Hiroshima: 69 de ani de când Enola Gay a lansat prima bombă ATOMICĂ din istorie | VIDEO

Hiroshima: 69 de ani de când Enola Gay a lansat prima bombă ATOMICĂ din istorie | VIDEO

Hiroshima comemorează 69 de ani de la lansarea primei bombe atomice din istorie.

Zeci de mii de persoane s-au reunit miercuri dumineaţa la Hiroshima pentru a marca 69 de ani de la lansarea primei bombe atomice din istorie, care a devastat acest oraş din vestul Japoniei. Câţiva supravieţuitori, rude ale victimelor, oficiali guvernamentali şi delegaţii străine au respectat un moment de reculegere la ora 08.15 (02.15 ora României), ora la care, la 6 august 1945, bombardierul american Enola Gay a lansat bomba ce a transformat oraşul într-un infern nuclear. Avionul a fost numit: B-29 cu numarul de serie 44-86292 Enola Gay numele mamei lui Paul Warfield Tibbets, Jr. – pilotul avionului.

Să vină să viziteze

Cel puţin 140.000 de persoane au murit fie imediat, fie din cauza expunerii la radiaţii, între momentul largării bombei şi luna decembrie. Bombardamentul de la Hiroshima a fost urmat de cel de la Nagasaki (sud-vest) la 9 august, soldat cu peste 70.000 de morţi. Aceste atacuri au grăbit capitularea Japoniei şi încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, la 15 august 1945.

Militant neobosit împotriva armamentului nuclear, primarul oraşului Hiroshima, Kazumi Matsui, le-a cerut preşedintelui Barack Obama şi tuturor liderilor naţiunilor ce deţin arma nucleară „să vină să viziteze oraşele bombei A cât mai repede posibil”. „Dacă faceţi acest lucru, veţi fi convinşi că armele nucleare sunt răul absolut şi că nu trebuie să se mai permită existenţa lor”, a continuat edilul. „Guvernul nostru trebuie să accepte faptul că timp de 69 de ani am evitat războiul tocmai graţie pacifismului nobil al Constituţiei”, a pledat Matsui. Într-un hazard al istoriei, ultimul membru al echipajului Enola Gay, Theodore van Kirk, a decedat la vârsta de 93 de ani şi a fost înhumat la 5 august.

 

Ne puteți urmări și pe Google News