”De ce sunt 12 zodii și nu 13, sau 14, dom’ profesor? De ce sunt planetele retrograde?” Horoscop
Editura Evenimentul si Capital

”De ce sunt 12 zodii și nu 13, sau 14, dom’ profesor? De ce sunt planetele retrograde?” Horoscop

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 9288 Vizualizari

Horoscop Din cauza unor fenomene de imperfecţie a rotaţiei terestre, un fel de efect de titirez, fenomenele de precesie şi nutaţie, ei bine, aceste fenomene de mecanică cerească fac ca punctul vernal, al echinocţiului de primăvară, când Soarele, pe calea lui, pe ecliptică, taie ecuatorul celest, să facă un înconjor total la sferei cereşti în aproximativ 26.000 de ani. Adică punctul vernal trece prin proiecția pe toate constelaţiile, iar Polul Nord, axa, face un mic cercuşor pe cer. Peste o mie de ani Steaua Polară nu o să mai indice Nordul, ci altă stea.

Horoscop Pe 12 mai s-au născut: Florance Nightingale, Katherine Hepburn, Gabriel Faure, Emilio Estevez, Aurelian Andreescu, Dumitru Fărcaş, Jolt Kerestley, Constantin Ciopraga. Pe 13 mai s-au născut Maria Tereza, Joe louis, Daphne du Maurier, Alphonse Daudet, Roger Zelazny, Ludovic Spiess, Ileana Popovici, Mircea Ciobanu.

Horoscop În calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii: Ioan Valahul, Epifanie al Ciprului şi Gherman, patriarhul Constantinopolului, iar pe 13 mai, sunt Sfinţii: Sergie Mărturisitorul şi Glicheria.

Acest weekend nu este o perioadă prea fericită, ar trebui aboradat cu multă prudență și fără niciun risc.

Horoscop Tradiţional, în ”Kalendar”, 12 mai este “sărbătoarea uitată”, Harmanul Viermilor. Sf. Gherman, divinitate complexă, patron al grindinei, al ploilor mari, distructive, al animalelor mici, al gângăniilor şi al viermuitoarelor – trebuie cinstit cum se cuvine! (Olteanu).

Dragi lupi, padawani și hobbiți, mă întrebați multe lucruri, câte sunt în lună și în stele! Dar, mai mulți dintre domniile voastre m-au întrebat despre numărul zodiilor și planetele retrograde. Așa că ascult și mă supun, vorba jinn-ului din sticlă!

Horoscop Adevărul despre zodii şi constelaţii l-am spus de mai multe ori. Îl mai spun odată. La începutul istoriei omenirii, în Sumer, acum şase mii de ani, astrologia era prima religie şi cea mai înaintată ştiinţă. Preoţii observau cerul şi interpretau conjunctura astrologică ca fiind voinţa zeilor, interpretare pe care o comunicau regilor şi poporului. Planetele vizibile, Soarele şi Luna, erau considerate zeii respectivi, alteori, doar ochii zeilor, mai târziu reprezentarea zeilor respectivi.

Astrologia era, pe atunci, un factor de putere. Cel mai important factor politic, științofic, social şi administrativ. Amănunte găsiţi în celebrul volum, tradus în limba română, “La început a fost Sumerul”, autor Vojtech Zamarovský. Astrologia a dat calendarul, împărţirea timpului în luni-zodii, 12 la număr, zile de 12 ore şi nopţi tot de 12 ore, ora, minutul...

Horoscop Timp de nouă sute de ani preoţii sumerieni, akkadieni şi babilonieni au studiat caracterul, felul de a se comporta a oamenilor, calitățile și defectele lor, în funcție de data nașterii. Ca să lege timpul de conducerea oamenilor, să ştie calităţile şi slăbiciunile lor, în funcţie de data naşterii. Au ajuns la concluzia că omenirea se poate împărţi în 12 tipuri de oameni. Unii rapizi, alţii calculaţi, unii vorbăreţi, alţii tăcuţi, unii uşor de convins, alţii mai greu...

Au observat că anotimpurile, momentul naşterii oamenilor era foarte important. Savanţii-preoţi au tras concluzia, că, în cursul unui an calanderistic, cei care se aseamănă în unele privinţe, sunt născuţi cam în acelaşi timp. Au motivat acest lucru prin poziţia Soarelui şi lungimea zilei, dar şi a anotimpului. Soarele, care a dat viaţa pe Pământ şi a fost considerat de multe culturi zeul principal.

