!

 

Mă duc să mă uit la ”Bufonul Regelui” am început deja să zâmbesc, dar și la gândul că mâine este o altă șansă, o altă zi!

 

☼    ♂     ♀

 

BERBEC  Ai fost pe lista lui Moş Nicolae! Ai primit un cadou! Cu toate că pare că ești în criză de timp, astăzi reuşeşti să te găseşti la locul potrivit şi la momentul indicat, salvând situația. Atenţie la un partener sau “prieten”. Saturn, afectat, indica o indiscretie. Paranoia bine temperată este una dintre cele mai blânde boli ale zodiei, aşa că, probabil că ţi se pare! Supraveghează-ţi regimul alimentar, nu bea băuturi foarte reci şi vei reuşi să eviţi răceala și viroza. Oricum, ştii că ai alergie la prostie, aşa că nu intra în discuţii inutile. Lumea este aşa cum este şi nu o s-o faci tu mai bună, sau mai inteligentă. Vorba veche spune că cel mai deştept cedează.

 

TAUR În jungla de beton în care trăiești sunt capcane la tot pasul. Naivitatea ta de Taur duios te face să fii uneori păcălit. Astăzi trebuie să fii foarte atent la propunerile care ți se fac. Astăzi aspectele generale ale horoscopului tău tranzitat arată că preocuparea ta majoră este să menţii „status quo”  –  poate este vorba de o situaţie sau o pozitie actuală care te avantajează. Ai multe de terminat, dar şi unele inexactităţi din trecut te bântuie şi te întrebi de ce ţi se întâmplă tocmai ţie. Lasă totul în trecut, nu-ţi mai bate capul degeaba. Oricum, pretenţiile celor din anturajul tău prezent şi trecut sunt cam mari… Fii mai strâns la pungă şi mai calculat în tot ceea ce înseamnă cheltuială, consum, aruncatul cu banii!

 

GEMENI Oare praful de pușcă nu este un amestec? Amestecul de băuturi, dar și de oameni diferiți, pare a fi periculos. Astăzi încearcă să nu te amesteci cu cei care nu sunt ca tine. După o perioadă nu prea bună ai, în sfârşit, o zodie fastă. Realizări mici, însă pline de bucurii. Te vei simţi foarte bine citind o carte sau vizionând un film bun, asta acasă, târziu. Păstrează-ţi calmul în discuţiile cu colegii, partenerii sau cu cei dragi.  Fii la obiect în ceea ce afirmi. Evita divagaţiile şi comparaţiile care nu fac decât să te încurce. Transformări în bine, la serviciu şi acasă.  Atenţie mărită la sfârşitul zilei când sănătatea îţi este pusă la încercare, mai ales din cauza oboselii.

 

RAC Eşti mulţumit pentru că Moş Nicolae a trecut pe la ghetele tale! În limite acceptabile şi decente, astăzi poți să reușești în mai tot ce faci, deoarece ai o configurație favorabilă. Succese aproape neaşteptate în carieră sau în familie. Cu toate că un mic incident întunecă imaginea generală, astrele îţi sunt favorabile. Poate este vorba de recunoaşterea unor eforturi trecute. Magnetismul personal este în creştere. O persoană influentă, semn de foc, probabil Leu, Berbec sau Sagetator,  te va ajuta. Astăzi este o perioadă splendidă ca să începi proiecte noi, să legi noi prietenii. Nu te lăsa impresionat(a) de ceea ce se discută. Investeşte în relaţii de afaceri şi în dragoste.

 

LEU O zi norocoasă, care trece repede, așa cum sunt lucrurile bune. Îndreaptă-ți atenția către profesia sau meseria ta. Cere ce ți se cuvine.  Dar nu uita familia, prietenii, cei dragi, în general! Împărtăşeşte-i şi pe ei din norocul tău! Spiritul gregar şi „conducerea colectivă” nu au făcut parte niciodată din opţiunile tale. Poate fi o perioadă favorabilă şi odihnitoare, pentru un procent din feline.  Cum am spus în repetate rânduri: nu da şi nu lua bani cu împrumut, astrele nu  favorizează speculatiile financiare. Cu dragostea stai ceva mai bine decât în mod obişnuit, asta nu înseamnă că pe total stai excelent.

 

FECIOARĂ Cu Mercur bine aspectat, chiar retrograd, conjunctura te avantajeză ca să fii elocvent. Astăzi poți să obții ceva important de la o persoană din anturaj, dacă reușești să aduci suficiente argumente logice. Totul este posibil, dar nu orice este permis! Aşă că nu mai râde ca la poarta nouă ci apucă-te de treabă. Poate fi şi o periodă de meditatie şi acumulări. O serie de evenimente te vor obliga la o analiză  aprofundată. Noi evenimente sau propuneri vor face perioada interesantă. Nu trebuie să neglijezi propriul confort nervos – o activitate prea tumultoasă  face să nu obţi rezultatul dorit. Invata sa te relaxezi sa te odihnesti, sa-ti „incarci bateriile”.

