Cât costă, pe zi, războiul cu teroriștii palestinieni. Israel ar putea pierde 10% din PIB

Cât costă, pe zi, războiul cu teroriștii palestinieni. Israel ar putea pierde 10% din PIB IDF. Sursa foto: Arhiva EVZ

Acțiunile militare israeliene împotriva Hamas costă zilnic statul evreu 260 de milioane de dolari. Potrivit agenției, deficitul bugetar în octombrie a crescut de peste șapte ori față de anul precedent.

Conflictul a devenit mai scump pentru Israel decât se aștepta inițial. Acesta cheltuieli reprezintă o povară uriașă asupra bugetului de stat.

Bugetul de război îl pune în dificultate pe Netanyahu și Israel

Ziarul economic israelian Calcalist a relatat anterior că întregul conflict ar putea costa 200 de miliarde de șekeli (aproximativ 51 de miliarde de dolari).

Au fost luate în calcul cele mai optimiste estimări dacă războiul se încheie înainte de sfârșitul anului 2024.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit ziarului, astfel de cheltuieli se vor ridica la aproximativ 10% din PIB-ul Israelului pe an.

Condiția este ca ostilitățile să dureze încă 8 până la 12 luni și să fie limitate la Fâșia Gaza. Nu a fost luată în calcul implicarea deplină a mișcării Hezbollah, Iranului sau Yemenului.

De asemenea, nu luat în calcul și dacă cei 350.000 de rezerviști ai Forțelor de Apărare a Israelului chemați în serviciu vor putea în curând să revină la locurile de muncă.

Premierul din Israel și costul războiului

Guvernul se bazează mai mult pe obligațiuni pentru a finanța războiul împotriva Hamas

Războiul Israelului împotriva Hamas costă economia în jur de 260 de milioane de dolari în fiecare zi, după cum arată o analiză Bloomberg.

Plățile către școlile ultraortodoxe și alte cauze susținute de partidele de dreapta din coaliția de guvernare au declanșat o problemă.

A devenit mai costisitor pentru Israel decât se prevăzuse inițial și pune presiune asupra finanțelor publice.

Ajutoarele controversate sunt cele care au aprins o dezbatere națională. Ministrul de finanțe Bezalel Smotrich se pregătește în câteva zile să prezinte un nou buget.

Acesta se va referi la ceea ce a mai rămas din 2023, iar apoi va prezenta planurile pentru anul viitor.

În programul de cheltuieli al Israelului sunt incluse așa-numitele "fonduri de coaliție". Acestea sunt cheltuieli discreționare alocate celor cinci partide care alcătuiesc guvernul lui Netanyahu, cel mai religios din istoria Israelului.

Transferurile record de 14 miliarde de shekeli (3,6 miliarde de dolari) aprobate în luna mai a anului trecut vor merge parțial către școlile religioase.

Unele sunt scutite de predarea unor materii precum engleza și matematica.

Alte proiecte includ dezvoltarea de așezări evreiești în Cisiordania ocupată

În timp ce alocările speciale reprezintă o fracțiune din bugetul total pentru 2023-2024, ele au devenit un centru important al priorităților concurente într-un moment în care Israelul se confruntă cu cel mai grav conflict armat din ultima jumătate de secol.

Războiul a început la 7 octombrie, când Hamas, desemnată organizație teroristă de către SUA, a atacat din Gaza în comunitățile din sudul Israelului și a ucis aproximativ 1.200 de persoane.

Mai mult de 11.000 de persoane au murit în Gaza, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas, de când Israelul a început loviturile aeriene de represalii și a lansat o ofensivă terestră.

Israelul se apropie de principalul spital din Gaza despre care se spune că găzduiește o bază Hamas.