Haos în declarații în jurul Blocului Morții. Autoritățile nu mai știu ce să spună
- Georgeta Petrovici
- 21 noiembrie 2019, 06:38
Autoritățile oferă informații contradictorii în ceea ce privește pericolul toxic din blocurile în care s-a pus fosfură de aluminiu. Pe de o parte se comunică faptul că testele efectuate miercuri nu au asemnalat nicio problemă, pe de altă parte anunță că joi, la fața locului vor ajunge specialiști ai MApN pentu a face măsurători.
De luni, locatarii evacuați din blocul în care au apărut problemele, dorm pe unde apucă. Mai grav este că locatarii din al doilea bloc ”tratat” de Buță, care marți au fost lăsați să se întorcă acasă, au fost evacuați din nou. Iar răspunsul ISU este că ”a fost permis accesul temporar al locatarilor”.
Vă reamintim că substanța letală a intoxicat 88 de persoane și a ucis trei, o mamă, pe fiul ei de 3 ani, și încă un copil de 9 zile. Delicia Gastoxin este certificat de Comisia Națională pentru Produse Biocide, pentru utilizare ca insecticid, folosit strict în interiorul silozurilor goale, al celulelor de depozitare goale, stive, camere de depozitare goale, alte clădiri etanșe la gaze. Este interzisă folosirea lui în spații de locuit.
Miercuri seara, ISU Timiș a transmis un ”raport” legat de activitățile structurilor implicate în gestionarea acestei situații de urgență.
”Ministerul Sănătății prin Direcția de Sănătate Publică Timiș - a dispus prin echipa de control trimisă la Timișoara, ca DSP Timiș să intre în imobilele afectate de folosirea acelui insecticid, identificat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș și să determine gradul de poluare și radioactivitate al aerului din încăperi.
ISU Timiș a asigurat sprijinul specialiștilor din cadrul MS și DSP Timiș cu 2 echipaje CBRN pentru detecția substanțelor toxice și un echipaj SMURD și monitorizează în continuare situația persoanelor evacuate, oferindu-le acestora sprijin privind cazarea.
Inspectoratul de Poliție Județean – continuă activitatea de cercetare penală pentru lămurirea și elucidarea tuturor aspectelor referitoare la dosarul penal deschis în cauză. Inspectoratul Județean de Jandarmi – asigură paza bunurilor și restricționează accesul în locații”, se arată în comunicatul de presă.
Contradicție: DSP susține că nu mai e pericol, dar MapN e chemat să refacă măsurătorile
Până la acest moment s-au efectuat examene toxicologice de către inspectorii Inspecției Sanitare de Stat, din cadrul DSP Timiș, pentru a se determina calitatea aerului, dacă mai este încărcat cu materiale care pun în pericol sănătatea locatarilor.
”Rezultatele prezentate de către DSP Timiș, la ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș, în urma verificărilor efectuate nu indică prezența unor substanțe toxice în spațiile verificate”, arată Elena Megherea, purtătoarea de cuvânt a ISU Timiș.
Cu toate acestea, mai transmite aceasta, ”o echipă din cadrul MApN se va deplasa spre Timișoara și în cursul dimineții (n.r. – joi) va efectua verificări suplimentare cu echipamente specializate în locațiile în care s-a identificat prezența substanței toxice.
În urma rezultatelor obținute după aceste verificări, în cursul dimineții zilei de 21.11.2019 se va efectua o acțiune de neutralizare, decontaminare și igienizare a acestor spații, pentru a înlătura orice sursă care ar putea pune în pericol sănătatea locatarilor. La finalizarea acestor acțiuni, se va permite accesul total al locatarilor în imobilele blocuri de locuințe de la adresele Miorița nr. 4 și Vaida Voievod nr.1”.
Neutralizare însemană, potrivit declarațiilor anterioare ale reprezentanșilor ISU Timiș, și că obiectele care s-au aflat în încăperile în care a pătruns fosfura de aluminiu ar trebui eliminate din locuințe și nu numai.
Autoritățile se roagă de proprietarul blocului să decontamineze
Reprezentanții ISU Timiș evită, în continuare, să anunțe măsurile pentru blocul de pe strada Miorița nr.8, cel mai grav afectat de pesticid, imobil în care s-au înregistrat și cele trei decese.
”Pe strada Miorița nr. 8, se vor urma aceeași pași, doar că acolo fiind vorba de mai multe spatii care au fost contaminate, s-a dispus ca proprietarul să contracteze o firmă specializată pentru decontaminare și igienizare, înainte de a permite accesul locatarilor”, a explicat purtătoarea de cuvânt a ISU Timiș.
Amintim că Ioan Sorin Buță a efectuat dezinsecție cu fosfură de aluminiu în trei blocuri, două situate pe strada Miorița, la numerele 8 și 4, altul situat pe strada Vaida Voievod nr. 1. În primul imobil a avut de ”curățat” de ploșnite 25 de apartamente, în al doilea doar două, iar în al treilea imobil a intervenit într-un singur apartament. În total, ca măsură de precauție, au fost evacuate 79 de persoane.
Marți seara, oficialii ISU Timiș anunțau finalizarea măsurilor de neutralizare la ultimele două adrese, iar locatarii evacuați au fost lăsați să se întoarcă acasă. Ceea ce au și făcut, reintrând în rutina obișnuită. Apoi au fost evacuați din nou.
”Întrucât măsurătorile din aer nu indicau valori depășite de substanțe toxice, s-a permis accesul temporar în incinta imobilului. În ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, specialiștii si reprezentantii din cadrul comitetului au hotărât ca totuși, preventiv, locatarii să nu se mute definitiv ci să rămână în afara imobilului si să fie cazați la unitățile identificate de autoritățile locale.
Aceasta măsură a fost luată până organele abilitate, în speță DSP, își vor da avizul pentru accesul definitiv în locuințe. Măsura a fost luată de CJSU pentru a preîntâmpina apariția unor alte situații de urgență, siguranța localurilor fiind prioritară”, a mai transmis Megherea.
În prezent mai sunt internate 43 de persoane, dintre care 32 copii la spitalul Louis Țurcanu, 8 adulți la Spitalul Județean și 3 adulți la Spitalul Municipal.