Hong Kong-ul apără democrația în stradă

Hong Kong-ul apără democrația în stradă

Zeci de mii de protestatari blochează, de câteva zile, străzile de lângă clădirea Guvernului, dar și într-o zonă comercială și rezidențială. Oamenii refuză să plece, în ciuda intervenției forțelor de ordine

Forțele de ordine din Hong Kong s-au re tras, luni, după ce du minică noaptea au avut loc ciocniri cu demonstranții și au folosit bastoane, spray-uri cu piper și gaze lacrimogene, pentru a dispersa mulțimea, 40 de persoane fiind rănite.

Între timp, China a avertizat alte țări să nu sprijine „demonstrațiile ilegale”. Ministerul de Externe de la Beijing a avertizat că respinge orice intervenție străină în problemele sale interne.

Londra, de partea manifestanților

Guvernul de la Londra a cerut, însă, respectarea dreptului de a protesta. „Este important pentru Hong Kong să respecte aceste drepturi și pentru cetățenii săi să le exercite, respectând legea”, a declarat Ministerul britanic de Externe.

În 1898, Marea Britanie a încheiat un tratat cu China, prin care i s-a acordat concesionarea pe 99 de ani a insulei și a câtorva zone din jur. Hong Kong (cu o populație de 7 milioane de locuitori) a devenit o mare metropolă, unul dintre cele mai mari porturi din lume, centru comercial și financiar important.

Protestatarii, studenți și suporteri ai mișcării prodemocrație Occupy Central, sunt nemulțumiți de planurile Beijingului de a avea drept de veto în ceea ce privește candidații la alegerile pentru viitorul șef al Executivului local din Hong Kong, în 2017.

Mișcarea de protest este văzută ca o manifestație împotriva creșterii influenței Partidului Comunist Chinez asupra conducerii regiunii administrative cu regim special Hong Kong, retrocedat de către britanici chinezilor în 2007, sub formula „o țară, două sisteme”.

Transporturile și comerțul, afectate

Hong Kong-ul a anulat tradiționalele focuri de artificii din 1 Octombrie, Ziua Națională, din cauza demonstrațiilor.

Potrivit Departamentului pentru Transporturi, peste 200 de linii de autobuz și tramvai au fost suspendate sau deviate de la ruta lor obișnuită, iar unele stații de metrou sunt închise din cauza baricadelor ridicate de protestatari. În Mongkok, unul dintre cartierele cele mai dens populate ale fostei colonii britanice, băncile, magazinele de bijuterii și cele de îmbrăcăminte au rămas închise după manifestațiile de duminică. Școlile au rămas și ele închise, iar Inspectoratul școlar i-a invitat pe părinți „să facă din securitate prioritatea lor nr. 1”.

Conform Autorității Monetare din Hong Kong, 17 bănci au fost constrânse să-și închidă 29 de filiale în oraș.

Circa 80 de persoane au fost arestate duminică, după cele 70 reținute în cursul zilei de sâmbătă.

Guvernul local a anunțat anularea tuturor reuniunilor prevăzute la Consiliul Legislativ, după ce clădirile care adăpostesc Consiliul și Guvernul au devenit un punct de raliere major pentru manifestanți.