Hamas critică numirea noului premier palestinian, apropiat al lui Mahmoud Abbas

Hamas critică numirea noului premier palestinian, apropiat al lui Mahmoud Abbas Hamas. Sursa foto: IDF

Hamas a condamnat decizia lui Mahmoud Abbas, președintele palestinian, de a-l numi pe economistului Mohammad Mustafa în funcția de premier, ca urmare a demisiei Guvernului condus anterior de Shtayyeh, care a avut loc pe 26 februarie.

Teroriștii Hamas și Jihadul Islamic au condamnat numirea lui Mohammad Mustafa în funcția de prim-ministru palestinian, afirmând că aceasta va „întări diviziunile” și va demonstra „deconectarea Autorității Palestiniene de la realitate”.

Hamas nu vede cu ochi buni numirea noul premier palestinian

Economistul Mohammad Mustafa este unul dintre apropiații președintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

„Formarea unui nou guvern fără consens naţional va agrava diviziunile” inter-palestiniene, avertizează Hamas într-un comunicat publicat pe site-ul său.

Ne puteți urmări și pe Google News

Jihadul Islamic şi FPEP (Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei, marxist), doua grupări considerate şi ele teroriste de Israel, sunt, au semnat, de asemenea, comunicatul.

În document se mai arată că numirea noului premier dovedeşte „criza profundă din rândul Autorităţii Palestiniene şi deconectarea sa de realitate”, denunțându-se „prăpastia dintre Autoritate şi poporul palestinian”, potrivit Agerpres.

Hamas

Sursa foto: EPA/CLEMENS BILAN

Conducerea palestiniană, divizată între Autoritatea Palestiniană a lui Mahmoud Abbas

Din iunie 2007, conducerea palestiniană s-a divizat între Autoritatea Palestiniană condusă de Mahmoud Abbas, care deține o putere limitată în Cisiordania, un teritoriu ocupat de Israel din 1967, și Hamas, care guvernează în prezent în Fâșia Gaza, devastată de război.

În ultimele luni, mulți palestinieni au criticat lipsa de acțiune a președintelui Abbas, în vârstă de 88 de ani și ales ultima dată în 2005, în fața raidurilor israeliene din Fâșia Gaza.

Rolul Autorității Palestiniene în contextul încheierii războiului rămâne incert. Și asta din cauza influenței sale limitate și a refuzului premierului israelian, Benjamin Netanyahu, de a lua în considerare un viitor stat palestinian.

Hamas

Război Israel. Sursa foto: Twitter

Mohammad Mustafa, fost preşedinte al Fondului de Investiţii pentru Palestina

Mohammad Mustafa, în vârstă de 69 de ani, a fost președinte al Fondului de Investiții pentru Palestina (PIF) și consilier economic al președintelui Mahmoud Abbas. El a ocupat poziții de rang înalt la Banca Mondială (BM), cu sediul la Washington, timp de 15 ani.

Acesta preia funcția în contextul conflictului în Fâșia Gaza dintre Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas.