Harta morții în Capitală! Pe unde nu trebuie să stai. Poți să mori în câteva secunde

Harta morții în Capitală! Pe unde nu trebuie să stai. Poți să mori în câteva secunde

La capitolul „gestionarea crizelor”, autoritățile din România par a nu fi foarte bine pregătite. O calamitate ne poate lovi în orice moment și este de datoria noastră să găsim cele mai bune pentru a ne proteja.

Nu puține au fost momentele în care, după fiecare cutremur, mulți dintre noi s-au întrebat cum ar proceda autoritățile în cazul în care România ar fi lovită de un seism major, sau care sunt zonele cu cele mai nesigure clădiri.

Prin urmare, reprezentanții Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic au întocmit o hartă a Capitalei cu zonele care ar fi cele mai afectate în cazul în care un cutremur major ar lovi România.

Potrivit oamenilor de știință de la Institutul Măgurele, cea mai afectată zonă din București ar fi chiar una dintre cele mai scumpe și exclusiviste: partea de nord a orașului. Astfel, locuitorii din zone precum Otopeni, Pipera, Aviației și Pantelimon sunt cei mai expuși pericolului. Cei mai în siguranță sunt locuitorii zonelor Titan, Dristor, Tineretului, Berceni, Colentina etc

Ne puteți urmări și pe Google News

Nici centrul orașului nu este tocmai sigur, anunță oamenii de știință

„Zona de-a lungul Dâmboviței este periculoasă pentru că sunt regiuni cu teren nisipos. Acolo pot apărea fenomene de lichefiere a solului în cazul unui cutremur, o „curgere” a nisipului, iar clădirile se pot înclina. În Bucureşti nu ai voie să proiectezi structuri din oţel, pentru că sunt foarte flexibile”, spune Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutului Național pentru Fizica Pământului”.

Lista din București cu grad de risc seismic este prezentată pe site-ul https://amccrs-pmb.ro/cladiri/grad/1

Când va avea loc următorul cutremur semnificativ

Românii trebuie să se aștepte ca în orice moment să se producă un seism de o putere foarte mare, susține profesorul Mircea Radulian, directorul științific al al Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

El îl contrazice pe directorul onorific al Institutului Național de Fizică a Pământului Gheorghe Mărmureanu. Acesta a afirmat că cel puțin până în anul 2040 nu ar trebui să ne facem griji în legătură cu un seism puternic în România.

„Dânsul este mai optimist, aș zice eu. E greu de spus, nici măcar la nivelul acesta, să spui intervale de timp mai mari dacă ne așteptăm sau nu la un cutremur. Sincer să fiu, din punctul meu de vedere, un cutremur poate să apară oricând în România. Nu trebuie să ne speriem, dar trebuie să fim cât mai bine pregătiți”, a declarat profesorul Radulian, conform Antena 3.

Orice cutremur reprezintă o sursă prețioasă de informați

El a precizat că producerea oricărui cutremur, indiferent dacă este major sau foarte mic oferă oamenilor de știință informații prețioase despre ceea ce se întâmplă în interiorul scoarței pământului.

„Din punct de vedere al omului de știință, orice cutremur și alea mai mici, și cu atât mai mult cele mai mari, sunt extrem de prețioase. Nu ne dorim un cutremur pentru că știm ce înseamnă: distrugeri, pierderi de vieți omenești. Pe de alta parte, ca om de știință tu trebuie să fi foarte bine pregătit, să vânezi tot ce se întâmplă ca să ai date. Acestea sunt esențiale pentru ce măsuri vom lua în continuare. Orice studii și inclusiv predicția se bazează pe ce observăm noi”, a explicat profesorul Mircea Radulian, conform sursei citate.