HĂRȚUIREA și agresiunile SEXUALE, subiecte tabu la Parlamentul European. Angajatele se plâng că există „o cultură a tăcerii” în aceste cazuri

HĂRȚUIREA și agresiunile SEXUALE, subiecte tabu la Parlamentul European. Angajatele se plâng că există „o cultură a tăcerii” în aceste cazuri

În timp ce europarlamentarii se pregătesc să dezbată violența sexuală și hărțuirea, sunt analizate procedurile și politicile Parlamentului European pentru cazurile referitoare la acuzații grave.

Victime ale violenței sexuale, inclusiv violuri, cu autori din rândul europarlamentarilor sau a angajaților de la PE s-au plâns că le este foarte greu să-și facă auzită vocea și nu au încredere în sistemul care ar trebui să le protejeze.

Dezbaterea de la Strasbourg vine în contextul acuzațiilor privind hărțuirea sexuală, după valul de dezvăluiri de la Hollywood, care a cuprins și Europa, pe rețelele de socializare.

Într-o declarație de presă, luni, președintele PE, Antonio Tajani, a declarat că legislativul are proceduri bine stabilite pentru a lupta cu hărțuirea sexuală, inclusiv o comisie care „nu a primit nicio cerere oficială pe acest subiect”.

Totuși, patru femei din staff-ul parlamentarilor au declarat, pentru Politico, că au făcut plângeri la Parlament, inclusiv două cazuri de violuri de către colegi.

Mai mult de 30 de acuzații de viol, atac și hărțuire sexuală, care au legătură cu Parlamentul European, au fost făcute săptămâna trecută, atât de către femei, cât și de către bărbați, pe un formular confidențial postat de siteul pubicației Politico, de la Bruxelles.

Aceste acuzații nu au fost verificate independent.

Una dintre femeile care au depus plângeri privitoare la un oficial important al Parlamentului - asistenta unui europarlamentar care a cerut să nu-i fie divulgat numele - a declarat că a fost violată de un angajat al PE, iar ea și șeful ei nu au știut cui să se adreseze după incident.

„Dacă există proceduri oficiale, nu știu care sunt. M-am simțit complet pierdută”, a spus femeia referindu-se la anunțarea acelui incident, care a avut loc în 2016. „Chiar și după ce am găsit ajutor, am fost în mod constant descurajată să merg la poliție”, a mărturisit ea.

Victima a descris mediul de lucru din Parlament ca pe o „cultură a tăcerii”, în care problemele sunt păstrate sub tăcere. cel puțin cinci europarlamentari, dar și alți angajați cunosc detalii despre cazul ei. Ea spune că atacatorul a plecat între timp de acolo, dar la un an distanță ea tot nu a primit spriijin.

Întrebată dacă s-a făcut vreodată plângere privind un viol, la autoritățile din PE, o purtătoare de cuvânt, Marjory van den Broeke, a răspuns: „Dacă ar exista un astfel de caz, Parlamentul nu ar avea dreptul să divulge date despre asta”.

Van den Broeke a confirmat că există cazuri de hărțuire sexuală și atacuri, în ultimii ani, spunând că au fost luate măsuri, inclusiv privind suspendarea din funcție a unor angajați. A refuzat să dea detalii din motive de confidențialitate.