Lovitură dură în vămi pentru transportatorii care transzitează România. ANAF a anunțat că Sistemul Computerizat de Tranzit Român (NCTS-RO) este indisponibil temporar din cauza unor probleme tehnice, iar până la remedierea situaţiei transportatorii internaţionali rutieri de mărfuri care tranzitează România trebuie să aibă pregătite actele pe suport hârtie pentru formalităţile vamale. Este vorba despre documente precum: carnetul TIR, declaraţiile vamale de tranzit şi documentele însoţitoare ale transportului, mărfurilor şi mijlocului de transport care trebuie prezentate biroului vamal.

Specialiştii Centrului Naţional pentru Informaţii Financiare din cadrul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) lucrează pentru repunerea în funcţiune în cel mai scurt timp posibil a sistemului informatic NCTS-RO.

ANAF precizează că „în maximum o zi de la repornirea aplicaţiei NCTS/TIR, inspectorii vamali vor introduce în sistem datele din carnetele TIR şi din documentele însoţitoare ale transporturilor verificate în această perioadă”.

Fiscul notează că personalul din toate structurile vamale este pregătit pentru asigurarea primirii şi prelucrării declaraţiilor vamale de tranzit pe suport hârtie, astfel încât operaţiunile vamale necesare să se desfăşoare în cel mai scurt timp posibil.