HOROSCOP  Pe 25 august s-au născut Ivan cel Groaznic, Leonard Bernstein, Sean Connery, Claudia Schiffer, Nikolaus Lenau, Lucia Sturdza Bulandra, Sebastian Papaiani, Camil Baltazar.

 

În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Bartolomeu şi Tit.

HOROSCOP Tradiţional, în "Kalendar" pe 25 august sunt Vârtolomeii. Din ziua aceasta începând, cucul nu mai cântă! „Findcă-i vorba de „întoarcere” şi numele Vârtolomei aduce aminte de (în)vârtire, poporul zice: se „suce” ziua, ca puiul în găoace, dă ziua înapoi şi creşte noaptea.” (Antoaneta Olteanu, CPR, 2001, pagina 379.)

 

În vechime şi până prin preajma războiului, ziua se ţinea cu stricteţe evitându-se tot ce se învârtea, oscila, sau avea mişcare circulară. Până şi mămăliga nu se făcea, pentru că trebuia să fie învârtită cu făcăleţul. Nerespectarea interdicţiilor atrăgea represalii foarte neplăcute – erai „ameţit” şi „dus cu capul”.

 

Buni observatori ai naturii, excelenţi astronomi, agatârşii, geto-dacii şi mai târziu, românii vechi, au constatat că marea navă cosmică pe care suntem îmbarcaţi cu toţii, Terra, nu are o viteză constantă, ci viteza oscilează, se „întoarce”.  În medie, în spaţiu, ne deplasăm cu viteză medie teribilă de 38 de kilometri pe… secundă, uneori chiar cu 64 de kilometri pe secundă. Numai Dumnezeu ştie unde mergem!

 

 

HOROSCOP O notă specială pentru marea doamnă, regina teatrului românesc, care a fost Lucia Sturdza-Bulandra, pe care o pomenim astăzi, 25 august. Am văzut-o, copil fiind, în rolul Amandei Wingfield din "Menajeria de sticlă". La Teatrul Municipal, sala Filimon Sârbu, i se spunea sala Icoanei, astăzi Teatrul Bulandra, sala Toma Caragiu.

 

Ceea ce îmi amintesc cu precizie, este că, la sfârșit, după ce aplauzele au contenit, după minute şi minute, o mare parte din public a rămas pe loc. Au ieşit din sală cei care nu ştiau, câţiva doar. Apoi, după vreo zece minute a venit portarul teatrului şi a tras cortinele de catifea de la ieşirea din sală şi lumea a plecat acasă.

 

Neegalata artistă, la cei 87 de ani ai săi se deplasa greu, în baston, penibil, era ajutată, mai mult purtată pe sus! "Mergeţi-mă!" comanda boieroaica, cu un inegalabil umor, parafrazând alt personaj din teatru. Dar nu dorea să fie văzută în halul acela de "Tout Bucarest" de prietenii şi studenţii ei. Aşa că publicul aştepta până când marea artistă părăsea teatrul şi era urcată cu greutate în maşină! Era încă un gest de preţuire din partea unui public cultivat şi civilizat, oameni cu şapte ani de acasă şi şcoală adevărată, făcută între cele două războaie.

Doamne, îţi mulţumesc că am avut ce vedea în lumea asta! Bucureştii anilor 50’ şi 60’, Parisul anilor 70’, Londra din 1979 şi apoi… jumătate din lume, în cincisprezece ani!

 

HOROSCOP  Ceea ce nu pot să spun despre ziua de astăzi, adică să-i mulțumesc Domnului pentru ea. În special nu pot să mulțumesc pentru nefericiții din presa românească, care, știu ei, mai înainte, de la o ghicitoare din Ferentari de ce a venit președintele Emmanuel Macron în România. I-ați citit, i-ați văzut pe ecranele televizoarelor. Infatuați și ridicoli făceau politică internațională.

De aceea nu am televizor, mă jignește și mă îmbolnăvește stupiditatea emisă de orice canal de televiziune românesc. Nu că cele străine ar fi mai elevate, dar măcar nu înțeleg ce transmite Duna, de exemplu.

Mă uit la televizor odată pe an, de Anul Nou pe TV5 la cabaretul franțuzesc. Atât.

 

HOROSCOP  Dar, am alte surse de informare, mult mai multe și mai de încredere. De exemplu am asistat, de la distanță, din Pustnicie, prin intermediul tehnologie moderne, la discursul președintelui Emmanuel Macron, de la Ambsada Franței în fața cetățenilor francezi din România, a expaților. Acolo a spus pentru ce a venit în România, pentru că le-a cerut sprijinul cetățenilor francezi pe care îi conduce și îi reprezintă.

