Himalaya ar fi putut fi teatrul primului război nuclear

Himalaya ar fi putut fi teatrul primului război nuclear

India și Pakistan, țări care dețin arsenal nuclear, au fost deja în conflict de trei ori, iar tensiunile între New Delhi și Islamabad au rămas vii. Pakistanul avertizase deja că ar putea recurge la „indiferent ce armă”.

În mai 1999, mii de soldați pakistanezi s-au infiltrat în partea indiană a Liniei de Control (LOC) care separă teritoriile controlate de indieni și pakistanezi, deghizați în insurgenți locali. Astfel a început războiul Kargil, sau „războiul ghețarilor”.

Acest conflict are particularitatea de a fi fost dus la o altitudine foarte mare, pe înălțimi care depășesc cinci mii de metri și adesea la temperaturi  care pot scădea la -48 ° C. Pentru aceasta, poate fi comparat cu o formă de război în mediul arctic.

Cu doar un an mai devreme, la 28 mai 1998, Pakistan a efectuat o serie de teste nucleare subterane cunoscute sub numele de Chagai-I.

Ne puteți urmări și pe Google News

Creșterea Islamabadului ca putere nucleară a fost întâmpinată cu jubilații pe străzile pakistaneze și cu condamnări și sancțiuni în întreaga lume, scrie The National Interest.

India rivală a efectuat primul său test nuclear, sub numele de cod Smiling Buddha, în 1974. Chagai a venit ca răspuns la un al doilea test nuclear indian care a avut loc cu două săptămâni mai devreme.

În februarie 1999, cele două țări au semnat Declarația de la Lahore exprimându-și  dorința de a rezolva în mod pașnic conflictul de lungă durată asupra regiunii muntoase din Cașmir, care are o majoritate musulmană și o minoritate hindusă.

Cel mai înalt câmp de luptă din lume

Cu toate acestea, șefii de stat major al armatei pakistaneze, conduși de generalul (și ulterior primul ministru) Pervez Musharraf au văzut ocazia de a controla teritoriul indian cuoscut sub numele de ghețarul Siachen, aflat la estul regiunii Karakoram din Munții Himalaya, care a devenit cel mai înalt câmp de luptă din lume.

În timp ce ghețarul se afla la 20.000 de picioare deasupra nivelului mării, avanposturile frontierei indiene din zonă erau slab populate sau abandonate. Iar pozițiile din apropierea orașului Kargil ar fi putut fi folosite pentru a bloca Autostrada Națională 1 ce leagă Srinagar, una din capitalele teritoriului unional Jammu și Cașmir, de capitala provinciei Ladakh, Leh.

Astfel, chiar dacă Islamabad și New Delhi și-au sărbătorit aparentul acord de pace, patru batalioane ale Regimentului de infanterie ușoară din Pakistan și două din Regimentul Sind , precum și comandourile grupului de elită al serviciilor speciale, s-au infiltrat în avanposturile abandonate din Siachen, nedetectate inițial.

Localnicii au raportat că au văzut infiltrați pakistanezi la 3 mai. La 15 mai, o patrulă indiană de șase oameni, condusă de locotenentul Saurabh Kalia, trimisă să investigheze munții Ladakh, a fost prinsă în ambuscadă, capturată și aparent torturată înainte de a fi ucisă.