Horoscop Segmentele de timp ale celor 12 tipuri de oameni au fost numite zodii, o lungime de tip terestră de aproximativ 30 de zile. Ele încep, zodiile, cu echinocţiul de primăvară, în prezent la 20 martie. Sigur, sunt 365 de zile şi o pătrime într-un an şi 360 de grade ale zodiacului. Sunt tabele de corespondenţă, nu aveţi grijă, Pământul nu are aceiaşi viteză pe elipsa lui de revoluţie în jurul Soarelui.

La început, oamenii nu aveau ceasuri, nici măcar un Rollex pentru rege, aşa că timpul se stabilea prin observaţia directă a Soarelui, Lunii şi a stelelor. Ca să le fie mai uşor, ca tehnică mnemotehnică, au botezat 12 constelaţii de pe ecliptică, drumul Soarelui pe cer, cu numele zodiilor. Deci, constelaţiile au primit nume de la zodii, nu invers. Aşa a apărut zodiacul, cerc de animale, pentru că în varianta de acum cinci-şase mii de ani zodiile purtau numai nume de animale. În alte sisteme astrologice de pe alte continente sunt alte zodii și deci, alte constelații. Aceasta demonstrează că zodiile primează, nu constelațiile. Omul nu trăiește în cer, ci pe Pământ!

Horoscop Din cauza unor fenomene de imperfecţie a rotaţiei terestre, un fel de efect de titirez, fenomenele de precesie şi nutaţie, ei bine, aceste fenomene de mecanică cerească fac ca punctul vernal, al echinocţiului de primăvară, când Soarele, pe calea lui, pe ecliptică, taie ecuatorul celest, să facă un înconjor total la sferei cereşti în aproximativ 26.000 de ani. Adică punctul vernal trece prin toate constelaţiile, iar Polul Nord, axa, face un mic cercuşor pe cer. Peste o mie de ani Steaua Polară nu o să mai indice Nordul, ci altă stea.

Zodiile, la început aveau numai nume de animale. Nu se mai ştie care erau. Numele actuale ale zodiilor au fost stabilite în perioada elenistică, iar în scris, de Claudius Ptolemeus din Alexandria în secolul I, în ale sale celebre “Tetrabiblos”, patru cărţi de astrologie.

Horoscop În drumul său pe cer, pe ecliptică, Soarele trece prin 14 constelaţii. Dar pentru că s-au stabilit numai 12 tipuri de oameni, constelaţiile Ophiccus şi Balena nu au devenit repere zodiacale. Pe de altă parte zodiile sunt fructul Pământului, oamenii trăiesc pe Pământ şi sunt supuşi timpului stabilit de revoluţia şi rotaţia Pământului.

Cu corecţiile periodice, timpul este cel care este important. Astrologia este studiul timpului şi al umanităţii, în conexiune, este o ştiinţă aplicată, socială și statistică. De constelaţii şi descrierea fenomenelor cereşti se ocupă cu multă glorie şi competenţă, astronomia. Să nu amestecăm lucrurile!

Horoscop Povestea cu a 13-a zodie a fost și este șarlatania stimabilul Walter Berg. M-am hotărât că nu trebuie să mai scriu despre el. Îi dau prea multă importanţă şi asta şi urmăreşte, atragerea atenţiei. Este foarte bun în asta, s-a şi îmbogăţit vânzând minciuni astrologice în Japonia cu a 13-a zodie inventată de el. Pe scurt şi cu asta termin cu Walter Berg, pe numele adevărat Barry Parkinson. Ei bine, tipul ăsta dacă trăia în America secolului XIX, ar fi avut o căruţă, un waggon şi ar fi cutreierat oraşele de frontieră vânzând “elixirul tinereţii” şi “crema de coşuri şi pistrui”. Ăsta este omul, un escroc cu pretenţii și atât. Punct!

Horoscop Cât despre planetele retrograde, poate facem și aici puțină lumină. În Universul local, pe aici și până la vreun zece miliarde de ani lumină în jur, preț de multe galaxii, cât am putut noi, oamenii, să cuprindem, domnește mișcarea în sensul acelor de ceasornic. Este o mișcare pozitivă, de înaintare, de expansiune. Cu excepții mici, foarte mici, toate corpurile cerești se mișcă în sensul acelor de ceasornic. Și în Sistemul Solar este la fel. Totuși, oamenii, poate de zeci de mii de ani, au observat că stelele care nu clipesc, planetele, uneori stau una, sau două nopți nemișcate pe cer, apoi o pornesc înapoi, invers.