Este vorba de o întreagă strategie europeană, Dumnezeu să-l țină pe președintele Emmanuel Macron și să-l apere! Rescrierea unor norme europene privind piața muncii. Pe noi, românii, și pe rudele și prietenii noștri care lucrează ca niște sclavi peste tot în Europa, ne privește direct.

Până în prezent domnul Macron a reușit să ia acordul Germaniei, Cehiei, Poloniei și a mai multor țări europene. Acordul României este, poate, foarte important pentru președintele francez, pentru că România a exportat procentual cea mai numeroasă forță de muncă în Occident, în Franța, de exemplu. Cunosc mulți ingineri, maiștri și muncitori înalt calificați care lucrează în construcțiile navale, sau în sistemul energetic, în hexagon. Fac treabă foarte bună, dar sunt plătiți nici pe jumătate cât este plătit un cetățean francez.

Președintele Emmanuel Macron, a spus în discursul său de ieri la Ambasada Franței că este ”concurență neloială” și că un român trebuie plătit la fel ca un francez, dacă face aceiași treabă.

HOROSCOP Good news! Da și nu. Această politică a muncii care va deveni, probabil, paneuropeană ascunde multe aspecte. În primul rând oferă șanse și venituri egale celor bine pregătiți. În al doilea rând cresc taxele și impozitele la stat și se reduc profiturile oneroase. Crește calitatea produselor și performanțele serviciilor. If you pay peanuts you get monkeys! Și să fim drepți, este plină Europa de maimuțe…

Mai este un aspect. Această politică a muncii va aduce cetățeni francezi în locul altor cetățeni europeni, dacă salariile vor fi egalizate. Este un piston care va împinge, înapoi, în țările de origine, o parte din cei care muncesc acum în Occident. Ceea ce nu este rău, guvernul român se plângea că nu există forță de muncă și că trebuie să primim musulmani. Ca să afle și miniștrii, numai 3,1% din milioanele de musulmani au un loc stabil de muncă, pentru că și-au exprimat dorința ca să muncească. Ceilalți…

HOROSCOP  Și ce se va întâmpla cu acești paraziți în Europa muncitoare a președintelui Macron? Simplu, vor respecta legea sau se vor întorce de unde au venit!

Politica muncii a președintelui Emmanuel Macron deschide poarta integrării musulmanilor, singura soluție pentru o coexistență pașnică. La drepturi și salarii egale, dar și la o muncă egală, nimeni nu poate obiecta, nici cei de stânga, aliații musulmanilor.

HOROSCOP  O prietenă din Elveția, care are 17 cabinete de cosmetică și case de modă, apreciază că doamna Carmen Iohannis a făcut mari progrese în ceea ce privește reprezentarea, moda. Totuși o sfătuiește ca în prezența unei doamne ospete minionă și care adoptă stilul clasic, mica mea rochie de culoare închisă, să adopte și ea o ținută corespunzătoare. Să evite fustele-clopot cu pliuri, spune corespondenta mea din Elveția, în favoarea unei rochii clasice, fără decupaje și alte accesorii, care sunt pentru femeile de rang inferior. Simplu și clasic caracterizează locul unde se găsește acum domna Carmen Johannis!

Nu mă pricep la modă absolut deloc, doar la moda pentru cățelușe. Anul acesta se poartă curelușe, zgărduțe, galbene!

Fiind ziua de naștere a scoțianului Sean Connery, să-i spunem La Mulți Ani! – nu pot să nu văd un James Bond, el l-a jucat primul și cel mai bine!

HOROSCOP  Apoi o s-o visez pe Vineri, noaptea trecută m-am cerat cu ea și nu este bine să te cerți cu propria moarte, mai ales dacă este o fată frumoasă și tânără, îmi spune Cornelius Agrippa von Nettesheim în ”De Occulta Philosophia”.

Mă întreb ce o să se întâmple cu aceste zeci de mii de cărți după înălțarea mea, cărți bune, frumoase, inteligente, de familie bună? Bună întrebare!

Dar trebuie să mai lăsăm și altora moștenire treburile noastre, doar mâine este, în definitiv, mereu, o altă zi!

                                 

                                                     ⃰    ⃰    ⃰

 

HOROSCOP

BERBEC  Trebuie să aştepţi momentul favorabil, problemele delicate cu care te confrunţi azi te împiedică să reacţionezi rapid. Eşti „îngheţat în proiect”, dar încă te încadrezi în termene! Dimineaţa este densă şi aglomerată, dar eşti optimist şi motivat în ceea ce faci. Primeşti un premiu pentru atitudinea ta pozitivă: o veste bună, mai pe seară. Şi poate şi un film bun. Astăzi trebuie sa dai curs incapăţânării care te caracterizeaza. Incăpăţânare care bine investita se numeste tenacitate şi va aduce in viitor dividente foarte frumoase. Spirituale sau materiale, depinde in ce investesti. In nici un caz sa nu fii zgarcit(ă), patima care te apuca când nu trebuie!