 

BALANŢĂ Un Geamăn sau un Leu, sau alte persoane din semne de aer și foc te pot ajuta decisiv. Este bine să nu te bazezi astăzi pe nativii născuţi în semne de apă și mai ales pe cei de pământ. Zi dedicată in special rezolvarii problemelor personale. Dragostea este bine aspectata. Schimbări în bine, la şcoala, la serviciu şi în dragoste. O veste, in a doua parte a intervalului, iti  face mare plăcere.  Este indicat să dai mai multă atenţie problemelor de familie, ale anturajului apropiat. Nu discuta în contradictoriu cu cei dragi, poți constata că sunt bine intenţionaţi.

 

SCORPION  Stelele îți sunt favorabile. Mai ales dimineața, când se pare că ai capul limpede și ești gata să iei hotărâri inspirate. Atenția ta se îndreaptă către o situație mai veche, importantă. În cursul dimineţii evită disensiunile, mai ales dacă discuţi cu mai mulţi oameni, un colectiv de oameni. Nu da ocazia formării unor opinii colective. Foloseste cu isteţime resursele pe care le ai. Se apropie un termen, un prag, si vei avea nevoie de toate resursele tale. Te simti mai tot timpul obosit si plictisit. Nimic din ce a fost nu mai este! Dar amintirea lucrurilor bine făcute şi a trăirilor puternice nu te părăseşte. Ai un prilej sa refaci miracolul.

 

SĂGETĂTOR La mulţi ani! Sigur, dacă este ziua ta… Poate că este ziua ta de naştere, sau onomastica. Fă cinste tuturor, iar dacă nu este ziua ta, ia parte cu entuziasm la sărbătorirea de Sf. Nicolae. Bucuriile şi distracţiile sunt aşa de rare! Transforma “încăpăţânarea” ta proverbială în tenacitate şi termină proiectele pe care le-ai început. Fii pragmatic. Analizează cu atenţie şi dă curs deciziilor profitabile. Sufletul tău bun te împinge spre compromisuri. Este şi aşa bine, fii generos cu cine merită. 

 

CAPRICORN Astăzi ai un fel de îndemânare în a spune lucruri cum trebuie, exact cui trebuie. Comunicarea nu este punctual tău forte, dar azi ești inspirat. Poate pentru că Sf. Nicolae te protejează! Lucruri aproape fără importanta, detalii cotidiene iti vor arata ca esti un norocos si un rasfatat al cursei vietii. Totuşi, e un mare haos pe cerul horoscopului tau. Lasă totul în urma ta spune Pluton, maestrul regenerării, prezent la tine în zodie cam o generaţie, începe să trăieşti cu adevărat şi transformă-ţi pasiunea în profesie. Pentru că tu nu poţi să faci ceva dacă nu-ţi place cu adevărat. Nevoia imperioasă să fii în armonie cu anturajul, cu mediul, cu lumea te conduce către concluzia că totul are o legătură şi că vrei să faci parte din ceva important şi permanent. Indraznește si așa poți reuşi! 

 

VĂRSĂTOR Ideile tale pot fi de mare folos astăzi, uneori viziunea ta “utopică” aduce succes. O zi de sărbătoare, plăcută şi interesantă. Seară deosebită în compania celor dragi, poate la un spectacol. O dimineaţă foarte dinamică, cu multe întâlniri în care se discută din nou despre vechi proiecte şi idei. Discuţii, în general sterile. Trebui să-ţi temperezi gama simţămintelor pentru că eşti într-o perioadă de hipersensibilitate. Lasă orice decizie privind locul de muncă, sau programul de sărbători, pentru săptămâna viitoare.

 

PEŞTI Îţi plac sărbătorile şi zâmbeşti cu tot sufletul la gândul că se apropie Crăciunul. Azi participi cu multă veselie şi implicare la petrecerea organizată de o alianţă de Nicolae şi Nicolete. Simţi un oarecare grad de exaltare în preajma sărbătorilor religioase. Dacă vrei să găseşti o căsuţă şic, sau un apartament pe cinste, acum este momentul. Pe total, ziua este o perioadă pentru reflecţii calme şi meditaţii liniştite şi puţină distracţie în mijlocul acestei… activităţi susţinute. Nu este o perioada foarte favorabila calatoriilor sau schimbarilor majore. Este un timp de reincarcare a bateriilor, in care confortul şi  modul de viaţă românesc iti fac bine şi te fac să priveşti viitorul cu speranţă.

 

horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop   horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar putea interesa și: