Horia Tecău a scris istorie cu racheta la capătul lumii

Horia Tecău a scris istorie cu racheta la capătul lumii

Românul s-a impus, ieri, alături de Bethanie Mattek Sands (SUA), în prima finală de dublu mixt din carieră. Este singurul jucător din România care reuşeşte să iasă campion la Australian Open.

Jucătorul român de tenis Horia Tecău (27 de ani) a cucerit ieri primul titlu de Mare Şlem din carieră. Alături de jucătoarea americană Bethanie Mattek Sands, constănţeanul s-a impus în finala probei de dublu-mixt de la Australian Open, devenind primul reprezentant al României care câştigă o competiţie de o asemenea anvergură din ultimii 34 de ani!

Tecău şi Mattek Sands au învins perechea formată din rusoaica Elena Vesnina şi indianul Leander Paes, cu scorul de 6-3, 5-7, 10-3, cu câteva ore înaintea finalei de simplu masculin, câştigată dramatic de Novak Djokovici în faţa lui Rafael Nadal.

Prima victorie în turneele de Mare Şlem de după anii ’70

Ne puteți urmări și pe Google News

Precedentul succes românesc în turneele de Mare Şlem îi aparţinea Virginiei Ruzici, care la Roland Garros-ul din 1978 a câştigat competiţia de simplu, pe cea de dublu şi a disputat finala în întrecerea de dublu mixt.

Ieri, duetul româno-american a dominat meciul cu duo-ul condus de experimentatul Leander Paes (38 de ani), care are în palmares 27 de finale de Grand Slam în probele de dublu masculin şi dublu mixt.

Un break timpuriu a făcut diferenţa în primul set şi, după ce Horia şi Bethanie au reuşit acelaşi lucru şi în manşa secundă, se părea că meciul nu va avea parte de emoţii.

Vesnina şi Paes au întors setul în favoarea lor şi au împins meciul în "decisiv". Cuplul format din Horia Tecău şi Bethanie Mattek Sands nu a clacat şi a pus punct după punct pe tabelă, care la final indica scorul de 10-3.

Cei doi învingători, care au ajuns să joace împreună deoarece nu şi-au găsit alţi parteneri, vor împărţi un cec în valoare de 135.500 de dolari.

Tecău a fost recompensat şi cu 113,500 de dolari pentru că a ajuns în semifinalele probei de dublu masculin, unde a făcut pereche cu suedezul Robert Lindstedt.

Horia Tecău: "Sper să mai victorii în finală"

După meci, Horia Tecău nu a avut prea mult timp să sărbătorească, grăbindu-se să ajungă la aeroport pentru a lua avionul spre casă.

"Am întâlnit doi jucători foarte puternici. În setul al doilea şi-au schimbat strategia pentru că şi-au dat seama că eram pe cale să câştigăm rapid partida. E un sentiment grozav să câştig primul meu Mare Şlem într-o asemenea manieră", a spus românul, care pierduse precedente două finale, la Wimbledon, în 2010 şi 2011.

Horia a vorbit şi despre dezamăgirea pe care a trăit-o în semifinala pierdută alături de Lindstedt, în faţa fraţilor Bob şi Mike Bryan, cu câteva zile în urmă.

"La Melbourne, am trăit momente extraordinare şi unele mai puţin bune, mai ales când am fost învins în semifinale la dublu masculin, iar câteva ore mai târziu a trebuit să intru din nou pe teren să încerc să ajung în semifinale la dublu mixt. Bethanie m-a ajutat să rămân concentrat şi am reuşit să câştigăm atunci, şi astăzi (n.r. - ieri)", a precizat jucătorul român de tenis, care a depăşit cota de un milion de dolari câştigaţi din sport.

Partenera românului (26 de ani) a povestit amuzată, la conferinţa de presă, cum s-a bucurat Tecău după punctul final: "Nu voia să iasă de pe teren. Cred că dacă mai stătea puţin, veneau cei care asigură securitatea turneului să îl evacueze. Mi-a spus că vrea să rămână acolo".

Cei doi au promis că îşi vor uni rachetele şi la următoarele turnee de Mare Şlem şi că nu vor să se oprească doar la succesul de la Melbourne.

"Va trebui să mai câştigăm cel puţin un trofeu. Acesta e planul", a explicat excentrica jucătoare americană. 181.000 de dolari a câştigat Horia Tecău pentru performanţele de la Australian Open 2012

„La Melbourne, am trăit momente extraordinare şi unele mai puţin bune, mai ales când am fost învins în semifinale la dublu masculin, iar câteva ore mai târziu a  trebuit să intru în teren la dublu mixt. Bethanie m-a ajutat să rămân  concentrat şi am reuşit să câştigăm.” HORIA TECĂU, jucător român de tenis

PARALELĂ

Adi Ungur, în finală la Bucaramanga

În timp ce Horia Tecău se bătea pentru glorie la primul din cele patru turnee de Grand Slam ale anului, Adrian Ungur, jucătorul român de pe locul 116 în ierarhia ATP, se lupta pentru calificarea în ultimul act al competiţiei de la Bucaramanga (Columbia).

În semifinalele turneului challenger dotat cu premii în valoare de doar 35.000 de dolari, Adi Ungur (26 de ani) l-a învins pe capul de serie numărul 2, italianul Paolo Lorenzi, cu scorul de 4-6, 6-3, 6-4.

Spre deosebire de bucureştean, care a refuzat să facă deplasarea până la Melbourne, Lorenzi a fost prezent la Australian Open, însă a prins primul avion înapoi spre casă, pierzând în primul tur în faţa câştigătorului trofeului, sârbul Novak Djokovici.

În ultimul act al întrecerii columbiene, Ungur îl va întâlni pe americanul Wayne Odesnik.