Evenimentul Zilei > International > Haos în America. Fostul președinte George W. Bush: „Este o privelişte dezgustătoare şi sfâşietoare”
Haos în America. Fostul președinte George W. Bush: „Este o privelişte dezgustătoare şi sfâşietoare”

Haos în America. Fostul președinte George W. Bush: „Este o privelişte dezgustătoare şi sfâşietoare”

Susținătorii lui Donald Trump au luat cu asalt miercuri Capitoliul, în timpul dezbaterilor din Congres, când ambele camere organizau o sesiune pentru a confirma victoria electorală a democratului Joe Biden în scrutinul prezidenţial din 3 noiembrie. Imaginile au făcut înconjurul lumii, iar reacțiile au început ă curgă.

Fostul preşedinte republican George W. Bush a reacționat dur, condamnând „insurecţia” de miercuri de la Capitoliu, spunând că este demnă de o „republică bananieră”.

„Este o privelişte dezgustătoare şi sfâşietoare”, a transmis Bush într-un comunicat, în legătură cu invadarea Capitoliului de către susţinători ai preşedintelui în exerciţiu Donald Trump.

„Într-un asemenea mod sunt contestate rezultatele alegerilor într-o republică bananieră, nu în republica noastră democratică”, a adăugat fostul lider de la Casa Albă. El a mai spus că asaltul violent asupra Capitoliului a fost comis de „persoane ale căror emoţii au fost inflamate de neadevăruri şi speranţe false”.

„Insurecţia poate produce daune grave naţiunii şi reputaţiei noastre”, a atras atenţia George W. Bush, potrivit AFP şi Reuters. Asaltul asupra Congresului s-a produs când ambele camere organizau o sesiune pentru a confirma victoria electorală a democratului Joe Biden în scrutinul prezidenţial din 3 noiembrie.

Susţinătorii preşedintelui, ce sosiseră în număr mare la Washington, convocaţi de Trump, care i-a chemat la un miting în faţa Casei Albe, s-au îndreptat apoi către Capitoliu. Manifestanţii au spart geamurile şi au deschis uşile cu forţa, reuşind să treacă de Poliţia Capitoliului, care asigură paza legislativului.

Forţele de securitate au lansat gaze lacrimogene în rotonda clădirii, însă zeci de persoane au reuşit să pătrundă în sălile Camerei Reprezentanţilor şi Senat în timp ce congresmenii erau evacuaţi de urgenţă, cum a fost şi cazul vicepreşedintelui în exerciţiu Mike Pence.

O femeie a murit, la spital, după ce a fost împuşcată în piept.

Primul şef de personal al preşedintelui în exerciţiu Donald Trump, Reince Priebus, a scris pe Twitter că „mulţi dintre oamenii aceştia nu sunt altceva decât terorişti interni. Şi mulţi criminali şi indivizi care creează probleme, toţi acţionând într-o manieră opusă patriotismului. Aceşti oameni violenţi nu au respect pentru democraţie. Nebunie pură şi dezgust”.

Cel puţin două dispozitive explozive artizanale au fost dezactivate de forţele de ordine, una la o clădire care adăposteşte birourile Comitetului Naţional Republican şi alta în complexul Capitoliului, a declarat o oficialitate din rândul forţelor de ordine pentru CNN. Acesta a precizat că a fost vorba despre dispozitive explozive reale care au fost detonate.

Cel puţin un ofiţer de poliţie a fost împroşcat cu spray cu piper şi dus la un spital din zonă, a declarat Douglas Buchanan, şef de comunicare pentru Serviciile de Pompieri şi pentru Medicina de Urgenţă din D.C. Buchanan a mai spus că alte persoane au fost tratate şi duse la spitale întreaga zi – cu probleme care au variat de la stop cardiac şi până la fracturi multiple.

După ce lucrurile s-au mai liniștit, preşedinta democrată a Camerei Reprezentaţilor, Nancy Pelosi, a anuțat că Congresul Statelor Unite intenţionează să continue certificarea rezultatului alegerilor prezidenţiale în cursul nopţii de miercuri spre joi, după plecarea de la Capitoliu a manifestanţilor pro-Trump care au blocat cu câteva ore înainte desfăşurarea şedinţei comune.