Este un fenomen de mecanică cerească datorat orbitelor concentrice ale planetelor și ale timpului diferit în care planetele efectuează o revoluție.

Horoscop În astrologie se spune că planetele devin ”retrograde”. Corect ar fi să se spună că au o ”mișcare aparentă retrogradă”. Iar timpul în care parcă stau nemișcate, planetele se spune că sunt în ”stație”. În tabelele de efemeride mișcarea retrogradă a unei planete este notată cu R, iar revenirea la mișcarea directă, cu D. Numai Soarele și Luna nu au mișcare retrogradă. Studiind mișcările retrograde ale planetelor astrologii din secolul al II-lea înainte de Hristos au ajuns la concluzia că Pământul se învârtește în jurul Soarelui. Ei știau din secolul IV, înainte de Hristos, că Pământul este rotund, o imensă sferă. Dar prostimea nu i-a crezut, mai mult i-a invinuit de blasfemie și erezie, așa că astrologii au tăcut din gură și s-au retras în observatoarele lor, în turnurile de fildeș. Dar, știau și mărturie sunt ”Ierarhiile Cerești” lucrare monumentală, parțial pierdută, scrisă de marele matematician (”mathematicus” în acele timpuri însemna astrolog) Hipparchus din Niceea, în secolul II înainte de Hristos.

Horoscop Faptul că o planetă este retrogradă nu este așa de rar, ba din contră. Iată:

Pluton este în mișcare retrogradă o jumătate de an, dintr-un an întreg. Neptun și Uranus sunt în mișcare retrogradă patru-cinci luni pe an. Saturn și Jupiter retrogradează în jur de patru luni pe an. Marte este în mișcare retrogradă circa două luni, odată la doi ani, iar Venus cam 40 de zile la un an și jumătate. Mercur retrogradează cam de trei-patru ori pe ani cu perioade cuprinse între 19 și 23 de zile.

Horoscop Dar ce înseamnă acest lucru? Eu o să vă spun ceea ce știu, în interpretarea astrologiei creștine, clasice științifice, teoria ciclurilor și a conjuncțiilor Saturn-Jupiter, adică zodiac tropic, case egale, cheile papei Urban. Ei bine, bunul papă Urban a lăsat cui trebuie 999 de fraze, sintagme, paragrafe, care constituie ”Corpus Astrologicus”. 777 paragrafe sunt pentru horoscopul nativ și 222 pentru prognoze. Sunt cam o mie două sute de pagini, scrise la un rând. Vă dați seama că nu o să mă apuc să public unul dintre cele mai bine păzite secrete ale Vaticanului, dar pot să amintesc că bunul papă Urban era de părere că mișcarea retrogradă micșorează forța planetei respective și aduce în prim plan trecutul, amintirile, probleme din trecut. Asta-i tot, nu moare nimeni!

Sper că v-am fost de folos cu precizările mele, dacă nu, o să mai revin, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

٭ ٭ ٭

horoscop

BERBEC Sâmbătă poti sa ceri un favor sau o inlesnire de la prieteni sau de la familie, pentru că nu ai nicio secundă liberă! Mici schimbări, o întâlnire care îţi face plăcere şi una nu prea. Începe să se contureze un nou concept sau o nouă idee. Eşti supus la două influenţe importante şi opuse. Evită pe cât posibil discuţiile în contradictoriu pe subiecte de familie. Sâmbătă seara nu trebuie să faci nimic important, numai activitaţile de rutină. Daca eşti alergic la prostie ţine medicamentele la indemană, adică stai acasa, nu iesi in lume. Duminică iti cad cumparaturi, dar nu din orice fel ci cauti ceva deosebit pentru sezonul cald. Sfatul meu: in şi eternul bumbac! Vestile pe care le primesti din presă iti dau o imagine buna asupra situatiei financiare si a rezultatului eforturilor familiei tale. Pentru un procent dintre berbeci: solutia sentimentală pe care o astepţi o sa mai intirzie ceva timp, din cauze "obiective", dar nu-ți face griji, probabil va fi favorabila!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate