Pe 5 iulie Curtea Constituţională va decide dacă ordonanţa de urgenţă prin care Plenul Senatului va numi preşedintele, vicepreşedinţii şi o parte a consiliului de administraţie al ICR este constituţională.
În cazul în care ordonanţa de urgenţă 27/2012 nu este revocată, întreaga conducere a ICR, inclusiv actualul preşedinte, Horia Roman Patapievici, va demisiona. Această declaraţie vine după ce Prim-ministrul Victor Ponta a spus că nu intenţionează să îl schimbe pe Horia Roman Patapievici de la conducerea ICR şi ordonanţa de urgenţă a fost dată pentru că ICR este o instituţie politizată şi îi lipseşte transparenţa totală în ceea ce priveşte cheltuirea fondurilor publice.
În emisiunea "24 într-o oră", moderată de Luca Niculescu, Patapievici a declarat: "În această situaţie, din punctul de vedere al actualei conduceri avem de-a face cu o lovitură împotriva unei instituţii care şi-a dovedit capacitatea de a promova cultura română şi a gestiona un buget mic. Vom interpreta acest lucru ca pe un atac împotriva unei instituţii româneşti şi ne vom da demisia".
Preşedintele ICR a vorbit şi despre apariţia sa în faţa Comisiei de Cultură din Senat. Atunci, i s-au pus întrebări ostile, spune el: "De ce nu vorbeşti valorilor naţionale?", "De ce ai atitudini anti-româneşti?". Patapievici a adăugat şi că această schimbare ar putea afecta programele institutului.
Decizia Guvernului a atras un val de proteste pornite atât de oameni de cultură din ţară, cât şi de reprezentanţi din străinătate ai breslei. Actuala conducere este susţinută de editori, directori de festival, organizaţii şi asociaţii importante din străinătate. Multe au trimis scrisori deschise către Senat şi prim-ministru prin care acuză aceste schimbări şi susţin că ICR a reuşit să se impună printre institutele culturale din străinătate şi să promoveze cultura română.
Citiţi şi:

  • Guvernul Ponta şi-a ridicat în cap toată intelectualitatea română prin atacul la ICR. Sute de artişti contestă decizia
  • Oameni de cultură din străinătate susţin fosta conducere ICR
  • Scandalul ICR, detaliat în The New York Times
  • Scandalul ICR: Sute de organizaţii din Europa au trimis Guvernului o scrisoare de protest