Haos în Yemen. Palatul prezidenţial a fost cucerit. Războiul civil a făcut zeci de victime

Haos în Yemen. Palatul prezidenţial a fost cucerit. Războiul civil a făcut zeci de victime

Într-un raport al centrului de reflecţie asupra conflictelor internţionale International Crisis Group se arată că Yemenul se confruntă în prezent cu riscul unui „război civil în cadrul războiului civil".

În acest context, separatiştii din sudul Yemenului au acceptat duminică apelul lansat de coaliţia condusă de Arabia Saudită privind încetarea imediată a focului la Aden.

În ultimii cinci ani, Yemenul  este măcinat de mult haos  provocat de un puternic război civil.

Sâmbătă, luptătorii separatişti au cucerit palatul prezidenţial din Aden, după mai multe zile de confruntări.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deşi este vorba de o cucerire cu caracter simbolic, deoarece preşedintele Abd Rabbo Mansour Hadi se află în Arabia Saudită, evenimentul marchează o cotitură în confruntările care au zguduit Aden-ul începând de miercuri.

„Am preluat fără lupte palatul de la forţele gărzii prezidenţiale" a declarat un purtător de cuvânt al forţei militare separatiste intitulate „Cordonul de securitate".

De asemenea, separatişti au preluat deja controlul în cursul zilei de sâmbătă şi asupra a trei cazărmi ale forţelor guvernamentale din Aden, unde puterea monarhistă îşi stabilise sediul după ce capitala istorică Sanaa, din nordul ţării, a căzut în mâinile rebelilor Houthi.

 

Începând de miercuri luptătorii separatişti se luptă cu soldaţii guvernului în condiţiile în care ambii sunt teoretic aliaţi, începând din 2015, în cadrul unei coaliţii conduse de puterea saudită de la Riad şi guvernul emiratez de la Abu Dhabi. Această coaliţie arabo-sunită eteroclită luptă în nordul ţării împotriva rebelilor şiiţi Houthi, susţinuţi de Iran.

Luptele de la Aden dintre elementele separatiste ale „Cordonului de securitate" susţinute de Emiratele Arabe Unite şi trupele guvernului s-au soldat cu cel puţin 18 morţi, militari şi civili, conform informaţiilor furnizate de medici şi surse de securitate. Potrivit organizaţiei Medici fără frontieră, peste 75 de persoane rănite au primit îngrijiri începând de vineri.

Înaintea căderii palatului prezidenţial, vice-ministrul afacerilor externe Mohammed al-Hadhrami din guvernul Hadi a condamnat pe Twitter o "lovitură de stat împotriva instituţiilor legitime" ale Yemenului.

Ministrul emiratez al afacerilor externe Abdallah ben Zayed s-a declarat „foarte îngrijorat" şi a afirmat că „depune toate eforturile posibile pentru a calma situaţia şi a ajunge la o dezescaladare".

El l-a chemat pe trimisul special al ONU pentru Yemen Martin Griffiths să procedeze în mod similar.

„Importantă este intensificarea eforturilor tuturor părţilor pe frontul principal”, acel al combaterii Houthi, a adăugat oficialul emiratez.

Guvernul yemenit a făcut apel joi la Arabia Saudită şi la Emiratele Arabe Unite „să facă presiuni urgente" asupra acestor partizani ai unui Yemen de Sud independent „pentru împiedicarea" unei escaladări militare.

Nu este prima oară când separatiştii Consiliului de tranziţie din sud, care include forţele „Cordonului de securitate", se opun unităţilor loiali preşedintelui Hadi. În ianuarie, confruntările dintre separatişti şi forţele loiale preşedintelui s-au soldat cu cel puţin 38 de morţi, situaţia calmându-se la acel moment doar după o intervenţie concertată saudito-emirateză, potrivit agerpres.ro