La 3 iunie, Abdelmalek Droukdel, liderul Al-Qaida din Magrebul islamic (AQMI) a fost ucis în timpul unei operațiuni a forțelor speciale franceze în Talahnadak, o localitate situată în nordul Mali, la câteva zeci la kilometri de granița cu Algeria.
Apoi s-a pus problema succesorul său în fruntea organizației jihadiste. Și numele cel mai des citat a fost cel al lui Abu Obeida Youssef al-Annabi, șeful „consiliului notabililor” (Majlis al-Shura).
Această ipoteză fost confirmată la mai mult de șase luni după eliminarea lui Droukdel. Într-un videoclip reperat de SITE Intelligence, AQMI a anunțat că l-a recunoscut pe al-Annabi drept noul său lider.
Se știe puțin despre Abu Obeida Youssef al-Annabi, cu excepția faptului că s-a născut în Annaba (Algeria) în februarie 1969 și s-a alăturat Grupului salafist pentru predicare și luptă (GSPC)] de la crearea sa, la sfârșitul anilor 1990.
Această organizație va jura loialitate în 2006 față de Al-Qaida și va deveni astfel AQMI.
Considerat a fi al secundul lui Droukdel, cu care se spune că ar fi avut neînțelegeri, al-Annabi era să fie ucis de armata algeriană în noiembrie 2009, la Bouzguen, în nordul țării, scrie Opex 360.
Într-un videoclip lansat în aprilie 2013, al-Annabi a cerut atacarea intereselor franceze în lume, ca răspuns la Operațiunea Serval.
Apoi, a făcut-o din nou doi ani mai târziu, lansând un apel menit să „internaționalizeze jihadul”, ceea ce s-a soldat cu plasarea sa pe lista neagră a Departamentului de Stat al SUA.
În 2016, Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite i-a adăugat numele pe lista persoanelor vizate de sancțiuni pentru că „a ajutat la finanțarea, organizarea, facilitarea, pregătirea sau desfășurarea actelor sau activităților organizației Al-Qaida din Magrebul islamic”.
Anul trecut, al-Annabi a răspuns la întrebările France24 , prin intermediul jurnalistului Wassim Nasr, după câteva luni de negocieri.
Cu această ocazie, el și-a reînnoit amenințările împotriva Franței, precizând că nu și-a stabilit „nicio limită pentru a combate prezența francezilor în Sahel.
În ceea ce privesc relațiile AQMI cu Statul Islamic (ISIS) în Marea Sahara (EIGS), el a numit liderii săi „ilegitimi” în timp ce le-a întins mâna combatanților încurajându-i „să nu continue în eroare”.
Mai mult, al-Annabi pare să acorde o importanță deosebită Algeriei. În martie 2019, el a spus că sprijină protestul împotriva președintelui Abelaziz Bouteflika și a guvernului său, care era în creștere la acea vreme, solicitând în același timp aplicarea legii Sharia, „scopul final”, potrivit acestuia, fiind acela ca Algeria să fie „guvernată conform Islamului și numai Islamului”.
Foto: Opex 360