Harris scade în ultimul sondaj. Trump, preferat pentru programul economic

Harris scade în ultimul sondaj. Trump, preferat pentru programul economicKamala Harris și Trump. Sursa foto Youtube

Avansul pe care Kamala Harris îl avea față de Donald Trump s-a redus cu trei puncte procentuale, de la 46% la 43%, potrivit celui mai recent sondaj Reuters/Ipsos.

Harris scade în ultimul sondaj național

Harris se află încă în fața lui Trump trei puncte procentuale, dar în marja de eroare, cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din SUA, de pe 5 noiembrie.

Sondajul desfășurat timp de patru zile și finalizat luni a arătat că Trump, care fusese cu șase puncte în urma lui Harris în sondajul Reuters/Ipsos din 20-23 septembrie, e candidatul preferat pentru o gamă largă de probleme economice și că alegătorii ar putea fi influențați de afirmațiile sale conform cărora imigranții ilegali din SUA sunt predispuși la criminalitate.

Marja de eroare a sondajului este de aproximativ 3 puncte procentuale.

Trump, considerat mai bun pentru economie

Respondentii au evaluat economia ca fiind cea mai importantă problemă cu care se confruntă țara, iar aproximativ 44% au spus că Trump are o abordarea mai bună în ceea ce privește „costul vieții”, comparativ cu 38% care au ales-o pe Harris.

Kamala Harris

Kamala Harris - interviu MSNBC / sursa foto: captură video

Printre problemele economice pe care următorul președinte ar trebui să le abordeze, aproximativ 70% dintre respondenți au indicat costul vieții ca cel mai important. Doar procente minuscule au indicat șomajul, impozitele sau libertatea economică.

Trump, peste Harris la politicile economice și cele de imigrare

Trump primește mai mult sprijin decât Harris la fiecare dintre domeniile economice, deși alegătorii, cu 42% față de 35%, au considerat că Harris ar fi candidatul mai bun pentru a aborda una dintre fantoșele stângii, diferența dintre americanii bogați și oamenii de rând.

Trump este ajutat și de îngrijorările legate de imigrație, care este în prezent la cel mai înalt nivel din America în peste un secol. Aproximativ 53% dintre alegătorii au declarat că sunt de acord cu afirmația că „imigranții care se află în țară ilegal sunt o amenințare la adresa siguranței publice,” comparativ cu 41% care nu sunt de acord. În sondajul Reuters/Ipsos din mai, 45% erau de acord și 46% erau împotrivă.

Până acum, Kamala Harris a fost cotată în fața lui Donald Trump în toate cele șase sondaje Reuters/Ipsos, de când vicepreședinta a intrat în cursa electorală în locul lui Joe Biden, nevoit să se retragă în urma prestației penibile de la dezbaterea cu fostul președinte.

Ultimul sondaj o plasa pe Harris la un avans de două puncte procentuale - 47% față de 45% - printre alegătorii care păreau cel mai predispuși să voteze în noiembrie. Aproximativ două treimi dintre alegătorii eligibili s-au prezentat la alegerile prezidențiale din 2020, conform unei estimări a Pew Research Center.

Donald Trump

Donald Trump / Sursa foto: Captură video

Trump și Harris, la egalitate în statele-cheie

Trebuie menționat că, în timp ce sondajele naționale, inclusiv sondajele Reuters/Ipsos, oferă semnale importante privind opiniile electoratului, rezultatele pe state ale Colegiului Electoral sunt cele care determină câștigătorul, mai ales în cele șapte state indecise (swing states).

Iar sondajele care iau în calcul aceste realități ale sistemului de vot american au arătat că Harris și Trump sunt la egalitate în statele-cheie, cu rezultatele în marja de eroare.

Cel mai recent sondaj Reuters/Ipsos a intervievat 1.272 de adulți din SUA, online, la nivel național, inclusiv 1.076 de alegători înregistrați. Dintre aceștia, 969 au fost considerați cei mai predispuși să se prezinte la vot în ziua alegerilor.