După ce președintele în exercițiu al SUA, Donald Trump, a postat pe Twitter mesaje pentru susținătorii săi, în în timp ce aceștia luau cu asalt clădirea Capitoliului, Twitter a luat măsuri.

Fostul preşedinte american Bill Clinton (1993-2001) a denunţat într-un comunicat un „asalt fără precedent” împotriva instituţiilor americane, după pătrunderea în forţă, miercuri, a partizanilor lui Donald Trump la Capitoliu.

„Agresiunea a fost alimentată de mai mult de patru ani de politică otrăvită răspândind dezinformare deliberată, semănând neîncredere în sistemul nostru şi opunându-i pe americani unii altora. Fitilul a fost aprins de Donald Trump şi de cei mai fervenţi catalizatori ai săi, dintre care mulţi în Congres, pentru a răsturna situaţia, rezultatul unor alegeri pe care le-a pierdut”, a mai spus fostul preşedinte democrat.

Barack Obama: „Nu reprezintă o surpriză totală”

Și fostul preşedinte american Barack Obama a afirmat că violenţele de miercuri de la Capitoliu sunt un moment de “mare dezonoare şi ruşine” pentru SUA, dar nu reprezintă o „surpriză totală”.

„Istoria va reţine pe bună dreptate violenţele de astăzi de la Capitoliu, instigate de un preşedinte în exerciţiu, care a continuat să mintă în legătură cu rezultate unor alegeri legitime, ca un moment de mare dezonoare şi ruşine pentru naţiunea noastră”, a transmis Obama printr-un mesaj postat pe reţelele de socializare.

George W. Bush: „Insurecţia poate produce daune grave naţiunii”

Și fostul preşedinte republican George W. Bush a reacționat dur, condamnând „insurecţia” de miercuri de la Capitoliu, spunând că este demnă de o „republică bananieră”.

„Este o privelişte dezgustătoare şi sfâşietoare. Într-un asemenea mod sunt contestate rezultatele alegerilor într-o republică bananieră, nu în republica noastră democratică”, a transmis fostul lider de la Casa Albă. El a mai spus că asaltul violent asupra Capitoliului a fost comis de „persoane ale căror emoţii au fost inflamate de neadevăruri şi speranţe false”.

„Insurecţia poate produce daune grave naţiunii şi reputaţiei noastre”, a atras atenţia George W. Bush, potrivit AFP şi Reuters.

Asaltul asupra Congresului s-a produs când ambele camere organizau o sesiune pentru a confirma victoria electorală a democratului Joe Biden în scrutinul prezidenţial din 3 noiembrie.

Susţinătorii preşedintelui, ce sosiseră în număr mare la Washington, convocaţi de Trump, care i-a chemat la un miting în faţa Casei Albe, s-au îndreptat apoi către Capitoliu. Manifestanţii au spart geamurile şi au deschis uşile cu forţa, reuşind să treacă de Poliţia Capitoliului, care asigură paza legislativului.