Han van Meegeren, falsul Vermeer care i-a păcălit pe naziști

Han van Meegeren, falsul Vermeer care i-a păcălit pe naziști

Un falsificator de artă olandez l-a păcălit, în timpul celui de-al doilea Război Mondial, pe Hermann Goring, omul doi în ierarhia nazistă, după Hitler, vânzându-i o lucrare falsă după pictorul olandez Jan Vermeer.

Johannes Vermeer, cunoscut mai ales ca Jan Vermeer este considerat unul dintre cei mai mari pictori olandezi, fiind recunoscut drept un maestru al folosirii luminii în lucrările sale. Spre deosebire de alți pictori din epoca sa, a pictat destul de puțin, în medie cam două tablouri pe an.

În paranteză fie spus, se pare însă că era foarte foarte bine plătit, banii câștigați fiindu-i suficienți pentru a asigura cele necesare familiei sale extrem de numeroase. Pictorul a avut nu mai puțin de 15 copii, împreună cu soția sa Catharina Bolnes, cu care s-a căsătorit în 1659, din care i-au supraviețuit 11.

Specialiștii apreciază că întreaga operă a lui Jan Vermeer, vorbim de cea considerată autentică, numără doar 37 de lucrări. Cele mai multe reprezintă scene cotidiene sau alegorii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un pictor tentant pentru falsificatori

Dat fiind că a pictat atât de puțin, raportat la renumele și popularitatea sa, Jan Vermeer a fost un pictor foarte tentant pentru falsificatorii de artă. Nu puțini au fost cei care s-au gândit să câștige bani de pe urma sa, falsificându-i operele.

Este și cazul lui Han van Meegeren, un artist olandez din anii celui de-al doilea Război Mondial. Atras de lucrările lui Vermeer, acesta și-a încercat norocul și a pus la cale un plan care, ce să vezi, i-a reușit.

Mai întâi a luat o pânză pe care a frecat-o cu cerneală, făcând să pară că data din epoca pictorului, apoi s-a pus pe treabă. Inteligent, a imitat stilul din tinerețe al maestrului. Mai întâi a picat un tablou, pe care l-a prezentat unui expert în arta lui Vermeer, inventând o întreagă poveste despre proveniența lucrării.

Expertul a picat în cursă și, fără să-și dea seama că are de-a face cu un fals, a declarat tabloul original, foarte „Vermeer”. Reușita l-a făcut pe Han van Meegeren să falsifice, prin aceeași metodă încă cinci tablouri, pe care le-a vândut pentru 2 milioane de dolari, la vremea aceea, aproximativ 30 de milioane de dolari în zilele noastre.