Evenimentul Zilei > Sport > Helene Mayer, evreica scrimeră care s-a duelat pentru Germania lui Hitler
Helene Mayer, evreica scrimeră care s-a duelat pentru Germania lui Hitler

Helene Mayer, evreica scrimeră care s-a duelat pentru Germania lui Hitler

Performanța sportivă a lui Helene Mayer (foto dreapta) de la Olimpiada din 1936 a rămas și astăzi un mare mister. Germania lui Adolf Hitler a fost reprezentată la acea vreme de o mare scrimeră, însă de origine evreică.

Născută la data de 10 decembrie 1910, în Offenbach am Main (Germania), din tată evreu și mamă creștină, Helene a devenit o scrimeră specializată pe floretă. Cu ascensiune incredibilă în sport, la vârsta de 17 ani avea să fie medaliată cu aur la Jocurile Olimpice din 1928 de la Amsterdam. Apoi, în 1932, la Olimpiada din Los Angeles, Mayer a ocupat locul 5, dar a continuat în să participe după acest eveniment și în alte competiții peste Ocean. Odată cu anul 1933 a venit calvarul și peste Helene. Este anul în care s-a născut Al Treilea Reich/Germania Nazistă/Germania național-socialistă/Germania hitleristă.

Din cauza faptului că era pe jumătate evreică, Helene Mayer a fost imediat dată afară din clubul din care făcea parte ca scrimeră, mai exact de la Offenbach. Cândva, ea era una dintre cele mai îndrăgite figuri sportive ale Germaniei, dar regimul hitlerist i-a confiscat drepturile cetățenești, și a rămas în SUA, deoarece, în acest caz, nu mai era cale de întors pentru ea în țara natală. S-a stabilit în California, unde era profesoară, preda limba germană, la un colegiu din Oakland. Și acolo a continuat să practice scrima, potrvit realtărilor scoase la iveală de cei de la The Guardian.

Însă, carierea ei sportivă de înaltă performanță părea că s-a sfârșit, respinsă de țara natală și imposibil să reprezinte SUA la marile competiții internaționale.

A acceptat imediat să concureze pentru Germania

În 1936, Germania hitleristă a organizat Jocurile Olimpice, la Berlin. SUA și alte țări l-au amenințat pe Führer cu boicotarea marii întreceri, din cauza resticției pe care naziștii au impus-o sportivilor cu origini evreiești și celor de culoare. Adolf Hitler a acceptat până la urmă aceste lucruri, și, după mai multe presiuni din partea Comitetului Internațional Olimpic asupra nemților, aceștia i-au propus lui Helene Mayer să reprezinte Germania la Berlin. După ce e fost data afară din propria țară, fosta campioană nu a stat prea mult pe gânduri și a acceptat să evolueze sub drapelul nazist. Nici în ziua de azi nu se știe exact ce le-a impus Helene naziștilor pentru ca ea să accepte acest lucru. Se zvonește că și-a dorit enorm să revină pe tărâmul german, pentru că voia să fie văzută din nou ca o mare campioană a Germaniei, dar și de dorul propriei familii.

Revenirea ei în Germania nu a fost așa cum se aștepta. Presa nazistă a ingnorat-o complet, neavând voie să-i menționeze numele în articole. Cu tot disprețul pe care Germania lui Hitler îl avea pentru evrei, Helene a reușit să se claseze pe locul doi la JO, în proba de scrimă.  Ce s-a scris în presa nazistă despre performanța ei de la Jo de la Berlin? Nimic! Helene Mayer a luat din nou calea Americii, marea sportivă a cărei faimă i-a fost furată de Hitler. Nici măcar salutul nazist pe care ea l-a făcut pe podiumul de la Berlin nu i-a permis revenirea pe tărâmul natal (vezi foto).

După ce s-a retras în anul 1947 a devenit profesoară de limbi străine la Mills College, de lângă San Francisco, apoi profesoară de științe politice la City College din San Francisco. A dobândit cetățenia americană cu puțin timp înainte de cel de-al Doilea Război Mondial. A murit răpusă de cancer în anul 1953. (FOTO: rarehistoricalphotos.com)