Haos maxim pe piața de energie din România. Mii de români trebuie să primească banii înapoi

Haos maxim pe piața de energie din România. Mii de români trebuie să primească banii înapoi sursa: arhivă EVZ

Mulți dintre consumatorii români trebuie să primească înapoi o parte din sumele facturate și plătite pentru consumul de energie electrică..

Oamenii se plâng de faptul că facturile sunt mult mai mari, și asta pentru că ele au fost emise de către furnizorii de energie pentru perioade mult mai lungi.

Firmele de electricitate susțin că noul regulament impus de către Autoritatea Națională pentru Reglementare în Energie (ANRE), care prevede reguli mult mai clare de redactare a facturilor, a dus la o întârziere în emiterea documentelor.

Dincolo de situația birocratică, haosul care există în domeniu este tot mai mare de la o zi la alta, iar asta îi face pe românii  de rând să nu mai priceapă nimic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Facturile de regularizare au început să vină

Până la modificările legislative de anul trecut, când Guvernul a decis să plafoneze prețul la energie, pentru persoanele fizice, la un 1.3 lei, exista o regulă practicată de firmele de furnizare, că tot consumul care trece peste pragul de 300 de kW, să fie facturat la prețul pieței.

Acest preț al pieței, era în unele cazuri și de patru leu/kW, ceea ce presupunea costuri foarte mari la energia electrică. Facturile pentru 2023, ar fi urmat să se factureze în baza mediei consumului lunar pe ultimii trei ani. Între timp, în septembrie 2022, Guvernul a plafonat prețul maxim la 1.3 lei/kWh, ceea ce înseamnă că sumele reținute în plus, trebuie restituite.

De cealaltă parte, companiile de electricitate au anunțat că aceste persoane pot face cerere ca să le fie restituite sumele de bani plătite în plus, fie direct într-un cont bancar, fie prin compensare din facturile viitoare.

S-a facturat  în baza unul consum mediu estimat

O altă categorie de români  care trebuie să primească banii înapoi sunt cei care au consumuri lunare, mai mici de 100 kW.

Dacă în anul 2021, un român a avut un consum mediu de 100 kW, iar în 2022 a început să economisească, având un consum mediu de sub 100 de kW, atunci compania de electricitate îi va restitui 12 bani pentru fiecare kW, consumat, facturat inițial la 80 de bani, deși prețul acestuia reglementat era de 68 de bani kW/h.

Noile reglementări au intrat în vigoare în septembrie 2022. Guvernul a decis să plafoneze la  80 de bani/kWh, pentru consumul lunar mediu al anului precedent cuprins între 100 și 300 kWh, pentru primii 255 kWh, și la maxim 1,3 lei/kWh pentru diferența de consum de până la 300 kWh, potrivit antena3.ro.