 

HOROSCOP

 

TAUR   Eşti în formă, dar trebuie să eviţi excesele, în special efortul fizic. Intuiţia ta a fost corectă, bănuielile tale se confirmă. E momentul să te hotărăşti şi să pui punct nesiguranţei! Astăzi se pare că ai una dintre cele mai favorabile zile ale săptămânii, doar este ultima zi de lucru, în care te bucuri de sănătate şi eşti vesel şi cu zâmbetul pe buze, aparent fără vreun motiv evident, sau o logică. Totuşi, disciplina lucrului făcut bine, cizelat, (încăpăţânarea la unii) inerentă zodiei – pentru că ţie îţi place frumosul – te ajută să-ţi ordonezi simţămintele şi planurile. Nu te grăbi, dar nici nu refuza. O atitudine inteligentă poate aduce mai multe informaţii la suprafaţă, aşa încât decizia ta să fie justă.

 

HOROSCOP

 

GEMENI  Nu-i copleşi pe cei din jur, nu-ţi impune astăzi părerile cu orice preţ, chiar dacă ai dreptate. Anumite informaţii te descurajeză, dar, cu puţin bun simţ şi noroc, o s-o scoţi la capat! Astăzi vezi cu ochi noi pe cei din jurul tău. Trebuie să faci o pauză, să te odihneşti şi mai ales să modifici comportamentul tau. Fii mai grijuliu şi cu regimul alimentar. Adică să mănânci mai puţin şi în mai multe mese, la ore fixe. Astăzi nu te intalni cu persoane pe care nu poti sa le suferi. Esti intr-o criza de sinceritate, de fapt putin iti pasa de mutrele lor pretenţioase, si lucrul asta este evident pentru toată lumea. Dacă chiar vrei să înfurii un mitocan, trebuie să nu-l iei în serios!

 

HOROSCOP

 

RAC   Vinerea – cumpărături săptămânale, încearcă să cumperi direct de la producător. Nu interveni inutil, lasă-i pe cei din jurul tău să ia atitudine, vei vedea că şi ei au idei bune! Efortul din ultimul timp şi oboseala cronică se fac simţite astăzi.  Redu ritmul activităţii, fă un armistiţiu cu timpul şi ocupă-te de arte, de dans, de activităţi plăcute care te încântă, sigur, după program, doar este vineri. Limitează-te la activităţile de rutină şi la oamenii pe care îi cunoşti foarte bine. Trebuie să fii înţelegător şi diplomat, să arăţi consideraţie şi spirit de cooperare, ca să poţi să progresezi, să te caţeri pe reduta societăţii înalte. Perioada iti este favorabilă, mai ales în afirmarea propriei personalităţi. Nu-ti face griji, viitorul iti este favorabil.

 

HOROSCOP

     

 

LEU   Îţi faci un bilanţ al verii, pe cale să spună „la revedere”! Nu e rău, dar nici excelent. În această zi de vineri gândește-te cum să te pregăteşti mai bine şi mai ieftin pentru sezonul rece. Astăzi te simţi chiar bine, pentru că pari a fi în relativă siguranţă, iar evenimentele care te privesc sunt previzibile. Atâta vreme cât te simţi bine, nu schimba nimic din rutina vieţii! O perioada buna, pe care o meriţi. Metodic si cu geniul “descurcatului” cum eşti – ai certe calitati pe care perioada aceasta de timp, ziua de astăzi le pune in valoare. Daca cauţi un loc nou de distracție, sau ceva mai bun, atunci ai toate sansele să le gaseşti in următoarea perioada, în weekendul care începe astăzi.

 

HOROSCOP

 

 

FECIOARĂ    O zi de vineri care seamănă cu altă zi de vineri, în care rutina activităţilor obişnuite devine monotonă şi cu o impresie ciudată de “déjà vu”. Du-te la cumpărături, un catharsis consumist. După orele de serviciu, care trec repede, trebuie să faci puţin sport afară sau la sală, masaj şi sauna. Trebuie, periodic, să “încălzeşti maşinăria”. Ai grijă de corpul tău şi el te va servi cât poate mai bine! Nu uita că nu ai un suflet, eşti un suflet care are un corp! Fă-ţi puţină reclamă în anturaj, că nu strică. Dimineaţa, nu trebuie să schimbi nimic din ceea ce ai de gând să faci, urmeaza-ti planurile ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic.

