Evenimentul Zilei > Politica > Herman Berkovits nu mai e consul onorific al României în Israel. MAE nu i-a prelungit mandatul medicului considerat „patriot român și israelian”
Herman Berkovits nu mai e consul onorific al României în Israel. MAE nu i-a prelungit mandatul medicului considerat „patriot român și israelian”

Herman Berkovits nu mai e consul onorific al României în Israel. MAE nu i-a prelungit mandatul medicului considerat „patriot român și israelian”

Ministerul român de Externe nu a prelungit mandatul de consul onorific al României în Israel doctorului Herman (Tvica) Berkovits. Anunțul a fost făcut chiar de acesta.

Herman Berkovits, în vârstă de 74 de ani, s-a născut în România, la Târgu Lăpuş. El a urmat cursurile Facultății de Medicină de la Cluj și este medicul personal al fostului prim-ministru israelian Benjamin Netanyahu. Berkovits a deținut funcția de consul onorific al României în Israel până când ambasadorul României în Israel a decis, în urmă cu trei zile, ca mandatul său să nu mai fie prelungit.

El este și doctor honoris causa. De asemenea, a fost decorat de universități de medicină recunoscute din România, precum cele din Cluj, București și Iași. Doctorul Herman (Tvica) Berkovits a avut în ultimele două decenii calitatea de „patriot român și israelian”, dar și de prieten apropiat și medic personal al fostului premier Benjamin Netanyahu. Astfel, a avut o contribuție majoră la dezvoltarea relațiilor dintre România și Israel.

Dezvăluirile lui Herman Berkovits

Într-un interviu acordat, doctorul a mărturisit că a dorit să citească scrisoarea pe care a primit-o în urmă cu trei zile de la ambasadorul României în Israel. În acea scrisoare au fost prezentate mulțumirile din partea autorităților din România pentru munca depusă de Berkovits pentru menținerea relațiilor dintre statul român și Israel.

„În numele autorităților române vă adresez sincere mulțumiri pentru implicarea dumneavoastră în întărirea relațiilor economice, diplomatice și culturale între România și Statul Israel, colaborarea cu dumneavoastră fiind un real privilegiu. Promptitudinea și spiritul generos de care ați dat dovadă au fost deosebit de apreciate și ne exprimăm dorința de a continua o strânsă colaborare și în viitor.”.

Cu toate acestea, medicul a fost informat că mandatul său nu va mai fi prelungit. „Având în vedere că formal mandatul de consul de onoare al României în Statul Israel nu a fost prelungit de autoritățile competente din România, mi-a revenit datoria de a notifica în acest sens  ministerul israelian al afacerilor externe care va derula formalitățile administrative de închidere a misiunii” a mărturisit Berkovits într-un interviu pentru Cetățeanul.