Război în Israel, ziua 40. Hamas, în degringoladă. Atacurile cu rachete au scăzut considerabil

Război în Israel, ziua 40. Hamas, în degringoladă. Atacurile cu rachete au scăzut considerabil Sursă foto: captură videp

Gruparea Hamas pierde teren. Armata israeliană (IDF) a ajuns la porțile celui mai mare spital din Gaza, sub care tot mai multe infromații arată că se află cartierul general al teroriștilor palestinieni.

Mii de oameni au fugit de la spitalul al-Shifa din orașul Gaza. Oficialii controlați de teroriștii palestinieni din domeniul sănătății susțin că pacienții rămași mor din cauza lipsei de energie. Totodată, atacurile lansate de gruparea Hamas scad în intensitate.

Gruparea Hamas pierde teren în fața armatei Israeliene

Cel puțin 32 de pacienți, inclusiv trei bebeluși ar fi murit în ultimele trei zile, potrivit teroriștilor Hamas. Alți 11.240 de palestinieni ar fi fost uciși, inclusiv 4.630 de copii și 3.130 de femei, în Gaza, potrivit acelorași surse controlate de teroriștii palestinieni.

Joe Biden a declarat că al-Shifa trebuie să fie protejată” și a cerut „o acțiune mai puțin intruzivă” din partea forțelor israeliene. „Sper și mă aștept să existe o acțiune mai puțin intruzivă”, a declarat președintele american.

Ne puteți urmări și pe Google News

Toate spitalele din nordul Fâșiei Gaza sunt „scoase din funcțiune” pe fondul lipsei de combustibil și al luptelor dintre gruparea Hamas și IDF, a anunțat luni Ministerul Sănătății din guvernul teroriștilor Hamas.

gruparea Hamas pierde teritoriul în fața Israelienilor

sursă foto: Arhiva EvZ

O școală din nordul Fâșiei Gaza a fost afectată de lovituri

Directorul agenției ONU pentru refugiații palestinieni, UNRWA, a avertizat că operațiunile de ajutorare a grupului în Gaza vor fi oprite în următoarele 48 de ore. Asta dacă nu se va permite accesul cu combustibil în teritoriul asediat.

Comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini, a declarat că depozitul de combustibil al agenției din Gaza s-a epuizat. Iar în aceste condiții nu se va mai putea realiza realimentarea spitalelor sau eliminarea apelor uzate ori aprovizionarea cu apă potabilă.

Sirenele sună din ce în ce mai rar în Israel

Odată cu avansarea operațiunii terestre împotriva Hamas, numărul de sirene activate în orașele israeliene a scăzut. În cea de-a șasea săptămână de război atacurile cu rachete asupra comunităților israeliene au scăzut considerabil.

În primele ore ale asaltului mortal al teroriștilor palestinieni din 7 octombrie, peste 3.000 de rachete au fost lansate asupra Israelului. Israelul a declarat război și s-a angajat într-o campanie aeriană și terestră împotriva grupului terorist. Cu scopul declarat de a pune capăt dominației acestuia în Gaza.

De atunci, alte aproximativ 7.000 de rachete au fost lansate, dar într-un ritm mult mai lent. În primele zile ale războiului, sudul și centrul Israelului au fost inundate de rachetele trimise de gruparea Hamas dinspre Fâșie.

Hamas face pasul în spate

sursă foto: Arhiva EvZ

În ultima săptămână au fost emise 455 de alerte

Potrivit datelor Comandamentului Frontului Intern al IDF, 3.523 de alerte au fost activate între 7 și 14 octombrie.

În a doua săptămână de război, între 15 și 21 octombrie, Comandamentul Frontului Interior a emis 818 alerte. În săptămâna 22-28 octombrie, a emis 802 alerte. Iar în săptămâna 29 octombrie-4 noiembrie, a emis 582 de alerte. În ultimele șapte zile, de la 5 la 12 noiembrie, s-au emis 455 de alerte cauzate de gruparea Hamas.

IDF consideră că Hamas stochează rachete pentru un război de lungă durată. Dar că gruparea teroristă are, de asemenea, dificultăți în a lansa atacuri din nordul Fâșiei Gaza. Unde Forțele de Apărare israeliene au obținut controlul asupra unor porțiuni mari de teritoriu.

Aproximativ 12% din rachetele Hamas au căzut în Gaza

Potrivit datelor IDF publicate la 9 noiembrie, aproximativ 12% din rachetele lansate de gruparea Hamas din interiorul Fâșiei Gaza au eșuat și au căzut în interiorul enclavei. Nu se știe câte dintre acestea au provocat victime în interiorul Fâșiei, care nu dispune de sisteme de avertizare prealabilă sau de adăposturi.

Unele dintre alertele din ultimele săptămâni au fost activate din cauza unor atacuri lansate din interiorul Libanului. Fie de organizația teroristă Hezbollah, susținută de dictatura islamistă din Iran, fie de facțiuni palestiniene aliate. În plus, rebelii Houthi din Yemen, susținuți de Iran, au revendicat atacuri cu rachete care au făcut ca locuitorii din orașul Eilat, cel mai sudic oraș din Israel, să caute adăpost.

Gruparea teroristă Hamas ajutată și de rebelii din Yemen

Cu toate acestea, niciuna dintre rachete nu și-a atins cu succes ținta, întrucât unele nu au reușit să ajungă la țintă și au aterizat în Egipt și Iordania, iar altele au fost interceptate de Israel, SUA și Arabia Saudită, potrivit The Guardian.

La 10 noiembrie, o dronă despre care se crede că a fost lansată din Siria s-a prăbușit peste o școală din Eilat, provocând o explozie puternică. Nu au fost raportate răni grave în urma exploziei, în pofida celor aproximativ 40 de elevi care se aflau în școală în acel moment.

Ca răspuns la tirurile de rachete fără precedent, IDF a declarat săptămâna trecută că, pentru prima dată în istorie, toate sistemele de apărare aeriană ale Israelului - Iron Dome cu rază scurtă de acțiune, David's Sling și Patriot cu rază medie de acțiune și Arrow cu rază lungă de acțiune sunt active în același timp.