Evenimentul Zilei > International > Haos în America. Obama. „Un moment de mare dezonoare şi ruşine pentru naţiunea noastră”
Haos în America. Obama. „Un moment de mare dezonoare şi ruşine pentru naţiunea noastră”

Haos în America. Obama. „Un moment de mare dezonoare şi ruşine pentru naţiunea noastră”

Președintele în exercițiu al Statelor Unite, Donald Trump, a fost criticat dur de către alți doi foști președinți ai Americii, Bill Clinton și Barack Obama, pentru violențele de la Capitoliu.

După ce președintele în exercițiu al SUA, Donald Trump, a postat pe Twitter mesaje pentru susținătorii săi, în în timp ce aceștia luau cu asalt clădirea Capitoliului, Twitter a luat măsuri.

Fostul preşedinte american Bill Clinton (1993-2001) a denunţat într-un comunicat un „asalt fără precedent” împotriva instituţiilor americane, după pătrunderea în forţă, miercuri, a partizanilor lui Donald Trump la Capitoliu.

„Agresiunea a fost alimentată de mai mult de patru ani de politică otrăvită răspândind dezinformare deliberată, semănând neîncredere în sistemul nostru şi opunându-i pe americani unii altora. Fitilul a fost aprins de Donald Trump şi de cei mai fervenţi catalizatori ai săi, dintre care mulţi în Congres, pentru a răsturna situaţia, rezultatul unor alegeri pe care le-a pierdut”, a mai spus fostul preşedinte democrat.

Barack Obama: „Nu reprezintă o surpriză totală”

Și fostul preşedinte american Barack Obama a afirmat că violenţele de miercuri de la Capitoliu sunt un moment de „mare dezonoare şi ruşine” pentru SUA, dar nu reprezintă o „surpriză totală”.

„Istoria va reţine pe bună dreptate violenţele de astăzi de la Capitoliu, instigate de un preşedinte în exerciţiu, care a continuat să mintă în legătură cu rezultate unor alegeri legitime, ca un moment de mare dezonoare şi ruşine pentru naţiunea noastră”, a transmis Obama printr-un mesaj postat pe reţelele de socializare.

George W. Bush: „Insurecţia poate produce daune grave naţiunii”

Și fostul preşedinte republican George W. Bush a reacționat dur, condamnând „insurecţia” de miercuri de la Capitoliu, spunând că este demnă de o „republică bananieră”.

„Este o privelişte dezgustătoare şi sfâşietoare. Într-un asemenea mod sunt contestate rezultatele alegerilor într-o republică bananieră, nu în republica noastră democratică”, a transmis fostul lider de la Casa Albă. El a mai spus că asaltul violent asupra Capitoliului a fost comis de „persoane ale căror emoţii au fost inflamate de neadevăruri şi speranţe false”.

„Insurecţia poate produce daune grave naţiunii şi reputaţiei noastre”, a atras atenţia George W. Bush, potrivit AFP şi Reuters.

Asaltul asupra Congresului s-a produs când ambele camere organizau o sesiune pentru a confirma victoria electorală a democratului Joe Biden în scrutinul prezidenţial din 3 noiembrie.

Susţinătorii preşedintelui, ce sosiseră în număr mare la Washington, convocaţi de Trump, care i-a chemat la un miting în faţa Casei Albe, s-au îndreptat apoi către Capitoliu. Manifestanţii au spart geamurile şi au deschis uşile cu forţa, reuşind să treacă de Poliţia Capitoliului, care asigură paza legislativului.

 

 

 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: