Război în Israel, ziua 161. Cel puțin șapte palestinieni, omorâți în Fâșia Gaza, în timp ce sperau la ajutor

Război în Israel, ziua 161. Cel puțin șapte palestinieni, omorâți în Fâșia Gaza, în timp ce sperau la ajutor Sursa foto: Arhiva EVZ

Război în Israel, ziua 161. Trupele israeliene au provocat moartea a cel puțin șapte palestinieni care se aflau în așteptarea ajutorului în Fâșia Gaza, potrivit unui martor ocular și a unui medic citat de Kareem Khadder și Celine Alkhaldi de la CNN.

Incidentul s-a soldat cu decesul a cel puțin șapte palestinieni și rănirea altor 86 de persoane, după ce trupele israeliene au deschis focul în timp ce civilii așteptau ajutor umanitar în Gaza, miercuri.

Război în Israel, ziua 161. Mai mulți palestinieni împușcați de israelieni

Fathi Obaid, un medic din departamentul de urgență al Spitalului Al-Shifa, a relatat că mulți dintre cei transferați acolo de la locul ajutorului umanitar prezentau răni provocate de gloanțe. Obaid a menționat că spitalul a întâmpinat dificultăți în tratarea tuturor pacienților din cauza lipsei de medicamente și echipamente.

Nimr Abu Atta, un pacient internat în spital după ce a fost împușcat în stomac, a descris că a fost lovit de „focuri de armă provenind de la un tanc israelian”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta a spus că a mers într-o zonă din Gaza cunoscută sub numele de rondoul Kuweitului - unde camioanele de ajutor distribuie în mod obișnuit alimente, atrăgând mulțimi de oameni disperați după provizii - pentru a lua făină pentru copiii săi când a fost lovit.

Război în Israel, ziua 160

Război în Israel. Sursa foto: IDF

Economistul Mohammad Mustafa, noul prim-ministru palestinian

Război în Israel, ziua 161. Mahmoud Abbas, președintele Autorității Naționale Palestiniene, l-a numit pe economistul Mohammad Mustafa în funcția de prim-ministru, după demisia guvernului anterior la data de 26 februarie, a anunțat joi agenția de presă oficială Wafa.

Mustafa, în vârstă de 69 de ani, anterior președinte al Fondului de Investiții pentru Palestina (PIF) și consilier economic al președintelui Abbas, preia acum funcția de prim-ministru într-un moment tensionat, în timpul conflictului dintre Israel și teroriștii Hamas din Fâșia Gaza.

De la luptele interne din iunie 2007, conducerea palestiniană este divizată între Autoritatea Palestiniană, condusă de Mahmoud Abbas, care are o autoritate limitată în Cisiordania, un teritoriu ocupat de Israel din 1967, și Hamas, care guvernează în Fâșia Gaza, afectată de război.

Război în Israel, ziua 161

Război în Israel. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Război în Israel, ziua 161. Canada oprește livrările de echipamente militare neletale către Israel

Presa internațională informează că începând din ianuarie, Canada a suspendat transferul de echipamente militare neletale către Israel, citând oficiali canadieni neidentificați.

Din 8 ianuarie, cererile de permise pentru a lăsa companiilor canadiene să transporte bunuri și tehnologii neletale în valoare de zeci de milioane de dolari, cum ar fi ochelarii de vedere pe timp de noapte, au fost temporar puse pe pauză din cauza dificultății de a stabili dacă materialul ar putea fi folosit în încălcări ale drepturilor omului, spun oficialii guvernamentali de rang înalt”, se arată în raportul Toronto Star.

Guvernul prim-ministrului canadian Justin Trudeau a afirmat de mult timp că nu transferă sisteme complete de arme către Israel.