Henry Kissinger, fost secretar de stat american, afirmă că Ucraina ar trebui să continue negocierile cu Rusia, și, eventual, să cedeze teritoriile cerute de Moscova, dacă vrea să obțină pacea pe teritoriul său. Pe lângă asta, Kissinger spune că Occidentul ar trebui să renunțe la politica agresivă îndreptată împotriva Rusiei, parte a Europei de mai bine de patru secole.
Prezent la Forumul Economic de la Davos, fostul secretar de stat american, Henry Kissinger, afirmă că Ucraina trebuie să continue negocierile, „înainte de a crea tulburări și tensiuni care nu vor fi depășite cu ușurință".
Henry Kissinger, despre conflictul militar din Ucraina
„În mod ideal, linia de demarcație ar trebui să fie o revenire la status quo anterior. Continuarea războiului dincolo de acest punct nu ar fi despre libertatea Ucrainei, ci despre un nou război împotriva Rusiei însăși”, a transmis Kissinger, luni.
„Sper că ucrainenii vor potrivi eroismul de care au dat dovadă cu înțelepciunea", a mai adăugat Henry Kissinger, fost consilier prezidențial american.
Rusia este o parte esențială a Europei, spune Kissinger
În același timp, Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, care a deschis Summitul de la Davos, transmitea faptul că lumea va fi condusă de o „forță brută”, în cazul în care agresiunea Rusiei în Ucraina rămâne fără răspuns din partea comunității internaționale. Referitor la acest lucru, Kissinger spune că ar fi „fatal” ca Occidentul să fie cuprins de „o stare de spirit a momentului”, ignorând puterea Federației Ruse asupra Europei.
Henry Kissinger, medaliat cu premiul Nobel pentru Pace în 1973, grație contribuției aduse stopării conflictului din Vietnam, spune că Rusia a fost, vreme de mai bine de patru secole „o parte esențială a Europei”, astfel că liderii Occidentali nu ar trebui „să piardă din vedere relația pe termen lung”. Altfel, Rusia ar putea încerca să creeze o alianță permanentă cu China, conform Daily Mail.
Volodimir Zelenski, discurs la Forumul Economic de la Davos
Ucraina a participat la discuțiile purtate anul acesta, în locul de întâlnire al celor mai bogaţi oameni ai lumii, cu o delegație ucraineană, în frunte cu Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al țării. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit liderilor politici și oamenilor de afaceri, întruniți la Forumul Economic de la Davos.
„Să nu trăiți cu impresia că Ucraina poate proteja întreaga lume. Facem eforturi maxime, dar eforturile trebuie susținute și de sancțiuni. Sancțiunile trebuie să fie maxime, să pună presiune pe Rusia. Deocamdată, sancțiunile nu sunt suficient de dure.
Ar trebui oprit total exportul petrolier rusesc, ar trebui o excludere completă a băncilor Rusiei din sistemul bancar global și ar trebui să nu existe niciun schimb comercial cu Rusia”, a transmis președintele Volodimir Zelenski.
Forța brută nu este o soluție pentru Europa, spune Zelenski
„Lumea nu poate fi condusă prin forță brută. Să fie luate măsuri fără precedent pentru piețele comerciale ale Rusiei (…) pentru a nu mai putea sprijini acest război criminal și sângeros. Oferim fiecărei companii care pleacă din Rusia posibilitatea de a face afaceri în Ucraina, unde sunt peste 40 de milioane de consumatori (…) pentru a arăta că, într-adevăr, susțin libertatea.
Cerem lumii să stabilească un precedent: să ia parte la reconstrucția Ucrainei. Sunt peste jumătate de trilion de dolari pierderi până în acest moment (n.a. peste 500 de miliarde de dolari)UE și alte entități internaționale au ales deja mai multe zone pentru a asigura reconstrucția și dezvoltarea comercială. Ar fi cea mai de amploare acțiune de reconstrucție în Europa a unei țări devastate de război, după al Doilea Război Mondial”, a mai transmis Zelenski, în cadrul Formului Economic de la Davos.