Hamas a dat publicității o nouă înregistrare cu trei ostatici pe care i-a răpit în atacul din 7 octombrie, cu prilejul împlinirii a 100 de zile de război. Persoanele filmate cer încetarea operațiunilor militare împotriva teroriștilor și eliberarea din captivitate.
Hamas a dat publicității un nou videoclip cu trei ostatici răpiți în 7 octombrie. În imagini apar trei persoane, doi bărbați și o femeie, despre care e crede că ar fi deținuți în Gaza. Aceștia cer guvernului să oprească operațiunile militare împotriva teroriștilor. De asemenea, aceștia solicită să negocieze cu Hamas eliberarea din captivitate.
Hamas pune presiune pe Israel
În videoclipul dat publicitării de teroriștii palestineni apar trei persoane. Este vorba despre doi bărbați și o femeie care au fost răpiți pe 7 octombrie Aceștia sunt deținuți în Fâșia Gaza, conform Hamas.
Videoclipul are o durată de 37 de secunde, dar nu este datat, astfel încât este greu de spus când a fost filmat. În imagini apar Noa Argamani, 26 de ani, Yossi Sharabi, 53 de ani, şi Itai Svirsky, 38 de ani. Filmarea se încheie cu un mesaj în care teroriștii spun că vor veni cu noi informații despre soarta celor trei.
„Mâine vă vom informa despre soarta lor”, spune mesajul de final.
Anterior difuzării acestui clip, reprezentanții Hamas au spus că au pierdut contactul cu unii ostatici. Ei au dat vina pe bombardamentele forțelor israeliene. Teroriștii au spus că este posibil ca parte dintre ostaticii aflați în custodia lor să fi murit
Israelul a eliberat jumătate din ostatici
Israelul a reușit să elibereze, până acum, jumătate din ostaticii răpiți de Hamas pe 7 octombrie. Dintre cele aproximativ 240 de persoane, jumătate au fost eliberate în timpul armistițiului din noiembrie. Israelul a arătat că 132 de prizonieri au rămas în Gaza, în veme ce alți 25 au murit în captivitate.
Oficialii israelieni au refuzat, în general, să răspundă la mesajele publice ale teroriștilor Hamas cu privire la ostatici. Acestea sunt considerate parte a unui război psihologic.
Hagar Mizrahi, un oficial medico-legal din cadrul Ministerului israelian al Sănătăţii, a decalrat că autopsiile pe cadavrele ostaticilor uciși au infirmat spusele teroriștilor. Aceștia nu au fost victimele loviturilor aeriene, ci a torturilor și a condițiilor inumane din captivitate.
Hamas cere oprirea ofensivei
Reprezentanții armatei israeliene susțin că sunt conștienți de riscurile pe care le presupune ofensiva militară. EI sunt de acord că viața ostaticilor ar putea fi pusă în pericol, drept care iau măsuri de precauție suplimentare.
„Operaţiunea militară necesită timp. Ea ne obligă să fim precişi şi o adaptăm în funcţie de ameninţări şi de ostaticii care se află pe teren”, a declarat contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al şefului forţelor armate.
Mişcarea palestiniană Hamas este calificată drept organizaţie teroristă de către Israel, Statele Unite şi Uniunea Europeană.