Haos la vârful UE după ce un oficial acuzat de hărțuire refuză să demisioneze

Haos la vârful UE după ce un oficial acuzat de hărțuire refuză să demisioneze

Un organism important de la nivelul Uniunii Europene, Comitetul European Economic și Social (EESC), este în centrul unui scandal în urma acuzațiilor de hărțuire aduse unuia dintre liderii săi.

Instituția a cerut oficial, în luna iunie, ca polonezul Jacek Krawczyk, unul dintre directorii săi, să își prezinte demisia în urma unor acuzații de hărțuire de lungă durată care i-au fost aduse. Însă președintele de grup din Polonia al Comitetului European Economic și Social își menține poziția refuzului demisiei, sfidându-și superiorii, în ciuda investigațiilor întreprinse de departamentul anti-fraudă al Uniunii Europene, OLAF, care i-au probat vinovăția.

Autoritățile belgiene au anunțat că vor începe urmărirea penală contra lui Krawczyk pe baza acestor dovezi, pe care polonezul le-a negat însă. Cât timp va aștepta decizia Comitetului European Economic și Social (EESC), polonezul va rămâne membru al organizației UE, însă îi vor fi interzise toate activitățile care implină „managementul sau administrarea echipei“. În plus, va trebui să își retragă candidatura la alegerile din octombrie, care vor stabili viitorul președinte al Comitetului, fiind singurul care și-a depus candidatura până la acest moment.

Însă luni, după ce membrii EESC au fost informați că polonezul, care a fost absent câteva luni de la locul de muncă, fiind în concediu medical, a decis să își reia atribuțiile de președinte de grup, scandalul a luat amploare. Un oficial de la vârful instituției a declarat că este „un haos total”, mai ales că Jacek Krawczyk și-a reluat inclusiv sarcinile de management al echipei, în ciuda interdicției din iunie.

Președintele EESC, Luca Jahier, a declarat, pentru publicația POLITICO, că se opune cu vehemență reluării activității de către colegul său incriminat. Jaher va anunța cât de curând măsurile pe care le va lua pentru a soluționa situația „revoltătoare” a colegului său, care a divizat practic organismul european în două tabere, pro și contra.

De la nivelul UE, mesajul a fost concis și transparent pentru instituția din subordinea sa: „Leadership-ul EESC a pierdut controlul afacerii”. De altfel, Tomáš Zdechovský, însărcinatul Parlamentului European cu aprobarea bugetului EESC, a declarat că factorii de decizie de la nivelul PE sunt foarte critici cu privire la evenimentele din sânul instituției și au cerut ca polonezul să facă un pas înapoi. Joi sunt așteptate discuții în Comitetul de control bugetar al PE, a mai precizat Zdechovský, informează politico.eu.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News