Președintele Iranului Hassan Rouhani cere introducerea unui sistem de vot direct în această țară

Președintele Iranului Hassan Rouhani cere introducerea unui sistem de vot direct în această țară

În timpul unui discurs care a marcat cea de-a 39-a aniversare a Revoluției Islamice, președintele Iranului Hassan Rouhani a cerut introducerea unui sistem de vot direct pentru a putea pune capăt deselor momente de blocaj politic din Republica Islamică.

Această inițiativă cu siguranță va crea mari disensiuni între acesta și  gruparea ultraconservatoare din Iran.

Citând un articol al Constituției Iraniane, Rouhani a declarat: "Dacă avem diferențe de opinie, trebuie să ne referim la articolul 59 din Constituție ... care spune că în anumite cazuri precum adoptarea unor legi sau a unor alte acte legislative, privind problemele sociale, culturale, economice sau politice importante, trebuie să mergem  la urne pentru a cere opinia directă a poporului". El a continuat: "Trebuie să ușurăm calea către alegeri a poporului", Rouhani vrând să spună prin acest lucru că trebuie ușurate căile prin care cineva poate candida în cadrul unor alegeri.

Rouhani, care  se află în opoziție față de liderii religioși ai Iranului din momentul preluării primului său mandat ca Președinte în anul  2013, se confruntă cu o rezistență puternică a acestora  față de introducerea  de reforme sociale și economice, în  ciuda faptului că a fost reales în 2017. Comentariile sale privind votul direct sunt o critică indirectă la adresa Consiliului Gardienilor  Revoluției, un organism format din 12 membri format din clerici șiiți, organism care are un drept de veto cu privire la posibilitatea ca o persoană să candideze în alegerile din Iran cât și asupra  legile adoptate de  către parlamentul iranian.

Spre deosebire de Membrii Consiliului Gardienilor Revoluției care nu sunt aleși, Rouhani și politicienii moderații și reformatori din Iran  sunt aleși și au reușit să aibă succes politic prin intermediul alegerilor.

Apelul lui Rouhani pentru modificarea sistemului de vot  vine pe fundalul știrilor privind arestarea unui număr de oameni de știință în Iran, una dintre persoanele arestate decedând în timp ce se afla în arest. Familia profesorului universitar Kavous Seyed Emami a fost anunțată pe data de 9 februarie că profesorul universitar, cu cetățenie dublă iraniano-canadiană, în vârstă de 63 de ani, a murit în arest la 16 zile după arestarea sa. Procuratura lui Teheran a comunicat familiei sale că acesta s-a spânzurat în celulă, fapt negat de către familia acestuia. Seyed Emami este fostul director al Fundației pentru Mediu a Persiei și profesor de sociologie la Universitatea Imam Sadegh din Teheran. Acesta a fost arestat fiind acuzat de spionaj în favoarea SUA și a Israelului. (IRNA)

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News