 

HOROSCOP

 

BALANŢĂ   Astăzi, de bine, de rău, reuşeşti să faci faţă cu succes problemelor cotidiene. Mai trece o zi, mai înregistrezi un succes, sau o pierdere, la contabilitatea consolidată a destinului tău. Comunicarea nu este punctual tău forte, dar astăzi eşti avantajat! Prea multe veşti negative, prea multe eşecuri, tragi tu concluzia veştilor din presă. Nu e adevărat, lumea este aşa cum o priveşti, nici mai rea, nici mai bună. Ocupă-te de problemele tale! Anumite indiscretii şi soapte pe furis te fac sa tragi concluzia ca in calea succesului sta numai „look-ul” tau. Schimbă-l, adica coafura, îmbrăcămintea, sau lasă-ţi barbă, după sex şi putinţă, dacă asta te face să te simţi altfel, poate mai bine in propria piele.

 

HOROSCOP

 

 

SCORPION   Te surprinde atitudinea şi acţiunile unor persoane din jurul tău. Este greu să înţelegi şi nu găseşti nicio explicaţie logică. Motivul universal, banul, nu e în discuţie. Mister… chiar aşa? Dedică ziua lucrurilor obişnuite şi mai ales nu începe vreo nouă relaţie sentimentală. Evită incidentele domestice şi nu supralicita in discutiile cu anturajul apropiat. Nu lua decizii importante în această perioadă. Veşti bune de departe. Astrele te favorizează, totuşi, în domeniile legate de lege şi proprietate. Trebuie sa dai dovadă de tarie de caracter şi să-ţi impui punctul de vedere, de cate ori ştii cu siguranţă că ai dreptate!

 

HOROSCOP

 

SĂGETĂTOR   Te simţi obosit. Toate s-au strâns acum pe capul tău. Oferă-ţi o ciocolată, ea activează serotonina, zâmbeşte, ţine capul sus şi respiră adânc. Viaţa nu ia prizonieri, trebuie să reuşeşti! Nu te grăbi, nu fii nerăbdător, toate se întâmplă la timpul lor. Nu există urgenţe absolute, decât la spitalul de urgenţă. În rest sunt convenţii şi închipuiri. Nu te forţa inutil şi păgubos! Un eveniment îţi reţine atenţia. Analiza ta este încă odată justă, trebuie să-i dai curs, aşteaptă, însă, momentul favorabil. Finalizezi, în sfârșit, dimineaţa, în condiţii bune, o parte din problemele care ti-au dat atâta bătaie de cap. Bravo! Fără să forţezi păgubos, fără să intri la uzură!

 

HOROSCOP

 

CAPRICORN    Azi ai mare grijă de imaginea ta publică. Nu e vorba doar de cosmetică şi tratamente de întreţinere, dar, mai ales, de modul cum te exprimi, verbal şi nonverbal, în relaţiile tale sociale! Trebuie sa fii foarte atent la cheltuielile facute aiurea si cu gândul în altă parte. Cel mai bine ar fi sa ieşi în oras fără bani si carti de credit. O să faci o surpriză neplăcută hoţilor de buzunare! Plimbă-te, nu cheltui! Ultima parte a segmentului de timp, pe seară, are o componentă neliniştitoare, din cauza influenţei Lunii. Iţi faci griji, de fapt fără motiv, pentru ca intotdeauna te-ai descurcat. Mai ales când eşti cu spatele la zid, când nu prea ai soluţii şi nimeni nu te ajută.

 

HOROSCOP

 

VĂRSĂTOR    Zi favorabilă, în sensul că dacă te limitezi la activităţile obişnuite, de rutină, nu ai nicio surpriză neplăcută. O situaţie te îngrijorează, dar astăzi poţi afla un mod de rezolvare. Dedică ziua lucrurilor obişnuite şi mai ales nu începe să-ţi plângi de milă. Este inutil! Sănătatea nu iţi este afectată, dar este bine să fii prudent. În această perioadă trebuie să dai dovadă de o oarecare hotărîre în ceea ce spui şi mai ales în ceea ce faci.  Este cazul să nu mai fii aşa de încordat(ă) şi tensionat(ă).  Relaxeaza-te şi încerca să nu mai porti de grijă altora, mai ales că, până la urmă, mai mult îi încurci decât îi ajuți.

 

HOROSCOP

 

PEŞTI   Peştii sunt greu de prins, greu de convins! Nu amâna, îţi poate scapa situaţia de sub control. Pregăteşte-te, ai unele termene, obstacole, praguri de trecut. Prevenit, înseamnă pregătit! Azi poţi ataca cu succes problemle materiale, cele urgente, cotidiene. Este un prilej bun pentru ultimele, poate, cumpărături de vară. Cumpără acum, mâine e mai scump! Poate o mică supărare, dar pe total ziua de azi iti este favorabilă. Vorbe şi bârfe, dar nu trebuie să le dai nicio importanţă. Ia, din timp, masurile care se impun, ca sa nu intri in criză de timp. Stabileşte clar un program, o foaie de parcurs şi așa poți evita eşecurile.

 

 

HOROSCOP                          END